Monitorul Cartierelor

Emil Boc, despre Hotelul Cristian: „E o utilizare abuzivă a domeniului public. Instanță va descâlci problema”

Problema Hotelului Cristian din Cluj continuă. Clădirea este o „moștenire a anilor '90” care va trebui „descâlcită în instanță”. Primăria urmărește modernizarea întregii arii.

 

 


Emil Boc a vorbit la o emisiune radio despre problema Hotelului Cristian, mediatizată excesiv în mass-media. Edilul susține ca clădirea hotelului este o moștenire a anilor '90. 

 


Totodată, proprietarul nu deține întreg terenul, ci doar hotelul, iar problema ar data încă din anii '90. Primarul susține că el nu a semnat nicio autorizație de când e în funcție, pentru acea clădire: 

„E moşternirea anilor '90. Eu am spus şi celor din Consiliu Local, este o aberaţie juridică sau bizarerie juridică. Când îl întăbulezi trebuie să ai terenul pe care ai proprietarea. În anii '90 a fost posibil să se întăbuleze printr-o sentinţă judecătorească acel hotel. De când sunt primar, nu am semnat niciun fel de autorizaţie. Am verificat, toată lumea m-a întrebat, nu e semnată nicio autorizație de mine din 2004 încoace. Toate celelalte autorizații au fost semnate înainte de 2004. Atunci el poate să-l vândă, dar nu ştiu la cine, că nu are situaţia juridică stabilită, nu-i al lui, terenul nu îi aparţine investitorului, doar hotelul. El nu se poate moderniza”, a spus Emil Boc. 


Hotelul Cristian nu poate fi demolat fără sentință judecătorească

Deși Primăria Cluj-Napoca vrea modernizarea întregii zone, acest lucru nu se va putea face până nu va fi rezolvată problema Hotelului Cristian, fiind o „utilizare abuzivă a domniului public al orașului”. Situația va fi „descâlcită” în instanță: 

„Sunt mai multe căi, în instanţă durează foarte mult, dar nu vom abandona nici această etapă. Până la urmă, acolo este o utilizare abuzivă a unui domeniu public al orașului. E moștenire pe care încercăm să o descâlcim cu documente legale. Nu am nimic personal cu proprietarul. Nu îl cunosc. Din perspectiva oraşului, încerc să găsesc o soluţie ca lucrurile să meargă mai departe. Am stabilit o echipă care lucrează acum la toate alternativele legale și posibile. Noi vrem, dacă este posibil, să rezolvăm cât mai repede, pentru că avem în vedere modernizarea întregii arii: Canalul Morii, Liceul Nicolae Bălcescu. E o problemă juridică. Nu ştiu ce viziune are proprietarul, până la urmă tot o instanţă ne va descâlci problema”, a declarat primarul.


Deși comunitatea Clujul Civic din Cluj-Napoca a făcut o „chetă” pentru adunarea banilor destinați demolării Hotelului Cristian din Piața Mihai Viteazu, acesta nu poate să fie dărămat fără o sentință judecătorească. 

Acest lucru este cert în ciuda faptului că clădirea este construită fără fundație și fără autorizație de construcție. Chiar dacă s-a lăsat o liniște de la ultima aducere în discuție a hotelului, modernizarea din Piața Mihai Viteazu va avea loc și aceasta ar trebui să includă și clădirea problematică. 


După multă mediatizare a cazului, un gard metalic a apărut lângă Hotelul Cristian din Piața Mihai Vitezul din Cluj-Napoca, la finalul lunii aprilie 2021. Trecătorii erau nevoiți să ocolească zona pe carosabil. Un consilier USR PLUS a precizat atunci că nu se cunoaște dacă gardul a primit autorizație de construire sau nu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter