Actualitate

Ping-pong cu restaurantele: „Te-am deschis! Te-am închis!”. Patronii HoReCa, exasperați de cum se calculează incidența cazurilor de COVID-19

Patronii restaurantelor din Cluj-Napoca nu sunt de acord cu modul de calculare a ratei de incidență a cazurilor COVID și cer Guvernului să deconteze suma plătită pe închirierea spațiilor, care oricum nu sunt folosite. Subprefectul Clujului speră ca legislația să se schimbe, iar HoReCa să nu mai aibă pierderi atât de mari.

 

 


Cluj-Napoca a ieșit din scenariul roșu doar pentru patru zile, moment în care restaurantele și alte instituții de cultură s-au deschis la interior. Fericirea agenților economici nu a ținut mult, deoarece pe 12 februarie rata de incidență a sărit de peste 3 la mia de locuitori, lucru care a dus înapoi la închiderea restaurantelor și la instaurarea restricțiilor.

Patronii restaurantelor din Cluj, exasperați de modul în care se calculează rata de incidență

În cele patru zile de „libertate” restaurantele s-au deschis, însă nu și-au făcut un stoc de doar 4 zile, majoritatea au irosit materia primă. Această decizie a adus indignare mare din partea anagajaților din domeniul HoReCa.


Monitorulcj.ro a vorbit cu mai mulți manageri a restaurantelor din Cluj, pentru a afla ce părere au despre decizia autorităților și care sunt pierderile lor în această perioadă.

Lanțul de restuarante Marty a avut de suferit în această perioadă și nu a funcționat în toate locațiile în care dețin restaurante. De exemplu, în cartierul Zorilor, în Sigma Shopping Center restaurantul este închis de ceva timp.


„Noi ne-am făcut aprovizionarea pentru minim o săptămână. Este a șasea oară când trecem printr-o astfel de situație, în care suntem deschiși și închiși, am încercat să optimizăm o parte din stocuri și materia primă. Avem o bucătărie centrală, iar ce nu au folosit restaurantele noastre am trimis acolo sau către punctele delivery. Cu alte cuvinte, nu am avut pierderi colosale”, a declarat pentru monitorulcj.ro Paul Fărcaș, PR manager la restaurantul Marty.

În această perioadă de pandemie, mai bine de jumătate din personalul angajat a intrat în șomaj tehnic, iar în aceste 4 zile nu s-au întors toți angajații, deoarece s-a funcționat doar cu 30% din spațiu. Reprezentantul Marty susține solicitarea lui Andi Daiszler, care prevede ca la următoarea ședionță CJSU să participe și cineva din domeniul HoReCa.


„Din punctul nostru de vedere este o decizie foarte ciudată și chiar incorectă. Pe noi ne-ar fi ajutat ca un reprezentat din lanțul HoReCa să fie prezent la ședința CJSU, pentru că așa am fi știut că există posibilitatea de a ne suspenda din nou activitatea. Semnul nostru de întrebare este foarte mare la modul în care se decide și se calculează rata și numărul de teste care se face în comparație cu alte localități. Eu din ce știu, în Cluj există un ritm mare de testare față de alte localități. Cred că ar trebui făcută o evaluare proporțională și obiectivă în raport cu numărul de teste”, a spus reprezentantul de la restaurantul Marty.

Restaurantele vor să fie „scutite” de plata chiriilor

De asemenea, ei cer Guvernului să înființeze niște programe prin care să fie „scutiți” de plătirea chiirlor, mai ales că nu se folosesc de spațiul restaurantelor în această perioadă.


„Noi am vrea să vedem și niște programe de susținere a acestui domeniu din partea Guvernului, iar aici vorbim de achitarea chiriilor. Ele oricum au fost renegociate în mare parte, dar noi suntem într-o situație delicată. Dacă noi spunem că din punct de vedere financiar nu are rost să deschidem 3-4 zile, ne putem trezi cu presiuni din partea propietarilor de spațiu care ne spun că avem dreptul legal de a deschide, iar implicit să plătim chirie pentru spațiul respectiv. Atunci se poate găsi o măsură de sprijin, cel puțin pe partea de mall-uri, deoarece chiirile sunt foarte mari acolo. Se poate discuta ca o parte din aceste chirii să fie rediscutate”, a explicat Paul Fărcaș.

