Administrație

Grupul statuar „Școala Ardeleană” și bustul savantului „Emil Racoviță” vor fi reamplasate în forma originală. Boc: „Respectându-ne reciproc, vom fi întotdeauna CLUJ!”

Bustul savantului Emil Racoviță va fi reamplasat pe strada Mihail Kogălniceanu, iar grupul statuar „Școala Ardeleană” va fi poziționat pe soclu, potrivit soluției inițiale. Primarul Emil Boc a cerut „respect” pentru simbolistica, valorile și monumentele publice din oraș.

Grupul statuar „Școala Ardeleană” și bustul „Emil Racoviță” vor fi reamplasate potrivit soluției inițiale/captură foto Emil Boc Facebook.com Grupul statuar „Școala Ardeleană” și bustul „Emil Racoviță” vor fi reamplasate potrivit soluției inițiale/captură foto Emil Boc Facebook.com

 

 


Edilul Emil Boc a anunțat soluția municipalității pe tema simbolisticii și monumentelor din oraș, în urma dezbaterii din spațiul public privind eliminarea bustului savantului Emil Racoviță de pe strada Mihail Kogălniceanu, precum și a ciuntirii prin eliminare a soclului aferent grupului statuar „Școala Ardeleană”. 

 


„Precizări cu privire la Grupul statuar „Școala Ardeleană” și bustul savantului Emil Racoviță

Am solicitat proiectantului străzii Mihail Kogălniceanu și Comisiei de Monumente ca soluția proiectată (cu soclu) a Grupului statuar „Școala Ardeleană” să fie realizată așa cum a fost înainte de modernizarea strazii Kogălniceanu. 


De asemenea, am solicitat reamplasarea bustului savantului Emil Racoviță în zona liceului „Emil Racoviță” până la realizarea unei noi statui a lui Emil Racoviță. După realizarea noii statui, bustul actual al lui Emil Racoviță va fi mutat în interiorul liceului”, a notat Emil Boc pe pagina sa de Facebook

Grupul statuar „Școala Ardeleană” va fi amplasat pe soclu, iar bustul „Emil Racoviță” va fi repus, temporar, în poziția inițială/captură foto: Emil Boc Facebook.com

Potrivit primarului, atât proiectanții implicați în concursurile de soluții pentru lucrări ce țin de spațiul public, cât și membrii comisiei de monumente trebuie să acorde o atenție sporită simbolisticii și valorii istorice a monumentelor de for public din oraș.


„Cer proiectantului din cadrul acestui concurs de soluții (ca de altfel tuturor proiectanților câștigători ai concursurilor de soluții cu privire la spații publice) precum și Comisiei de Monumente să respecte simbolistica, tradiția și valoarea istorică a monumentelor de for public din Cluj-Napoca, indiferent de semnificația lor culturală, etnică, religioasă sau politică. 

Solicit tuturor celor implicați în acte de proiectare și avizare a lucrărilor de for public să respecte dimensiunea multiculturală a orașului nostru și să contribuie, prin deciziile lor, la promovarea valorilor care susțin unitatea și nu dezbinarea în comunitatea noastră. 


Am construit, împreună cu toți clujenii, un oraș de referință în Uniunea Europeană inclusiv din perspectiva „unității în diversitate” și a „artei de a trăi împreună”. 

Întotdeauna trebuie sa punem accent pe lucrurile care ne unesc și nu pe lucrurile care ne dezbina. 

Toate acțiunile noastre, ale oamenilor politici sau ale tehnocraților avizatori de proiecte urbane, trebuie să fie subsumate acestui principiu fundamental de conviețuire comunitară. 

Împreună și respectându-ne reciproc, vom fi întotdeauna CLUJ, vom fi întotdeauna admirați și respectați!”, a notat primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook. 

Recent, Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca a făcut un apel public pentru respectarea valorilor comunității, în contextul în care bustul savantului Emil Racoviță a fost îndepărtat de pe strada Mihail Kogălniceanu, spațiu aflat într-un proces de regenerare urbană.

Apelul lansat de Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române se înscrie în contextul în care grupul statuar „Școala Ardeleană” a rămas fără soclu în urma lucrărilor de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu. 

Primarul Emil Boc arăta, în cadrul unei intervenții radio locale, că a fost primul care a luat atitudine față de neglijența proiectanților care au decis mutarea grupului statuar „Școala Ardeleană” de pe soclul original, în fața Universității Babeș-Bolyai de pe strada Mihail Kogălniceanu, în urma sesizării venite din partea rectorului Universității Babeș-Bolyai, Daniel David.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Institutul de Istorie „George Barițiu”, apel pentru respectarea statuilor în forma lor originală: „Regenerarea urbană nu poate fi o interfață pentru eliminarea unor simboluri care onorează o comunitate”

abonare newsletter