Actualitate

Dohotaru, decis să meargă la CEDO în războiul cu Tișe: „Nu ascundem gunoiul sub preș în Cluj”

După ce Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj a câștigat procesul de calomnie intentat deputatului independent Adrian Dohotaru, parlamentarul clujean este hotărât să meargă până în pânzele albe pentru a-și susține cauza.

Dohotaru, decis să meargă la CEDO în războiul cu Tișe: „Nu ascundem gunoiul sub preș în Cluj!”, sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru Dohotaru, decis să meargă la CEDO în războiul cu Tișe: „Nu ascundem gunoiul sub preș în Cluj!”, sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru

Președintele forului județean l-a dat în judecată, la începutul lunii mai, pe Adrian Dohotaru, după ce deputatul de Cluj a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj cu expresia „Tișe e un gunoi”. Judecătoria Cluj-Napoca i-a dat câștig de cauză lui Tișe, iar parlamentarul a fost obligat să șteargă postarea din luna februarie, să își ceară scuze public față de liderul CJ Cluj, respectiv să-i plătească suma de 1.000 lei, deși Alin Tișe se lăcomea și ceruse 50.000 lei.

„Fac apel la decizia instanței care mă obligă la prezentarea unor scuze publice lui Alin Tișe, pe care l-am atacat într-un limbaj plastic ca fiind principalul responsabil pentru proasta gestiune a deșeurilor din județul Cluj. Am stabilit alături de avocatul meu, Péter Eckstein-Kovács, că mergem până la CEDO (n.red. Curtea Europeană a Drepturilor Omului), dacă e nevoie, pentru că am fost privat de dreptul la apărare. De asemenea, mi-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare”, dezvăluie Adrian Dohotaru.


Deputatul afirmă că a cerut motivat o amânare pentru că în Parlament era pe ordinea de zi la vot legea privind fundamentarea salariului minim pe coșul minim pentru un trai decent, proiect legislativ pe care el l-a inițiat. Apoi, a cerut amânarea pentru a lua legătura cu un avocat și a cerut stabilirea unei zile din a doua parte a săptămânii, când nu trebuie să fie la Parlament.

„Nu am avut posibilitatea să îmi exprim poziția, să arăt problema deșeurilor din Pata Rât, de unde taxarea dură a managementului defectuos al președintelui liberal al Consiliului Județean, Alin Tișe. Tișe a cheltuit peste 100 de milioane de euro pentru realizarea unui nou depozit de deșeuri, sumă de 5 ori mai mare decât valoarea inițială a contractului. DNA a stabilit că funcționarii din subordinea lui Tișe au prejudiciat cu cheltuieli neeligibile Consiliul Județean și contribuabilii Clujului cu sume de 13.5 milioane de lei”, afirmă parlamentarul.


Centrul de Deșeuri, o „saga” păguboasă pentru clujeni

Dohotaru arată cum, în urmă cu mai bine de un deceniu, Tișe promitea că va deschide un centru nou, mai eco decât depozitele actuale. În schimb, avem rampe poluante, o comunitate ghetoizată în Pata Rât, care suferă cel mai mult de miros, un sistem extrem de ineficient de management al deșeurilor la nivel de județ și o deschidere promisă în fiecare an și care nu rezolvă problema colectării separate a deșeurilor din județ, susține parlamentarul.

„Acest proces e necesar pentru a nu mai arunca sub preș gunoiul din județul Cluj. El trebuie expus în văzul public, fiind necesar ca tema deșeurilor și a Pata Râtului să devină și mai proeminentă pentru a găsi nu doar soluțiile necesare pentru colectare separată și reciclare, ci și oamenii mai competenți care să le aplice”, conchide deputatul clujean.


În mesajul său, Adrian Dohotaru face referire și la un amplu material publicat de Monitorul de Cluj, singurul ziar din Cluj-Napoca, din județul Cluj, dar și din țară care a documentat „saga” construirii Centrului de Deșeuri încă din 2011 și a ținut evidența banilor cheltuiți la acest obiectiv:

CITEȘTE AICI: Monitorul a avut dreptate. CJ Cluj a ratat (din nou) proiectul Centrului de Deșeuri! 8 ani de minciuni, furt și incompetență!


CITEȘTE AICI: Tarife de 3 ori mai mari la gunoi. De 8 ani, se așteaptă finalizarea Centrului de Deșeuri

CITEȘTE AICI: Alin Tișe, cine minte, ăla e!

abonare newsletter