Timp Liber

Destinație de weekend. Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din România, a declarat deschis sezonul turistic.

Autoritățile locale din Rimetea, județul Alba, și reprezentanții pensiunilor și asociațiilor locale au declarat deschis sezonul turistic 2024.

Autoritățile locale din Rimetea, județul Alba, și reprezentanții pensiunilor și asociațiilor locale au declarat deschis sezonul turistic 2024/ FOTO: Depositphotos.com Autoritățile locale din Rimetea, județul Alba, și reprezentanții pensiunilor și asociațiilor locale au declarat deschis sezonul turistic 2024/ FOTO: Depositphotos.com

 

 


Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din România, aproape de Cluj, a declarat deschis sezonul turistic.

 


Rimetea a găzduit sâmbătă un eveniment prin care s-a marcat deschiderea sezonului turistic, prilej cu care au fost promovate atracţiile turistice şi gastronomice din zona situată în Masivul Trascău.

CITEȘTE ȘI:
Satul aflat „la o aruncătură de băț” de Cluj, lăudat de publicații internaționale: „Ai impresia că ai păşit într-o altă lume”

Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din Ardeal

Ca să ajungi la Cetatea Trascăului, inevitabil vei trece prin unul dintre cele mai fascinante sate din toată Transilvania, Rimetea, localitatea în care soarele răsare de două ori: o dată deasupra orizontului, o dată după Piatra Secuiului. În cele peste opt secole de locuire neîntreruptă, plină de perioade zbuciumate, satul a devenit cunoscut în toate colțurile lumii pentru patrimoniul bogat și variat, pentru casele tradiționale unice, dar și pentru patrimoniul natural.


Pe lângă Piatra Secuiului, la est, și masivul Ardașcheia, la vest, în preajma satului Rimetea pot fi vizitate Cheile Vălișoarei, „poarta” de intrare dinspre sud în depresiunea Trascăului, cu 27 de peșteri, Cheile Plaiului, dar și Cheile Siloșului. Odată urcat pe platoul Pietrei Secuiului, vei zări o priveliște care îți taie răsuflarea, desprinsă parcă din povești, mai ales dacă vremea este de partea ta. Merită să petreci un weekend în această zonă!

Cetatea Trascăului și legenda cu fantoma fetei contelui Toroczkai

Cetatea Trascăului, situată la vest de satul Colțești, județul Alba, a fost ridicată spre finalul secolului XIII, de familia Toroczkai, după invazia nimicitoare a tătarilor (1241), în urma căreia s-au produs pagube însemnate în zonă. Construită ca cetate locuibilă și de refugiu, fortăreața medievală fusese amplasată strategic, într-un loc cât mai greu de atins, pe o înălțime calcaroasă izolată, abruptă.


În anul 1470, cetatea avea să fie confiscată de regele Matei Corvin și oferită lui Monoszlói Csupor Miklós, proaspăt numit voievod al Transilvaniei. Peste alte patru decenii, fortăreața a revenit la familia Toroczkai, însă a fost devastată de țăranii răsculați conduși de Gheorghe Doja (1514). Soarta cetății avea să fie pecetluită la începutul secolului XVIII, odată cu revolta curuților și presiunile austriecilor.

Cetatea Trascăului/ Foto: Daiana Rosca - Facebook

Pentru că s-a opus anexării Transilvaniei de către Casa de Habsburg, familia Toroczkai a fost înlăturată de pe scena istoriei, iar cetatea a fost supusă unui aspru asediu. În 1703, trupele imperiale ale generalului Tiege au bombardat cu tunurile, apoi au devastat aproape în întregime construcția masivă. De peste trei secole, zidurile ce au rămas în picioare au căzut pradă timpului, dar și astăzi se mai păstrează o parte din zidurile incintei, respectiv din cele două turnuri laterale.


CITEȘTE ȘI:
Bunica din Chinteni a primit trofeul Digital Diva. „Singurul influencer din online fără hate!”

Locul pitoresc păstrează vii câteva legende fascinante. Nu mulți știu că, la doar câțiva kilometri depărtare, pe Dealul Râmeți, a fost ridicată o cetate identică. Se spune însă că, în urmă cu sute de ani, cele două fortificații au fost legate printr-un tunel secret, care ar fi avut o a treia intrare, chiar din catedrala romano-catolică din satul Rimetea. Groful Toroczkai, cunoscut ca un mare iubitor de vinuri, ar fi păstrat o pivniță plină cu butoaie de vin de cea mai fină calitate. Mărturiile bătrânilor spun că cine se încumetă să găsească pivnița plină de comori, nu se va întoarce niciodată. În urmă cu peste un sfert de veac, localnicii povestesc că un sătean se lăudase că ar fi găsit intrarea secretă ce duce la cramă și că se va îmbogăți. Odată intrat în tunelul tainic, a dispărut pentru totdeauna.

În timpul unui asediu asupra satului Rimetea, contele și-ar fi ascuns fata, pe Enikő, împreună cu femeile și copiii, plecând ulterior la luptă. Din nefericire, trupele inamice au nimicit apărătorii zonei, iar groful s-a refugiat cu ultimele puteri în pădurile din preajmă.

Pentru că nu aflase nicio veste despre tatăl ei, Enikő a pornit în căutarea lui prin tunelul secret, până când a ieșit la suprafață pe Dealul Secuiului, unde a dat nas în nas cu cotropitorii. Înfricoșată de gândul morții tatălui său, Enikő s-a aruncat de pe zidul castelului, s-a izbit de stânci și a murit. Când groful Toroczkai s-a întors cu ajutoare, a aflat de vestea tragică, motiv pentru care a astupat toate intrările în tunel, mai puțin una. Se spune că și-ar fi dat suflarea din cauza supărării, în timp ce fantoma fetei bântuie și astăzi zona, în căutarea răzbunării.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Un tânăr motociclist din Cluj A MURIT într-un accident la Rimetea

Acrobație „la înălțime” la Piatra Secuiului din Rimetea. Un bărbat a mers pe sfoară între două stânci, la sute de metri înălțime

Ultimele Stiri
abonare newsletter