Actualitate

Fără mașini în trafic și mai multe autobuze, soluții pentru reducerea poluării în Cluj. Emil Boc: „Este singura modalitate”

Mobilitatea fără emisii de carbon în zonele rurale și urbane din Cluj este singura modalitate de a implementa o tranziție ecologică, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în cadrul ședinței Comitetului European al Regiunilor.

Mobilitatea fără emisii de carbon în zonele rurale și urbane din Cluj este singura modalitate de a implementa o tranziție ecologică/ Foto: Facebook - Emil Boc Mobilitatea fără emisii de carbon în zonele rurale și urbane din Cluj este singura modalitate de a implementa o tranziție ecologică/ Foto: Facebook - Emil Boc

Cluj-Napoca este un exemplu de bune practici în ceea ce privește transportul public verde, nepoluant. 

 


Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a declarat în cadrul ședinței Comitetului European al Regiunilor, că dacă ne dorim o tranzițe ecologică trebuie să reducem totodată utilizarea mașinilor individuale.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

„Cel de-al 8-lea Raport de Coeziune arată că transporturile sunt responsabile pentru aproape un sfert din emisiile cu efect de seră ale UE și sunt principala cauză a poluării aerului în orașe. Prin urmare, toate obstacolele politice, juridice și tehnice care împiedică politica de coeziune pentru finanțarea mobilității ecologice în orașele și zonele rurale noastre ar trebui înlăturate. Îmbunătățirea transportului public și a mobilității active, reducând în același timp utilizarea mașinilor individuale, este singura modalitate de a reuși să implementeze o tranziție ecologică echitabilă pentru toți”, a declarat Emil Boc.


„Mobilitatea fără emisii de carbon în orașele noastre este absolut primordială dacă dorim să ne atingem obiectivul de a fi un continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050”,  a scrie EU_CoR pe contul de Twitter.

 


Campania „Vinerea Verde”

Vinerea (sau „Vinerea Verde”) este ziua din săptămână în care toți clujenii au transport în comun gratuit.

În vederea reducerii traficului, reducerii accidentelor rutiere, a încurajării folosirii transportului în comun, a diminuării blocajelor în trafic și promovarea folosirii transportului public verde, nepoluant, în anul 2021 a fost implementat programul „Vinerea Verde”.


Cluj-Napoca, primul oraș din România care a aderat la Acordul privind Orașele Verzi

Acordul privind Orașele Verzi sau Green City Accord a fost o inițiativă lansată de Comisia Europeană pe 22 octombrie în anul 2020. Cluj-Napoca a fost primul oraș din bloc comunist care a aderat la acest acord. Prin acest proiect s-a urmărit creșterea nivelului de calitate a vieții pentru cetățeni printr-o infrastructură verde.

La mijlocul lunii iunie a anului 2021, primarul Emil Boc a prezentat modelele de bune practici ale Clujului, la evenimentul „Orașe și cetățeni care îndeplinesc misiunile UE”.

În cadrul sesiunii „Orașe și cetățeni care îndeplinesc misiunile UE”, primarul municipiului Cluj-Napoca a prezentat câteva modele de bune practici din „orașul de pe Someș”. Aceste modele vizează procesul de colaborare în ecosistemul local, mobilitate, dimensiunea verde, incluziune, educație și inovare. 

La sfârșitul lunii aprilie, Comisia Europeană a selectat orașele care vor participa la misiunea UE pentru 100 de oraşe inteligente şi neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030, aşa-numita misiune „Oraşe”. Printre orașele selectate se numără și Clujul.

Misiunea „Oraşe” va primi finanţare în valoare de 360 milioane de euro în cadrul programului Orizont Europa pentru perioada 2022-2023, pentru a demara căile de inovare către neutralitatea climatică până în 2030. Acţiunile de cercetare şi inovare vor aborda mobilitatea curată, eficienţa energetică şi planificarea urbană ecologică şi vor oferi posibilitatea de a elabora iniţiative comune şi de a intensifica colaborările în sinergie cu alte programe ale UE.

Inițiativele Clujului, lăudate la Praga

Luni, 12 iulie, inițiativele Clujului pentru reducerea poluării au fost lăudate la ședința Comitetului European al Regiunilor (CoR).

Potrivit reprezentanțiilor CoR, inițiativele care sunt implementate în Cluj vor contribui la o reducere cu 55% a CO2 până în 2030.

„Facem Clujul eficient energetic prin: o nouă strategie de încălzire pentru clădiri, iluminat stradal LED inteligent pentru clădiri și străzi, transport public verde și stații de încărcare pentru mașini electrice. Astfel de inițiative vor contribui la o reducere cu 55% a CO2 până în 2030”, a scris CoR luni pe grupul de Twitter.

 

CITEȘTE ȘI:

Inițiativele Clujului de reducere a poluării, lăudate la Praga: „Contribuie la reducerea cu 55% a CO2 până în 2030”

Clujul vrea să devină NEUTRU climatic până în 2030. Orașul de pe Someș, selectat în misiunea UE „100 de oraşe inteligente şi neutre climatic”

Strategia de transport verde a Clujului, prezentată de Emil Boc în conferința „Orașe durabile”

Ultimele Stiri
abonare newsletter