Timp Liber

Ambasada Rusiei face reclamă filmelor rusești de la TIFF și ignoră că festivalul se desfășoară sub deviza „Faceți filme, nu război”

Ambasada Rusiei în România promovează filmele rusești care vor fi proiectate la TIFF, în Cluj-Napoca, deși festivalul se desfășoară în acest an sub deviza „Faceți filme, nu război”.

Ambasada Rusiei face reclamă filmelor rusești de la TIFF / Foto: TIFF - Facebook Ambasada Rusiei face reclamă filmelor rusești de la TIFF / Foto: TIFF - Facebook

 

 


Promovarea a fost făcută chiar pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei, care a „uitat” însă să menționeze că ediția din acest an se desfășoară sub deviza „Make films, not war” - „Faceți filme, nu război”, care face referire la invazia rușilor în Ucraina.

 


Ambasada Rusiei în România s-a limitat doar la reclama filmelor de la TIFF în postare, fără să menționeze sloganul acestei ediții:

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

„În Cluj-Napoca a început festivalul internațional de film «TIFF».


În perioada 17-26 iunie, pe scenele de proiecție din Cluj vor fi redate peste 350 de proiecţii – poveşti legendare şi filme în premieră absolută, printre care se numără și proiecții rusești, cum ar fi, «Febra lui Petrov» - 2021, regizor: Kirill Serebrennikov, «Ostrov» - 2021, regizor: Svetlana Rodina, «Căpitanul Volkonogov a scăpat» - 2022, regizor: Natalia Merkulova”, a scris Ambasada Rusiei în România pe pagina de Facebook.

De cealaltă parte, președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat într-un interviu pentru revista Variety că festivalul „nu a luat decizia cu ușurință, TIFF urmând în cele din urmă Festivalul de Film de la Cannes și al altora – inclusiv Veneția și Karlovy Vary – care au interzis delegațiile oficiale ruse, permițând în același timp participarea realizatorilor de film individual”.


Credem că ar fi o prostie să boicotăm, de exemplu, tinerii realizatori ruși independenți sau alte filme pe care am vrut să le profilăm”, spune Giurgiu, citând exemplul „Căpitanul Volkonogov a scăpat”, de regizorii Natasha Merkulova și Aleksey. 

„Acest spirit se extinde și la decizia echipei de programare de a rezista solicitărilor continue de boicotare a filmelor rusești. Nu credem în anularea oamenilor. Nu credem în închiderea vocilor”, a spus Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, pentru Variety. „Credem că dialogul poate rezolva mai mult decât anularea.”

Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, a transmis participanţilor că filmele din acest an sunt „provocatoare” şi încurajează conflictul de idei. 

„Sunt super bucuros să văd atât de multă lume ca-n vremurile bune, sper să fiţi la fel în următoarele 9 seri la filmele din Piaţa Unirii, sunt filme diverse, foarte mişto şi foarte tari (...) Mi se pare că după doi ani de pandemie în care s-a vorbit foarte mult despre felul în care anumite libertăţi au fost îngrădite, despre felul în care libertatea de expresie a fost îngrădită, drepturi ale oamenilor au fost îngrădite, mi se pare important ca rezistenţa să existe în continuare. Mi se pare important să chestionăm constant legitimitatea deciziilor pe care statul le ia pentru noi, nu ne culcăm pe o ureche. Să nu dormim, să gândim. Cu atât mai mult într-un context în care lumea pare că gândeşte doar în alb şi negru, în care dialogul nu mai există, în care vorbim unii cu alţii fără să ne ascultăm şi cam asta încercăm să facem cu filmele de la TIFF de anul acesta. Vrem să vă încurajăm să vă certaţi, sunt filme provocatoare, nu atât prin conţinut, sunt filme care provoacă la discuţie, acesta e spiritul TIFF-ului, vrem să vobim despre filme, încurajez conflictul, conflictul de idei”, a spus Chirilov, la Gala de Deschidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ajuns la ediţia cu numărul 21.

CITEȘTE ȘI:

Ziua Maghiară la TIFF: filme, invitați, muzică

TIFF 2022. Delicatese culinare din Ucraina pe strada Potaissa. Chef Adrian Hadean va găti alături de bucătarii din țara vecină

Ultimele Stiri
abonare newsletter