Actualitate

România, țara pilelor și protejaților. Percepția românilor asupra meritocrației este profund erodată.

Percepția românilor asupra meritocrației este profund erodată.

Percepția românilor asupra meritocrației,profund erodată|Foto: pexels.com Percepția românilor asupra meritocrației,profund erodată|Foto: pexels.com

 

 


Peste 74% dintre români consideră că succesul în România este determinat mai degrabă de relații și conexiuni decât de competențe reale.

CITEȘTE ȘI: 
Încrederea românilor în Guvern și Parlament, la pământ. Riscuri privind exploatarea polarizării sociale de către „actori statali ostili”.

În același timp, sondajul realizat în perioada 20-26 iunie 2025, relevă o situație îngrijorătoare de delegare a responsabilității, în condițiile în care aproape jumătate dintre români cred că statul poartă o mare parte din vină pentru situația lor actuală.


Încrederea românilor în echitatea socială, erodată de populism

73% dintre participanții la un sondaj INSCOP sunt de părere că sistemul socio-politic actual este construit deliberat pentru a împiedica mobilitatea socială.

Sursa: INSCOP Research 

46% dintre respondenți sunt total de acord cu afirmația „Simt că statul poartă o mare parte din vină pentru situația mea actuală”, în timp ce 59% dintre respondenți spun că alții au fost ajutați pe nedrept în timp ce ei au fost ignorați. 


CITEȘTE ȘI: 
Majoritatea românilor cere creșteri substanțiale ale cheltuielilor publice în educație, sănătate și agricultură

Sursa: INSCOP Research 

Votanții AUR, persoanele între 45 și 60 de ani și locuitorii din urbanul mic sunt de acord cu afirmația dată într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație. Își exprimă dezacordul cu afirmația dată mai ales: votanții USR, tinerii sub 30 de ani și persoanele cu studii superioare.

CITEȘTE ȘI: 
Eurobarometru: 70% dintre români consideră că țara noastră beneficiază de pe urma statutului de membră a UE

„Cel mai grav efect al eroziunii încrederii în echitatea socială este alimentarea populismului și radicalizarea politică, fenomente care au lovit deja puternic regimul democratic și creează un teren fertil pentru conflicte sociale favorabile polarizărilor extreme”, avertizează directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac. 


Datele Barometrului Informat.ro – INSCOP Research au fost culese în perioada 20-26 iunie 2025. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum să ai 30 de ani și să crezi în Rusia? Sondajul INSCOP care arată efectele analfabetismului funcțional.

Câtă încredere au românii în liderii internaționali? Donald Trump, în top, Putin, la coada clasamentului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter