Actualitate

În 2017, banii clujenilor vor merge pe proiecte falimentare: Centrul de Deşeuri şi Tetarom IV. Tişe a tăiat Aeroportul Cluj de pe lista de finanţare. Sume record pentru biserici şi asfalt

După modelul Boc, nici Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj nu vine cu proiecte noi în acest an pentru judeţ, banii clujenilor mergând, an de an, pe aceleaşi proiecte falimentare: Centrul de Deşeuri şi Tetarom IV. Deşi judeţul beneficiază de un buget record de peste 1 miliard de lei, pe lista de investiţii din acest an se regăsesc aceleaşi şi aceleaşi proiecte.

Bugetul general al judeţului Cluj pe 2017 este de 1.008.778.960 lei (225 milioane de euro), din care bugetul local al judeţului este de 621 de milioane. Din aceşti bani, secţiunea de funcţionare înghite 400 de milioane de lei, pentru dezvoltare rămânând puţin peste 220 de milioane lei.

"Promovând acest proiect de hotărâre se asigură condiții optime de asistență socială și îngrijire pentru copiii instituționalizați, persoanele adulte instituționalizate (tineri și vârstnici) și persoanele încadrate în grad de handicap. Prin realizarea investițiilor propuse se va asigura dezvoltarea județului", arată sec conducerea Consiliului Județean Cluj.


Aspiratoare şi maşini de spălat

Dacă pe lista investiţiilor se află aceleaşi proiecte, pentru o mai bună funcţionare, Consiliul Judeţean îşi va achiziţiona în 2017 sisteme GPS, calculatoare, aspiratoare, autoutilitare, maşini de spălat, sisteme de sonorizare, infochioşcuri, videoproiectoare, softuri de monitorizare şi contorizare a persoanelor care intră sau ies din instituţie, sisteme de barieră pentru parcarea cu plată sau laptopuri.

Pentru toate acestea instituția va plăti 5,8 milioane lei (1,3 milioane de euro) "cheltuielile materiale, respectiv bunuri şi servicii necesare pentru asigurarea funcţionalităţii Consiliului Judeţean", cum precizează proiectul de hotărâre.


18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) vor merge pentru finanţarea cheltuielilor de personal din aparatul propriu de specialitate al instituției iar alte 5,8 milioane de lei

CJ Cluj nu dă doi bani pe sănătate

În acest an, potrivit proiectului de buget, cea mai mare sumă va merge la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - 177.786.000 lei, ceea ce reprezintă 28,60% din totalul cheltuielilor cuprinse în bugetul propriu. Urmează învăţământul - 81.511.200 lei, cultură, recreere, religie - 65.122.610 lei, doar 4,9 milioane de lei primind sănătatea.


Potrivit proiectului de buget, din banii destinați asistenței sociale 62,7 milioane de lei reprezintă cheltuielile de personal pentru plata drepturilor salariale la cei 1.272 angajaţi. Alte 15,9 milioane lei merg pentru "asigurarea condiţiilor optime de asistenţă socială şi îngrijire pentru cei 557 copii instituţionalizaţi, 514 persoane adulte instituţionalizate (tineri şi vârstnici) şi a unui număr de 23.621 persoane încadrate în grad de handicap".

În ceea ce priveşte învăţământul, banii vor merge pentru acoperirea cheltuielilor de personal, pentru finanţarea programului “Lapte şi Corn” sau pentru finanţarea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli.


Vor beneficia de bani pentru aproape aceleaşi cheltuieli cu reablitarea clădirilor sau cu amenajarea terenurilor de sport Liceul Tehnologic pentru deficienţi de auz, Şcoala Gimnazială Specială Dej, Şcoala Specială pentru deficienţi de auz Kozmunta Flora, Şcoala Gimnazială Specială Huedin, Liceul Tehnologic Special Samus.

Banii din sănătate vor merge pe cheltuieli curente şi cheltuieli de capital, achiziţionarea de RMN sau de computer tomograf, reabilitare clădiri sau modernizări cabinete medicale pentru Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello , Spitalul Clinic de Boli Infecţionase, Institutul Inimii Niculae Stăncioiu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.


Din suma de 65 de milioane de lei pentru cultură şi religie, cea mai mare parte a banilor va merge către finanţarea activităţilor de cultură, plata contribuţiilor personalului neclerical, pentru susţinerea cultelor religioase şi executarea unor lucrări de reparaţii şi modernizări la biserici.  Consiliul Județean dă 2 milioane de lei pentru susţinerea cultelor religioase și pentru executarea unor lucrări de reparaţii şi modernizări la biserici.

Vor mai primi bani pentru reabilitarea clădirilor sau alte investiţii Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj, Şcoala Populară de Artă Tudor Jarda, Biblioteca Judeţeană Octavian Goga, Muzeul Memorial Octavian Goga, Filarmonica de Stat Transilvania, Teatrul de Păpuşi Puck.

Pentru Tişe, transporturile înseamnă doar drumurile judeţene

La capitolul Transporturi este prevăzută suma de 36.755.740 lei pentru lucrări de întreţinere curentă drumuri judeţene, tot aici fiind cuprinsă şi suma de 581.250 lei reprezentând dobânzile aferente creditului contractat de CJ Cluj pentru realizarea unor lucrări de investiţii pe drumurile judeţene.

Dacă în anii precedenţi, la acest capitol apărea şi Aeroportul Internaţional Cluj cu finanţare de la bugetului Consiliului Judeţean pentru cheltuieli de capital sau pentru finanţare de rute noi, anul acesta Aeroportul Cluj nu mai este menţionat în proiectul de buget.

Singurele legături ar fi că în buget este cuprinsă suma de 6.400.000 lei pentru despăgubiri exproprieri pistă 3500 metri aeroport şi realizarea documentaţiei cadastrale pentru terenuri în ceea ce priveşte devierea Someşului, în valoare de 357.000 lei.

Nici Compania de Apă Someş nu se mai regăseşte printre instituţiile care vor beneficia de bani de la bugetul judeţului pe 2017.

Anul trecut, Consiliul Județean Cluj a contractat un credit în valoare de 225.000.000 lei pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor județene.

Trafic record la aeroport

Potrivit Consiliului Judeţean, investițiile noi la aeroport pentru anul 2017 sunt propuse a fi efectuate din surse proprii de finanțare în sumă de 49,7 milioane lei și din fonduri europene în sumă de 19,9 milioane lei.

Veniturile totale estimate a fi realizate în anul 2017 la Aeroportul Cluj sunt în sumă de 88,8 milioane de lei, iar nivelul total al cheltuielilor pentru anul 2017 a fost estimat la 84,2 milioane lei.

Aeroportul Internațional "Avram Iancu" Cluj a înregistrat în 2016 cel mai mare număr de pasageri din istorie. Astfel, anul trecut, traficul pe Aeroportul Cluj a fost de 1.880.319 pasageri, cu 394.667 mai mult decât în 2015 (+26,56%), consolidându-și astfel poziția de primul aeroport regional și al doilea aeroport din țară, după Aeroportul Internațional Henri Coandă București. Pentru 2017 se estimează un trafic cuprins între 2,7 milioane-3 milioane de pasageri.

Bani gârlă pentru Centrul de Deşeuri şi Tetarom IV

Peste 30 de milioane de euro (137.091.340 lei) sunt prevăzute în buget pentru finanţarea proiectului POS Mediu Sistem de Management Integrat al Deşeurilor. Consiliul Judeţean a trecut în proiectul de buget (pentru a câta oară?!) proiectarea şi execuţia Centrului de Deşeuri şi închiderea gropilor de gunoi de la Pata Rât, Gherla, Huedin şi Turda.

