Artă & Cultură

Cinema Arta Cluj, cel mai vechi cinematograf din țară, împlinește 110 ani. Proiecție specială, distinsă cu 8 premii Oscar

Cel mai vechi cinematograf din țară împlinește 110 ani și sărbătorește cu o proiecție specială, distinsă cu 8 premii Oscar.

Cinema Arta, cel mai vechi cinematograf din țară / Foto: Cinema Arta Cinema Arta, cel mai vechi cinematograf din țară / Foto: Cinema Arta

 

 


Cinema ARTA sărbătorește 110 de ani de la înființare, fiind singurul cinematograf din România care, în peste un secol de existență nu și-a pierdut rolul original. Pentru a marca această bornă istorică, Cinema ARTA îi invită pe clujeni, la fel cum o făcea în anul 1913, să se lase fascinați de marele ecran, de data aceasta de Cabaret, film cu opt premii Oscar în palmares.

Cinema Arta în interior / Foto Cinema Arta

Inaugurat în 1913, odată cu încheierea construcției Palatului Sebestyén, Cinema ARTA, pe atunci  Egyetem Mozgó (Cinema Universității), era cea mai nouă apariție pe harta spațiilor de proiecție ale Clujului, care mai cuprindea locații precum Cinema Urania sau Teatrul de Vară, actualul Teatru Maghiar de Stat. A purtat mai multe denumiri de-a lungul anilor, de la Select, Maxim Gorki, Tineretului, și în sfârșit, ARTA, dar nu și-a pierdut niciodată nici misiunea inițială, aceea de a aduce filmul de artă în atenția publicului, și nici rolul de participant activ la dezvoltarea culturală a comunității. 


Cinema Arta pe vremea când se numea „Select” / Foto: Cinema Arta

„Dincolo de istoria locului sau de faptul că, aici se proiectează filme de peste 110 de ani, Cinema ARTA are meritul de a-și fi păstrat dedicarea și implicarea pentru sprijinirea producțiilor independente și filmelor de festival. Musicalul Cabaret este cadoul nostru oferit clujenilor, pe care-i invităm să facă exact același lucru pe care-l făceau iubitorii de film de acum 110 ani, într-o seară de marți: să meargă la film, la ARTA”, a spus Monica Sebestyén, managerul cinematografului. 

Șantier în locul cinematografului / Foto: Cinema Arta

Un răsfățat al Academiei Americane de Film, cu 8 premii Oscar în palmares, Cabaret rămâne, și după 50 de ani de la premieră, unul dintre titlurile de referință ale cinematografiei. „Lăsați-vă grijle afară” și intrați în lumea cabaretului, în decadentul club Kit Kat din Berlinul anului 1930. Aici, spiritul libertin al personajelor sale principale, Sally Bowles (Liza Minnelli) și Brian Roberts (Michael York), și fervoarea naționalistă, antisemită, care punea stăpânire pe Germania creează exact contrastul care face ca acest musical să nu fie doar încă un film despre the Golden Age.


Cinema Arta sărbătorește cu proiecția Cabaret / Foto: Cinema Arta

Proiecția filmului Cabaret are loc marți 31 octombrie de la ora 19:00 și va fi precedată de o prezentare pe tema Spații de spectacol, susținută de Daniel Iftene și Radu Toderici, începând cu ora 18:00. Evenimentele fac parte din „Povestea (AR)TA - Heritage Cinemas of Europe”, un proiect al Asociaţiei ARTA în dialog, co-finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul Arhitecturii.

Arta Cafe / Foto: Cinema Arta 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Românii nu se mai duc la teatru! Participarea la spectacole și vizionarea de filme la cinematograf, în scădere

Filmul „Nuntă pe bani” al lui Mircea Bravo, în cinematografe! Bob Rădulescu: „Doar comedia și râsul bun ne mai salvează de nebunia lumii”

Ultimele Stiri
abonare newsletter