Politică

Sondaj INSCOP. Majoritatea românilor nu are încredere în Guvernul Bolojan.

6 din 10 români cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar 5 din 10 români cred că noul Guvern va duce lucrurile din România într-o direcţie greşită.

Sondaj INSCOP. Majoritatea românilor nu au încredere în Guvernul Bolojan| Foto: presidency.ro Sondaj INSCOP. Majoritatea românilor nu au încredere în Guvernul Bolojan| Foto: presidency.ro

 

 


Un nou sondaj făcut  de INSCOP Research în perioada 20–26 iunie 2025, pe un eșantion de 1.150 de persoane adulte, relevă că 53,4% dintre români cred că Guvernul Bolojan va îndrepta țara pe o direcție greșită, în timp ce doar 36,6% își exprimă optimismul față de conducerea noului Executiv.

 

Pesimismul este mai accentuat față de opinia generală

Sondajul arată și o percepție negativă despre direcția generală a țării: 61% dintre respondenți consideră că România merge într-o direcție greșită, în contrast cu 30,9% care cred că evoluția este una pozitivă. Doar 8,1% nu au răspuns sau preferă să nu se pronunțe.


În ce direcție credeți că se îndreaptă lucrurile în România? | Sursa: INSCOP

36.6% dintre participanţii la sondaj cred că noul Guvern va îndrepta lucrurile în România într-o direcţie bună, 53.4% într-o direcţie greşită, iar 10% nu ştiu sau nu răspund.

Votanţii PNL şi USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare, locuitorii din Bucureşti şi din urbanul mare cred într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei că noul Guvern va îndrepta lucrurile în România într-o direcţie bună. Sunt de părere că noul Guvern va îndrepta lucrurile în ţară într-o direcţie greşită mai ales votanţii AUR, persoanele cu educaţie primară, locuitorii din rural şi utilizatorii TikTok.


Credeți că viitorul Guvern va îndrepta lucrurile în România? | Sursa: INSCOP

Context politici și concluzii

Directorul INSCOP, Remus Ștefureac, subliniază că, deși percepția asupra direcției țării s‑a îmbunătățit ușor față de perioada pre‑alegeri, pesimismul rămâne dominant. În același timp, așteptările de la Guvern sunt moderate, iar climatul este marcat de neîncredere în clasa politică și polarizare politică accentuată.

CITEȘTE ȘI:
Cum să ai 30 de ani și să crezi în Rusia? Sondajul INSCOP care arată efectele analfabetismului funcțional.

„Percepția privind direcția țării cunoaște o îmbunătățire comparativ cu evaluările populației făcute înainte de alegerile prezidențiale, însă ponderea celor care cred că țara merge într-o direcție greșită rămâne mai mare decât a celor care cred că țara merge într-o direcție bună. Polarizarea politică este foarte ridicată în condițiile în care cred că lucrurile merg într-o direcție bună 31% din totalul populației, 42% dintre votanții PSD, 61% dintre votanții PNL, 68% dintre votanții USR și doar 8% dintre votanții AUR. În ceea ce privește așteptările de la noul guvern, procentul celor care cred că acesta va îndrepta țara într-o direcție bună este ceva mai mare decât ponderea celor care cred că țara merge într-o direcție bună, dar totuși mai mică decât a celor care cred că Guvern va îndrepta țara într-o direcție greșită. Și pe această întrebare, polarizarea politică este foarte ridicată în condițiile în care cred că Guvernul va îndrepta lucrurile într-o direcție bună, aproximativ 37% dintre români, 53% dintre votanții PSD, 69% dintre votanții PNL, 71% dintre voanții USR și doar 9% dintre votanții AUR. Optimismul este este mai degrabă moderat, firesc într-o perioadă marcată de pesimism cu privire la evoluția economiei, situația fiscală și perspectivele de scădere a veniturilor. În ansamblu, datele sugerează un climat general de neîncredere în capacitatea clasei politice de a redresa situația națională, cu o polarizare puternică pe criterii politice, sociale și demografice”, a transmis Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research.


Metodologie: Datele au fost culese în perioada 20-26 iunie 2025. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Schimbări majore în PNL: noul statut descentralizează alegerea conducerii și pune preț pe performanță. Bolojan: „Nu mai trebuie să fii prieten cu președintele partidului, trebuie să fii prieten cu cetățenii”.

OUG privind limitarea sporurilor a fost aprobată de Guvern. VIDEO

abonare newsletter