Timp Liber

8 martie - Ziua Internațională a Femeii. Ce se mai sărbătorește azi?

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. De 8 martie sărbătorim femeia.

8 martie - Ziua Internațională a Femeii. Ce se mai sărbătorește azi? 8 martie - Ziua Internațională a Femeii. Ce se mai sărbătorește azi?

 

 


Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

 


Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Ziua femeii

Mame, surori, soţii, prietene şi logodnice... ce ne-am face fără ele? Ziua internaţională a femeii (#InternationalWomensDay) este despre celebrarea femeilor din viaţa noastră, despre a le arăta cât de mult le iubim, respectăm şi preţuim, pentru că nimeni nu poate spune cu sinceritate că nu le datorăm enorm de mult.


Această sărbătoare este, probabil, deosebit de importantă în părţi ale lumii unde femeile sunt încă forţate să se confrunte zilnic cu inegalităţi şocante şi este menită să sensibilizeze publicul cu privire la provocările şi luptele cu care se confruntă aceste femei.

Scopul acesteia este promovarea şi conştientizarea în continuare a drepturilor femeilor şi obţinerea unui statut de egalitate de şanse pentru acestea în toate domeniile vieţii.


Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909, la New York. Doi ani mai târziu, socialista germană Luise Zietz a propus ca această sărbătoare să devină o sărbătoare anuală care să aducă în atenţie diverse probleme legate de femei, cum ar fi dreptul de vot şi promovarea egalităţii de drepturi pentru femei. Primele ediţii ale Zile Internaţionale ale Femeii au fost sărbătorite într-un mod cu totul diferit de cel din zilele noastre, sute de demonstraţii având loc în Europa. În timpul acestor demonstraţii, femeile au cerut să li se acorde în sfârşit atât dreptul de vot, cât şi dreptul de a ocupa funcţii publice. Discriminarea sexuală la locul de muncă a fost, de asemenea, o problemă importantă.

Până în 1977, Ziua Femeii a fost sărbătorită mai ales în ţările socialiste. Abia după decizia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite de a proclama ziua de 8 martie drept Ziua Internaţională a Femeii, sărbătoarea a căpătat popularitate la nivel mondial.

Ziua de organizare a biroului de acasă

Birourile de acasă sunt din ce în ce mai răspândite de la an la an şi chiar mai mult în ultima perioadă, care a fost marcată de criza pandemică. Pe de altă parte nu trebuie să fim lucrător independent sau să lucrăm în telemuncă pentru a avea un birou acasă. Acesta poate fi folosit pur şi simplu pentru a sorta facturile, documentele, a face calcule financiare şi aşa mai departe, iar faptul de a avea un spaţiu de lucru desemnat poate face ca totul să se desfăşoare mai repede şi mai uşor.

Cu toate acestea, la fel ca bucătăria, livingul şi aproape orice altă cameră a casei, biroul poate deveni dezordonat, prăfuit, aglomerat, dezorganizat şi, ca urmare a acestei combinaţii, un obstacol în calea scopului său. Ziua de organizare a biroului de acasă (#OrganizeYourHomeOfficeDay), marcată în a doua zi de marţi din luna martie, are scopul de ieşi din acest haos, oferind motivaţia de a face curat şi a pune lucrurile în ordine.

Ziua numelor unice

După ce în ajun am sărbătorit ziua lucrurilor amuzante despre nume, lista se restrânge şi calendarul propune celebrarea doar a numelor unice.

În fiecare an apar liste care anunţă cele mai populare nume de copii. Cel mai mult celebrităţile sunt cele care le dau copiilor lor nume unice. Numele sunt importante, deoarece ajută la crearea identităţii noastre în faţa lumii şi a noastră înşine. Ziua numelor unice (#UniqueNamesDay) este momentul din an pentru a-i sărbători pe cei care au astfel de nume interesante.

Ca şi ziua lucrurilor amuzante despre nume, ziua numelor unice a fost creată de acelaşi onomatolog amator american Jerry Hill în 1997. De atunci, a devenit un eveniment anual. Există unele lucruri prin care trec persoanele cu nume unice şi la care cei cu nume comune nu trebuie să se gândească niciodată. De exemplu, în excursii şi vacanţe apare dorinţa de a avea suveniruri cu numele propriu inscripţionat pe ele. Din păcate, rareori există un obiect astfel personalizat care să se potrivească persoanelor cu nume unice. Poate părea un lucru mărunt, dar pentru un copil acest lucru este frustrant.

CITEȘTE ȘI:

Ce sărbătorim pe 7 martie? Este ziua cerealelor și a lucrurilor amuzante despre numele de familie

Ce putem sărbători pe 4 martie? E ziua internațională a albumelor de amintiri și a aprecierii angajaților

Ultimele Stiri
abonare newsletter