Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj va dispune de noi echipamente medicale și dotări specifice în urma unei investiții de peste 4,1 milioane de lei.
Lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj respectă graficul asumat de autorități, astfel că proiectul ar putea fi încheiat în 2028. „Am susținut dintotdeauna acest proiect. Sunt asigurate și sursele de finanțare, iar termenul de finalizare programat este unul realist”, spune deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan.
Sistemul medical din România continuă să se confrunte cu o criză majoră în condițiile în care 1.500 de orașe și comune nu au medici suficienți, iar în 180 de localități serviciile de asistență medicală primară lipsesc cu desăvârșire.
Situație îngrijorătoare în sistemul medical românesc. Programele publice de promovare a sănătății sunt subfinanțate și slab dezvoltate, iar evaluarea riscului oncologic în asistența medicală primară este insuficientă, din cauza numărului mic de consultații preventive.
În fiecare zi, oameni care se luptă cu cancerul pornesc pe un drum lung și dificil pentru a primi tratamentele vitale. Pe lângă provocările medicale și emoționale, aceștia trebuie să înfrunte și costurile ridicate ale cazării într-un oraș mare, cum este Cluj-Napoca. Pentru mulți, această povară financiară devine un obstacol greu de depășit.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca are în derulare 101 proiecte cu o valoare de 56,8 milioane de euro, iar anul trecut UMF Cluj și-a consolidat poziția ca instituție de referință în învățământul medical.