Actualitate

Strategia de transport verde a Clujului, prezentată de Emil Boc în conferința „Orașe durabile”

Cluj-Napoca este un exemplu de bune practici în ceea ce privește transportul public verde, nepoluant. Strategia de mobilitate sustenabilă a fost prezentată de primarul Emil Boc într-o conferință.

 

 


Conceptele Walkable City și strategia pentru transportul urban nepoluant, în curs de implementare în municipiul Cluj-Napoca, au fost prezentate de primarul Emil Boc în conferința „Orașe durabile - reziliență și tranziție verde”. 

 


„Am participat la masa rotundă «Soluții pentru mobilitatea durabilă a cetățenilor, tendințe și bune practici» unde am prezentat proiectele și strategia Clujului în materie de mobilitate sustenabilă, transport public ecologic, politici publice pentru transportul urban și viziunea pentru un oraș verde, digital și rezilient”, a declarat Emil Boc.

Cluj-Napoca, oraș pentru pietoni

În cadrul conferinței, a fost prezentat conceptul Walkable City sau „Oraș pentru Pietoni”, prin care Primăria dorește crearea infrastructurii pentru pietoni în oraș, dar și conceptul „orașul celor 15 minute de mers pe jos”, prin care, mai ales în noile cartiere, municipalitatea dorește să reeze cnetre de cartier cu școală, grădiniță, unitate medicală și centru comercial, astfel încât louitorii să nu fie nevoiți să se deplaseze în afara cartierului pentru a-și rezolva diverse probleme.


Programul „Walkable City” va aduce străzi „smart”, pe modelul străzii Molnar Piuariu, în toate cartierele din oraș, în următorii ani.

„Dezbaterea s-a axat pe modele de bune practici din cadrul diferitelor strategii publice sau private de mobilitate pentru orașe și cetățeni. Pentru o calitate ridicată a vieții în orașele viitorului, proiectele de mobilitate urbană trebuie integrate în strategiile de dezvoltare. Am dezbătut cu această ocazie concepte precum «walkable city» sau «orașul celor 15 minute de mers pe jos»”, a mai spus primarul Emil Boc.


La această masă rotundă au luat parte:

- Patrice Vergriete - Primar Dunkerque și Președinte France Ville Durable
- Alina Ghica – Vicepreședinte Marketing B2B Michelin
- Cecilia Tudor - Managing Director Renault South Eastern Europe
- Tassos Tzanos - Director Comercial Total
- Moderator : Corneliu Barbut – Vegacomp


Transport în comun 100% nepoluant, la Cluj

Cluj-Napoca a fost primul oraș din România care a folosit autobuze electrice, iar în 2014-220 a investit peste 100 de milioane de euro în transportul public datorită sprijinului acordat de UE și Elveția.

Scopul orașului este acum ca toate mijloacele de transport în comun să fie electrice până în 2030. În același timp, Cluj-Napoca are o strategie de planificare spațială și urbană pentru a promova ciclismul, mersul pe jos și utilizarea mașinilor electrice private.

CITEȘTE ȘI

Cluj-Napoca, inclus pe „harta green” a orașelor UE care aduc un impact climatic pozitiv

 

 

abonare newsletter