Alţi bani vor merge pentru dezvoltarea Parcului Industrial Tetarom I şi pentru revizuirea proiectului Parcului Industrial Tetarom IV, acolo unde Consiliul Judeţean a pierdut o finanţare europeană nerambursabilă de 18 milioane de lei. 100.000 de lei va cheltui Consiliul Județean și pentru studii la Tetarom V. În 2015, consilierii judeţeni au votat pentru renunţarea la 18 milioane de lei finanţare europeană nerambursabilă pentru realizarea parcului industrial Tetarom IV în Feleacu. Până în momentul renunţării la banii europeni, din bugetul judeţului s-au cheltuit aproximativ 2,5 milioane de lei pentru lucrări la parcul respectiv.

Parcul Tetarom IV, proiect al Consiliului Județean Cluj început pe bani europeni în mandatul anterior al lui Alin Tişe, 2008-2012, în momentul de față a fost redimensionat, urmând a se realiza în cursul acestui an, potrivit Consiliului Judeţean, o hală pentru întreprinderi mici și mijlocii, un drum de acces precum și o stație electrică. Investiția necesară pentru prima fază a proiectului va fi de aproximativ 4 milioane de euro. Numeroasele probleme de la Tetarom IV nu l-au ţinut în loc pe Tișe, el anunţând intenția de a înființa un nou parc industrial – Tetarom V, în partea de S-SV a județului Cluj, în zona Câmpia Turzii-Luna.

Potrivit lui Tişe, parcul va fi întins pe o suprafață de aproximativ 40-50 de hectare, în zona de câmpie, urmând a avea o legătură rapidă atât cu autostrada cât și cu centura ocolitoare.

Tişe, interesat de calitatea aerului

Pe lista de investiţii a Consiliului Judeţean se mai află reabilitarea imobilelor monument istoric din judeţ şi studii pentru menţinerea calităţii aerului şi pentru întreţinerea traseelor turistice, dr şi studii de fezabilitate pentru construirea unui spital monobloc (100.000 lei).

Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo va primi 1,5 milioane lei pentru finanțarea activității, Direcția Județeană de Evidența Populației va primi și ea 2,4 milioane lei, alți 150.000 de lei vor merge pentru finanţarea activităţilor în ariile naturale protejate Cheile Turzii şi Cheile Turenilor, iar Centrul Judeţean de Informare Turistică va primi 151.000 de lei.

Duplicitarul Tișe

La câteva ore după ce Monitorul de Cluj a semnalat faptul că în bugetul pe 2017 sănătatea primește cei mai puțini bani, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a remis un comunicat presei în care anunță "investiţii substanţiale pentru creşterea calităţii serviciilor medicale".

"Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe a iniţiat un proiect de hotărâre privind nominalizarea sumei de 4.952.000 de lei pe unităţi sanitare şi pe lucrări de reparaţii curente, reparaţii capitale, investiţii şi dotări cu echipamente medicale", începea respectivul comunicat.

"În ceea ce priveşte unităţile medicale care urmează să primească în anul 2017 finanţare de la Consiliul Judeţean Cluj, atât pentru achiziţionarea de aparatură medicală, cât şi pentru lucrări de reabilitare şi modernizare, cea mai mare sumă, respectiv 1.150.000 de lei urmează să fie alocată Spitalului Clinic de Boli Infecţioase pentru finanţarea lucrărilor de reparaţii capitale şi modernizarea farmaciei, precum şi achiziţionarea unui aparat de ecografie. În cazul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, suma prevăzută este de 975.000 de lei, aceasta urmând a fi folosită  pentru finanţarea dotării cu un aparat de rezonanţă magnetică nucleară. Institutul Inimii Niculae Stăncioiu urmează a-i fi alocaţi 500.000 de lei pentru achiziţia unui aparat digital de radiodiagnostic fix mobil, precum şi pentru reparaţii curente la Secţia de Cardiologie nr. II. În acelaşi timp, 390.000 de lei urmează a fi destinaţi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, pentru lucrări de reparaţii la acoperişul clădirii administrative şi centrala termică. Nu în ultimul rând, 250.000 de lei urmează a fi alocaţi de Consiliul Judeţean Spitalului Militar de Urgenţă Dr. Constantin Papilian în vederea dotării sălii de operaţii a Secţiei de Urologie şi dezvoltării terapiei minim invazive a litiazei reno-ureterale", se laudă Tișe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter