Timp Liber

Aur pentru sănătate - beneficiile consumului de miere de albine

Mierea este unul dintre cele mai apreciate produse alimentare, fiind consumată încă din cele mai vechi timpuri și introdusă în medicina tradițională datorită beneficiilor sale asupra sănătății.

Beneficiile incredibile pe care le are mierea asupra organismului nostru / Foto: pixabay.com Beneficiile incredibile pe care le are mierea asupra organismului nostru / Foto: pixabay.com

 

 


Folosită în general ca îndulcitor natural, mierea are și alte beneficii mai puțin cunoscute. Astfel, mierea are efect antiiinflamator, antioxidant și antibacterian.

 


Proprietățile mierii: 
- Mierea conține cantități mici de fier, zinc și potasiu. 
- O lingură de miere conține 64 de calorii, 17 grame de carbohidrați, 17 grame de zahăr. 
- Mierea este lipsită de proteine, grăsimi și fibre.

CITEȘTE ȘI:
Condimentul care are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Efecte puternice împotriva cancerului și a diabetului

 


Beneficiile pe care le are mierea asupra organismului

Mai multe studii au arătat că aplicarea mierii pe răni sau arsuri poate contribui la vindecarea mai rapidă a acestora. Totuși, dacă vă confruntați cu astfel de probleme, cel mai bine este să consultați un medic înainte de a apela la acest tratament naturist. 

  • Mierea are rol antibacterian și antifungic 

Cercetările în domeniu arată că propolisul din mierea naturală are în componența sa elemente care pot combate infecțiile. De asemenea, s-a constatat că mierea de Manuka ar avea cea mai mare activitate antibacteriană, datorită conținutului de preoxid de hidrogen și proteine defensin-1. 


CITEȘTE ȘI:
Sparanghelul, o comoară a sănătății pentru corpul tău. Combate cancerul și îmbunătățește digestia

 

  • Mierea ameliorează simptomele de răceală

Studiile au demonstrat că mierea este foarte eficientă în tratarea tusei la adulți și copii. De asemenea, s-a constatat că o băutură pe bază de miere și lapte ar putea fi cel puțin la fel de eficientă ca două produse fără prescripție medicală care tratează răceala.


CITEȘTE ȘI:
Condimentul care te scapă de răceală și gripă. Reduce stresul și te ajută să slăbești

 

De-a lungul istoriei, mierea a fost folosită pentru a trata: tusea, astmul, vărsăturile, efectele mahmurelii, stresul, respirația urât mirositoare, artrita, problemele digestive etc.

Cum poți introduce mierea în alimentație?

Mierea poate fi folosită ca îndulcitor natural în ceaiuri, lapte, prăjituri, dar și în sucuri din fructe și legume. De asemenea, cu ajutorul ei pot fi pregătite sosuri delicioase sau poate fi adugată pe o felie de pâine prăjită sau pe un platou cu brânzeturi; unii oameni preferă să o consume și simplă.

Este mierea încălzită toxică?

Mierea supusă la temperaturi ridicate nu este toxică – ea doar își pierde din calitățile benefice pe care le are asupra sănătății. Astfel, dacă doriți să vă bucurați de proprietățile sale, nu încălziți mierea la temperaturi mai mari de 40 de grade. 

Material realizat de Anamaria Vîrlan, studentă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, anul II.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Planta folosită de mii de ani în medicina tradițională. Este plină de beneficii, fiind consumată încă din antichitate.

10 beneficii dovedite ale ceaiului verde. E una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă

abonare newsletter