Educație

Documentar dedicat evenimentelor din decembrie '89 de la Cluj, lansat la 33 de ani de la Revoluție

Filmul documentar „Mărturii fotografice de la Revoluție. Cluj-Napoca, Decembrie 1989” realizat de lect. univ. dr. Rareș Beuran de la Facultatea de Științe Politice și ale Comunicării, va fi lansat vineri, 16 decembrie, de la ora 19, la Cinema Mărăști. Proiecția va fi urmată de o dezbatere la care vor participa, alături de autorul filmului, rectorul UBB, Daniel David, și cunoscutul fotograf Răzvan Rotta, unul dintre cei care a imortalizat cele mai tragice momente ale Revoluției din Decembrie 1989 de la Cluj, împușcarea primilor protestatari, în Piața Libertății.

Documentar dedicat marturiilor fotografice de la Revoluție/ foto: ubbcluj.ro Documentar dedicat marturiilor fotografice de la Revoluție/ foto: ubbcluj.ro

 

 


Filmul documentar „Mărturii fotografice de la Revoluție. Cluj-Napoca, Decembrie 1989″ realizat de Rareș Beuran se lansează vineri, 16 decembrie 2022, cu începere de la ora 19:00, la Cinema Mărăști. 

 


Filmul face parte dintr-un demers de cercetare și de reconstrucție vizuală a istoriei locale prin intermediul imaginilor imortalizate de fotografii prezenți la evenimentele din decembrie 1989 din Cluj-Napoca, în cadrul căruia autorul acestuia a editat și o carte de interviuri cu fotografii, precum și un album de fotografie.
 

Lansarea filmului „Mărturii fotografice de la Revoluție. Cluj-Napoca, Decembrie 1989″, vineri, 16 decembrie 2022, ora 19.00, Cinema Mărăști/captură foto: ubbcluj.ro

Rareș Beuran este lector universitar la Departamentul de Jurnalism și Media Digitală din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a UBB, unde predă cursuri și seminarii practice de fotojurnalism și de jurnalism de televiziune.


Dialog despre fotografie, psihologie și memoria vizuală, alături de Daniel David, Răzvan Rotta și Rareș Beuran

La producția documentarului, realizatorul a colaborat cu autorii fotografiilor, cu profesioniști media și cu studenți ai Departamentului de Jurnalism și Media digitală din cadrul FSPAC – care a oferit și suportul tehnic necesar.


După vizionarea filmului documentar, în contextul importanței narațiunilor vizuale în era digitală, respectiv a promulgării în urma cu o luna a Legii privind introducerea disciplinei opționale „Istoria Revoluției din 1989 şi a schimbării de regim din România” în curriculumul pentru învățământul liceal, va urma un Dialog despre fotografie, psihologie și memoria vizuală a unei comunități cu participarea prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul UBB, a profesorului Răzvan Rotta și lect.univ.dr. Rareș Beuran, realizatorul filmului documentar.

CITEȘTE ȘI:

Film inedit despre Revoluția din 1989 de la Cluj. Cum s-a văzut Revoluția, prin obiectivul aparatelor de fotografiat.

Poveștile fotografilor Revoluției din Cluj, cuprinse într-un volum: „Fotografii sunt creatorii memoriei vizuale a unei întregi comunități”

abonare newsletter