Actualitate

Clujul progresist. Este primul oraș din fostul bloc comunist care aderă la Acordul Orașelor Verzi

Cluj-Napoca este primul oraș din România și din fostul bloc comunist care aderă la Acordul privind Orașele Verzi, lansat de Comisia Uniunii Europeană.

 

 


Acordul privind Orașele Verzi sau Green City Accord este o inițiativă lansată de Comisia Europeană pe 22 octombrie în anul 2020.

 


Prin acest proiect se urmărește creșterea nivelului de calitate a vieții pentru cetățeni printr-o infrastructură verde.

Cluj-Napoca este primul oraș din România și din fostul bloc comunist care aderă la Acordul Orașelor Verzi.


„Se dorește ca orașele din UE să ofere o calitate a vieții mai bună pentru cetățenii lor prin susținerea infrastructurii verzi, nepoluante, prin calitatea aerului, prin tot ceea ce înseamnă creșterea calității spațiilor verzi din orașele europene. Suntem primul oraș din România care aderă la acordul privind orașele verzi și primul din fostul bloc comunist. E adevărat că apelul s-a lansat relativ recent, dar această aderare a municipiului nostru, care nu presupune un cost de participare, o taxă, arată determinarea de a aduce la Cluj-Napoca o calitate a vieții așa cum au văzut-o românii când au plecat în Uniunea Europeană. Clujul este de mult timp plecat pe acest drum și îl va continua”, a declarat Emil Boc, în cadrul ședinței de Consiliu Local.

La Cluj-Napoca, 190 de hectare de spații verzi, atât noi, cât și existente. Unul dintre cel mai important proiect în orașul transilvănean privind modernizarea dimensiunii verzi, este culoarul de mobilitate, velo și pietonal, de la Gilău până la Bonțida, pe malul Someșului.


„Avem proiecte care se află în diverse faze de lucru. În privința modernizării dimensiunii verzi a orașului nostru sunt 190 de hectare de spații verzi noi și existente. Dintre acestea 160 sunt noi, cum este parcul Est pe care îl introducem în analiză pentru prima dată sau alte spații precum Baza Sportivă la Terenuri, sunt spații noi pe care le introducem în modernizare. De asemenea, avem în vedere zona verde la Expo Transilvania, parcul și baza sportivă din Borhanci, care sunt spații noi introduse în ecosistemul verde al municipiului. La acestea se adaugă și culoarele verzi precum cel de la Gilău până la Bonțida, pe malul Someșului, poate cel mai important culoar de mobilitate, velo și pietonal din România cu aproape 60 km”, a evidențiat primarul.

CITEȘTE ȘI:


Licitația pentru Parcul Zorilor va fi lansată în câteva zile. Emil Boc: „Unii voiau bloc de 11 etaje acolo”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter