Actualitate

Inițiativele Clujului de reducere a poluării, lăudate la Praga: „Contribuie la reducerea cu 55% a CO2 până în 2030”

Inițiativele Clujului pentru reducerea poluării au fost lăudate la ședința Comitetului European al Regiunilor (CoR). Municipiul se numără printre orașele europene care ar urma să devină neutre climatic până în 2030.

Clujul vrea să devină neutru climatic până în 2030 / Foto: Facebook - PNL Cluj-Napoca Clujul vrea să devină neutru climatic până în 2030 / Foto: Facebook - PNL Cluj-Napoca

 

 


Comisia Europeană a desemnat la final de aprilie cele 100 de oraşe din UE, inclusiv Cluj-Napoca, București şi Suceava, care vor participa la misiunea UE pentru 100 de oraşe inteligente şi neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030.

În acest context, Clujul a fost lăudat la Praga luni pentru inițiativele pe care le are în această direcție:


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 


„Facem Clujul eficient energetic prin: o nouă strategie de încălzire pentru clădiri, iluminat stradal LED inteligent pentru clădiri și străzi, transport public verde și stații de încărcare pentru mașini electrice. Astfel de inițiative vor contribui la o reducere cu 55% a CO2 până în 2030”, a scris CoR pe grupul de Twitter.

Clujul și Acordul privind Orașele Verzi

Clujul a fost primul oraș din blocul comunist care a aderat la Acordul privind Orașele Verzi sau Green City Accord, o inițiativă lansată de Comisia Europeană pe 22 octombrie 2020. Prin acest proiect s-a urmărit creșterea nivelului de calitate a vieții pentru cetățeni printr-o infrastructură verde.


Primarul Emil Boc a prezentat câteva modele de bune practici. Aceste modele vizează procesul de colaborare în ecosistemul local, mobilitate, dimensiunea verde, incluziune, educație și inovare.

Câteva obiective ambițioase pe care Clujul le urmărește pentru a se alinia la rigorile Uniunii Europene:


  • crearea și modernizarea a peste 190 ha de spații verzi
  • flotă de transport în comun „verde” până în 2026
  • un oraș neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon 
  • dezvoltarea unui oraș smart, după modelul Estoniei, printr-o administrație digitală eficientă
  • adaptarea și includerea politicilor de incluziune după modelul „eco not ego”

Strategia municipalității pentru iluminatul public, în 2022-2030

Primăria a elaborat Strategia Locale de dezvoltare a serviciului de iluminat public din municipiul Cluj-Napoca pentru perioada 2022-2030.

Prin strategia propusă pentru perioada 2022-2030 se urmăresc următoarele obiective:

  1.  Creșterea calității serviciului public de iluminat stradal existent prin utilizarea de echipamente LED eficiente selectate în conformitate cu prevederile și normele tehnice europene și naționale în vigoare
  2.  Reabilitarea, extinereaa și relocarea în subteran a rețelelor aferente sistemului de iluminat stradal în corelare cu programele de reabilitare a străzilor și în acord cu principiile mobilității sustenabile
  3.  Punerea în valoare a obiectivelor de importanță locală și de patrimoniu prin extinderea și reabilitarea sistemului de iluminat arhitectural
  4.  Punerea în valoare a evenimentelor și sărbătorilor de importanță locală prin sistem de iluminat ornamental la standarde ridicate de calitate și eficiență energetică
  5.  Digitalizarea serviciului de iluminat public

Astfel, până la finalul anului 2030 se propun montarea unui număr de 10.000 de aparate de iluminat echipate cu tehnologie LED și telegestiune, precum și punerea în valoare a minimum 20 de obiective de importanță locală și de patrimoniu.

În ceea ce privește digitalizarea serviciului, se urmărește realizarea unui sistem unic de telegestiune și control pentru întregul ansamblu de aparate de iluminat stradal și arhitectural din municipiu.

Proiectul va fi implementat și finanțat prin Administrația Fondului de Mediu, PNRR, POR Nord-Vest 2021-2027, granturi SSE și Norvegiene și Programul de cooperare Elevțiano-Român. Strategia Locală de dezvoltare a serviciului de iluminat public din municipiul Cluj-Napoca pentru perioada 2022-2030 poate fi consultată integral AICI.

CITEȘTE ȘI:

Clujul vrea să devină NEUTRU climatic până în 2030. Orașul de pe Someș, selectat în misiunea UE „100 de oraşe inteligente şi neutre climatic”

Strategia municipalității pentru iluminatul public, în 2022-2030. Digitalizarea serviciului și 10.000 de becuri LED. 34 mil. de lei, investiția totală

Ultimele Stiri
abonare newsletter