Timp Liber

OCAZIE UNICĂ. Documentarul despre Emil Racoviță, realizat de doi clujeni, filmat în Antarctica și incredibila lor aventură pe traseul Expediției Belgica, va fi proiectat la Cluj

Doi clujeni, tată și fiu, Aron și Gabor Xantus, au reconstituit întregul traseu științific și geografic al marelui savant explorator Emil Racoviță. Călătoria echipei de filmare spre Antarctica s-a desfășurat la bordul unui vas echipat special, cu care cineaștii au urmărit întregul traseu parcurs de celebrul velier RV Belgica acum 120 de ani.

Doi clujeni pe urmele lui Emil Racoviță în Antarctica. Incredibila lor aventură pe traseul Expediției Belgica. Foto: arhivă personală Gabor Xantus Doi clujeni pe urmele lui Emil Racoviță în Antarctica. Incredibila lor aventură pe traseul Expediției Belgica. Foto: arhivă personală Gabor Xantus

 

Ocazie unică pentru clujeni și nu numai. Cel mai amplu documentar despre savantul Emil Racoviță va putea fi vizionat într-un maraton de trei zile la Muzeul Cinematografiei. Potrivit echipei de filmare, filmul stă închis într-un seif de mai bine de un an și s-ar putea să nu vadă prea curând lumina marilor ecrane din lipsa banilor.


Filmul „A ști sau a nu ști - de la banchizele  Antarcticii la Ghețarul de la Scărișoara, pe urmele savantului explorator român  Emil Racoviță” va fi proiectat în avanpremieră națională la Muzeul Cinematografiei din Cluj-Napoca. 

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Doi clujeni pe urmele lui Emil Racoviță în Antarctica. Incredibila lor aventură pe traseul Expediției Belgica, la un secol distanță

Filmul stă închis în seif din lipsa finanțării, dar acum, clujenii vor putea să vadă cel mai amplu documentar despre Emil Racoviță la Muzeul Cinematografiei, recent deschis în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania.


Aron și Gabor Xantus au reconstituit întregul traseu științific și geografic al marelui savant explorator Emil Racoviță. Aventura s-a transformat într-un documentar de lungmetraj, unde vocea lui Emil Racoviță aparține marelui actor Victor Rebengiuc.

Este cel mai complex film documentar de lung metraj biografic, istoric și expediționar, bazat pe noi cercetări, realizat în perioada 2014 – 2020 despre savantul explorator român. 


Cinema Taverna

Recent deschis la Cluj-Napoca, Muzeul Cinematografiei lansează proiectul Cinema Taverna, un serial de proiecții de filme documentare inedite, de producție autohtonă, pentru un număr restrâns de participanți.

Primele evenimente vor debuta joi, 6 iulie, vineri, 7 iulie și sâmbătă 8 iulie cu începere la orele 17.30 cu proiecțiile filmului documentar de lung metraj „A ști sau a nu ști - de la banchizele  Antarcticii la Ghețarul de la Scărișoara, pe urmele savantului explorator român  Emil Racoviță”.


În cele trei zile se va putea viziona cel mai amplu film documentar despre Emil Racoviță în avanpremieră națională absolută, o producție realizată în 7 țări, pe 3  continente, întregit cu prezentarea documentației  fotografice realizate de cineaștii expediționari care au refăcut întregul traseu științific, spiritual și geografic al marelui savant român. Filmul a fost premiat de Academia Română / Meritul Academic și Uniunea Cineaștilor din România, UCIN.

Vizionare pe bază de programare

Va fi expusă colecția de fotografii istorice restaurate de peste 125 de ani, reprezentând primele clișee foto  realizate în istorie  pe atunci necunoscutul continent, Antarctica de către Emil Racoviță, biologul și fotograful Expediției Belgica (1897-1899).


Premergător vizionării filmului se va putea vizita Muzeul Cinematografiei, primul și singurul memorial regional al cinematografiei din România.

CITEȘTE ȘI: Incursiune în primul muzeu al cinematografiei din România. De la Cluj a plecat regizorul filmului „Casablanca”. „Mulți studenți de la Teatru nu au nicio idee despre ce s-a întâmplat aici”. FOTO

Cei doi clujeni, tată și fiu, care au reconstituit întregul traseu științific și geografic al marelui savant explorator Emil Racoviță, Gabor și Aron Xantus, au deschis și primul muzeu al cinematografiei din România, la Cluj-Napoca. 

Proiecțiile vor avea loc în galeriile medievale subterane ale Casei TIFF, în incinta Muzeului Cinematografiei, str. Universității nr.6.

Turul ghidat al muzeului și prezentarea filmului vor avea o durată de aproximativ două ore și jumătate.

Accesul se face pe bază de donații, destinate dezvoltării Muzeului Cinematografiei și distribuirii filmului documentar despre Emil Racoviță în spațiul public.

Datorită numărului limitat de locuri (22 de persoane), cei care doresc să vadă filmul documentar se pot  programa la numărul de telefon 0744 213 993 zilnic între orele 12-14.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Grupul statuar „Școala Ardeleană” și bustul savantului „Emil Racoviță” vor fi reamplasate în forma originală. Boc: „Respectându-ne reciproc, vom fi întotdeauna CLUJ!”

Documentar dedicat evenimentelor din decembrie '89 de la Cluj, lansat la 33 de ani de la Revoluție

Expoziţie dedicată fondatorului biospeologiei, Emil Racoviţă, la 70 de ani de la moartea sa

abonare newsletter