Timp Liber

Biserica „Bob” din Cluj-Napoca, cea mai veche biserică românească din oraș. Aici s-a căsătorit Veronica Micle, muza lui Eminescu.

În centrul istoric al orașului Cluj-Napoca, printre străduțe încărcate de istorie și cultură, se înalță mândră Biserica „Bob”, un simbol al spiritualității românești și al istoriei locale.

Biserica din centrul Clujului, locul în care s-a căsătorit Veronica Micle/ Foto 1: visitcluj.ro/ Foto 2: Biblioteca Naţională a României Biserica din centrul Clujului, locul în care s-a căsătorit Veronica Micle/ Foto 1: visitcluj.ro/ Foto 2: Biblioteca Naţională a României

 

 


În inima orașului Cluj-Napoca, un simbol al spiritualității românești se înalță cu mândrie Biserica Greco-Catolică „Învierea Domnului”.  Edificiu de cult a fost realizat în stilul baroc târziu cu influențe neoclasice.

 


Prima biserică românească din centrul istoric al orașului

Construită între anii 1801-1803, Biserica Bob este prima biserică greco-catolică ridicată în Cluj și, în același timp, prima biserică românească construită în perimetrul vechii cetăți clujene. Numele său derivă de la episcopul Ioan Bob, un nobil român care a devenit episcop greco-catolic al Blajului și a susținut financiar construcția bisericii. Strada inițial numită Kismester utca, redenumită temporar în perioada comunistă în strada Prahovei, poartă din nou numele episcopului Ioan Bob începând cu anul 1990.

Arhitectura remarcabilă a Bisericii Bob, realizată în stil baroc de către arhitectul Josef Leder, oferă o priveliște impresionantă. Cu o lungime de 21 de metri, o lățime de 9 metri și un turn de 27,5 metri, lăcașul de cult se integrează armonios în peisajul orașului. În interior, o placă comemorativă marchează anul edificării și numele ctitorului, episcopul Ioan Bob.


CITEȘTE ȘI:
Cinema Arta Cluj, cel mai vechi cinematograf din țară, împlinește 110 ani. Proiecție specială, distinsă cu 8 premii Oscar

Biserica a fost construită într-un context istoric complex, cu primele comunități greco-catolice atestate în Cluj în 1735. În ciuda opoziției autorităților locale, lăcașul de cult a fost finalizat datorită intervenției hotărâte a lui Mihail Oros, un nobil român greco-catolic.

Cheltuielile pentru construirea lăcașului au fost destul de mari, ele fiind sporite și de incendiul care, în anul 1801, a distrus o parte din centrul municipiului afectând și clădirea lăcașului de cult.


În timp, Biserica Bob a trecut prin diverse etape de renovare și restaurare, marcând momente importante din istoria sa. În 1906, sub păstorirea protopopului Elie Dăianu, biserica a fost refăcută și consolidată, iar după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost repictată și resfințită de către cardinalul Iuliu Hossu.

Biserica de pe strada Episcop Ioan Bob/ Foto: visitcluj.ro

Biserica din centrul Clujului, locul în care s-a căsătorit Veronica Micle

Un aspect notabil al istoriei Bisericii Bob este cununia dintre Veronica Micle și profesorul Ștefan Micle, care a avut loc aici în anul 1864. În perioada comunistă, după interzicerea Bisericii Române Unite, a fost instalată o parohie ortodoxă în Biserica Bob, iar în 1995, după evenimentele din 1989, biserica a fost restituită comunității greco-catolice clujene, marcând astfel începutul unei noi ere pentru acest lăcaș de cult.


Plăcuța din biserică/ Foto: Mihai Andrei - ro.wikipedia.org

Astăzi, Biserica Bob continuă să își îndeplinească rolul de centru spiritual și cultural în inima Clujului. Renovată în decursul anului 2022, biserica este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj. Cu fiecare cărămidă și icoană, Biserica Bob păstrează vie amintirea trecutului și oferă o fereastră către bogata moștenire culturală și spirituală a comunității clujene.

Cine a fost Veronica Micle?

Veronica Micle a fost o poetă și scriitoare română din secolul al XIX-lea, născută la 22 aprilie 1850 în comuna Năsăud, în Transilvania. Ea a devenit cunoscută mai ales pentru relația sa intensă cu poetul Mihai Eminescu, considerat cel mai mare poet român.

În anul 1869 aceasta contribuie la înființarea și bunul mers al unei școli profesionale de fete, se implică în îndrumarea unor școli de fete din Iași și începe să fie activă în viața literară.

În primăvara anului 1872 face o călătorie la Viena alături de soțul Ștefan Micle care avea o întâlnire cu rectorul Universității din Viena, iar ea pentru un tratament medical (suferea de psoriazis - n.red.), ocazie cu care îi este prezentat studentul Mihai Eminescu. Soțul pleacă de la Viena după trei zile, iar ea rămâne la tratament încă 6 luni. Tot în 1872 debutează în revista Noul curier român cu două scrieri în proză.

Rămasă văduvă în anul 1879, Veronica reia legătura cu Eminescu. Cei doi încearcă, fără să reușească, să-și întemeieze o familie. În 1886 Veronica locuiește la București, la fiica sa, Valeria, studentă la Conservatorul din București. Cealaltă fiică, Virginia, îmbrățișează cariera tatălui său și devine profesoară de fizică la Botoșani. Veronica donează casa din Târgu Neamț, moștenită de la mama ei, Mănăstirii Văratec.

La 3 august 1889 Veronica Micle moare la Mănăstirea Văratec din cauza unei congestii cerebrale în urma otrăvirii cu arsenic. În ciuda surselor vremii care afirmau că s-ar fi sinucis, aceasta a fost înhumată religios lângă bisericuța Sf. Ioan de la Văratec, lucru de care nu beneficiază persoanele care comit suicid.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Biserica Greco-catolică din Piața Cipariu ar putea fi, în sfârșit, finalizată. 3 milioane de lei pe an de la Guvern

Schelete, descoperite într-o încăpere a unei biserici din Ardeal. „Anumite personaje au primit dreptul să fie îngropate în biserică”

abonare newsletter