Reprezentantul de la Marty a spus că o posibilă soluție este ca legislația să se schimbe, pentru că dacă se continuă așa, afacerile nu își vor putea face un plan de dezvoltare pe o perioadă de timp, lucrurile fiind foarte imprevizibile din cauza cifrelor care sunt schimbătoare.

„O posibilă soluție ar fi decuplarea ratei de incidență în cazul HoReCa, noi oricum am făcut eforturi mari pentru a respecta măsurile sanitare. Adică să nu fim atât de influențați de cifre care se schimbă destul de rapid. Pentru noi e mai greu acum să dezvoltăm un plan pentru două luni.

Până la ora aceasta, niciun studiu realizat în România nu a demonstrat că în acest sector rata de infectare cu COVID-19 este foarte mare. Nu demonstrează nimeni că există un pericol foarte mare de a lua masa la un restaurant. Noi oricum am luat toate măsurile pentru a funcționa în siguranță”, a spus PR-ul manager de la Marty.

Cifra de afaceri a scăzut cu mai bine de 30%

Managerul restaurantului Apartament 01 spune că nu i se pare normal ca în orșele mari restaurantele să fie deschise, iar în altele, unde poate cexistă și mai multe cazuri dar nu sunt dovedite, restaurantele să fie deschise.

„Asta este situația. Nu pot să zic mare lucru. Nu mi se pare normal că doar în orașele mari sunt închise. De exemplu în Cluj se fac foarte multe teste, dar mulți nu sunt de aici, altfel eu nu îmi explic. Ori schimbăm legea, altfel noi vom fi mereu loviți. Acum că s-au deschis pentru patru zile, nu a ajutat foarte mult”, a declarat pentru monitorulcj.ro Sorin Găliceanu, manager la restaurantul Apartament 01.

Rerprezentul restaurantului spune că nu a avut probleme cu stocul, deoarece restaurantul lui face și livrări, dar cu toatet acestea cifra lui de afaceri a scăzut cu mai bine de 30% de la începutul pandemiei.

„Eu merg și pe livrări, deci nu am avut probleme cu stocul. S-a cunoscut o creștere din punct de vedere financiar în aceste patru zile, dar nu exagerat de mult. Problema este că și acum am în șomaj tehnic personal”, a spus managerul restaurantului.

Sorin Găliceanu spune că aceste măsuri ar trebui respectate de toată lumea: „Ideea e ca și restul agenților să respecte regulile, pentru ă dacă doi-patru agenți nu respectă și suntem arătați toți cu degetul, nu este ok. Un restaurant mai jos de mine nu respectă mereu regulile, față de mine, care respect regulile. Oamenii dacă văd că undeva nu se respectă, vor spune că peste tot e la fel.

De asmenea, el a spus ca astfel de reguli ar trebui impuse și în spațiile comerciale, unde aglomerația este foarte mare.

 „Este o perioadă ciudată pentru toată lumea. Peste tot s-au închis restaurantele, nu avem ce face, dar ar trebui ca regulile să fie la fel pentru toată lumea. De exemplu, în mall dacă mergi e foarte aglomerat, iar la restaurant unde stai distanțat este închis. Ar trebui ca în mall-uri să fi un număr limitat în magazine, cum era și înainte”, a explicat Sorin Găliceanu. 

Subprefectul Clujului speră ca legislația să se schimbe

Monitorulcj.ro a luat legăturaq și cu subprefectul Clujului, Irina Munteanu pentru a afla dacă se vor lua măsuri pe viitor și dacă va participa un agent din domeniul HoReCa la ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

„Știu că nu a fost foarte plăcut pentru ei ceea ce s-a întâmplat. Au fost decizii de la nivel național, nu de la nivel județean. În ceea ce privește participarea unui agent economic la ședințele CJSU, acest lucru este posibil. De la începutul pandemiei ne-am luptat să avem aparate de testare COVID, acum ar fi culmea să nu le folosim. Știm că este și un dezavantaj, pentru că rata de incidență crește, dar este și un avantaj pentru că avem o evidență mai clară a situației epidemiologice. Sperăm ca legislația să se schimbe în așa fel, încât lucrurile să fie bune pentru toată lumea”, a declarat pentru monitorulcj.ro Irina Munteanu, subprefect al județului Cluj.  

CITEȘTE ȘI:

OFICIAL! Se închid IAR restaurantele, cafenelele și teatrele în Cluj-Napoca de DUMINICĂ.

Ultimele Stiri
abonare newsletter