Timp Liber

Ziua de 9 martie, dedicată păpușilor Barbie. Ce se mai sărbătorește în această zi?

Fiecare zi este specială şi merită celebrat. Pe 9 martie, după Ziua Femeii, la nivel mondial se sărbătorește ziua păpușilor Barbie.

Ziua de 9 martie, dedicată păpușilor Barbie. Ce se mai sărbătorește în această zi? Ziua de 9 martie, dedicată păpușilor Barbie. Ce se mai sărbătorește în această zi?

 

 


Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

 


Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News



Ziua Barbie

Pentru mulţi, unele dintre cele mai frumoase amintiri din copilărie implică propria păpuşă Barbie, pe numele complet Barbara Millicent Roberts. Barbie şi toţi prietenii ei au ajutat generaţii de copii să umple ore întregi de joacă în mod creativ. Ziua Barbie (#BarbieDay) sărbătoreşte toate progresele pe care această păpuşă le-a făcut în cei peste şaizeci de ani în care a adus bucurie în lume.


Istoria zilei Barbie este istoria păpuşii înseşi, deoarece 9 martie este ziua ei oficială de naştere. Barbie a văzut lumina zilei pe 9 martie 1959, la Târgul Internaţional de Jucării din New York. Este creaţia lui Ruth Handler, soţia co-fondatorului gigantului de jucării Mattel, Inc. Ea şi-a urmărit fiica în timp ce se juca cu păpuşile de hârtie, populare la acea vreme, observând că se distra oferindu-le acestora roluri de adulţi. Atunci s-a gândit că piaţa jucăriilor avea nevoie de ceva mai mult.

O excursie în Germania, unde a văzut o păpuşă care corespundea cu ceea ce îşi dorea, şi-a convins soţul şi compania să facă prima păpuşă produsă în masă cu trăsături de adult. Deşi au existat mici modificări de-a lungul anilor, Barbie a ieşit de pe linia de producţie cam aşa cum o cunoaştem astăzi. Au existat unii care au avut obiecţii cu privire la silueta ei, dar, după succesul pe care l-a avut, se pare că aceste gânduri au fost în minoritate.


Ziua dinţilor falşi

Ziua dinţilor falşi este sărbătorită în fiecare an pe 9 martie. Dinţii falşi sunt cunoscuţi sub denumirea de proteze dentare, dispozitive artificiale construite pentru a înlocui dinţii lipsă. Lipsa unor dinţi poate să afecteze vorbirea şi să ne facă să părem mai în vârstă decât suntem. Protezele dentare ajută la o mai bună masticaţie, vorbire şi aspect. Sănătatea şi igiena dentară în diferite momente ale istoriei au fost un semn al bogăţiei şi al puterii în societate.

Este important să ne păstrăm dinţii puternici şi sănătoşi, astfel încât să nu ne numărăm printre persoanele care au nevoie de dinţi falşi. Bolile şi cariile dentare pot afecta sănătatea generală. Bolile de inimă, infecţiile, durerea, scăderea concentrării şi lipsa somnului sunt doar câteva dintre modurile în care organismul poate fi afectat. Pentru a ţine la distanţă toate acestea, este nevoie de o bună igienă orală şi consulturi regulate la dentist.


Aşadar, această zi (#FalseTeethDay) este sărbătorită pentru a reaminti tuturor să aibă grijă de sănătatea dentară înainte de a fi târziu.

Nu există o istorie specifică în spatele creării zilei dinţilor falşi. Creatorul şi motivul din spatele creării acestei zile sunt, de asemenea, necunoscute. Se crede că protezele dentare există din secolul al XV-lea. Protezele dentare complete din lemn au fost inventate în Japonia pe la începutul secolului al XVI-lea. Primele proteze din porţelan au fost realizate în jurul anului 1770 de farmacistul francez Alexis Duchateau. În 1820, americanul Samuel Stockton, aurar de meserie, a început să fabrice proteze dentare din porţelan de înaltă calitate, montate pe plăci de aur de 18 carate, aminteşte happydays365.org.

 

CITEȘTE ȘI:

8 martie - Ziua Internațională a Femeii. Ce se mai sărbătorește azi?

Ce putem sărbători pe 4 martie? E ziua internațională a albumelor de amintiri și a aprecierii angajaților

Ultimele Stiri
abonare newsletter