Ştiri din Transilvania

Mobilizare impresionantă pe A10 pentru oprirea alunecărilor de teren, „cheia” deschiderii Autostrăzii Sebeș-Turda

Autostrada A10 Sebeș - Turda este unul dintre proiectele de infrastructură rutieră cu cele mai mari probleme. Constructorii au întâmpinat greutăți între zona Alba Iulia Nord și DN 1, în aproprierea localității Oiejdea, din cauza solului argilos.

 

 


 

Constructorul lotului 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda, Aktor, s-a mobilizat exemplar în weekend pentru oprirea alunecărilor de teren din zona localității Oiejdea, lucrări ce reprezintă „cheia” deschiderii acestui segment de autostradă.


 

Chiar dacă soluția pentru alunecare este încă în analiză la un expert tehnic, din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, antreprenorul pregătește platformele pentru execuția coloanelor, scrie Ziarul Unirea.


Mobilizare bună la asfaltare

Surpriza cea mai mare o reprezintă însă mobilizarea tot mai bună la asfaltări. Sâmbătă, o echipă de 10 muncitori venită din Grecia asfalta la Rădești. Aktor a început să lucreze cu ambele stații de asfaltare lucru care se și vede în teren, întrucât mai multe camioane pline cu asfalt așteptau după finisoare, mai relatează publicația citată.

Antreprenorul Aktor are mai multe utilaje și oameni în șantier, existând șanse reale ca în acest an să se poată circula pe acest segment de autostradă, după cum promite și ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.


„Sunt zone din țară unde avem totuși rețeaua mai dezvoltată. Asta este în Transilvania, unde se vede net efectul construcției acestor drumuri asupra calității vieții. Sebeș era groaznic. Anul acesta o să deschidem și complet și acel nod. (...)

O să dăm în trafic Sebeș-Turda în întregime (în 2021 - n.red.). Lipsește lotul 2, care are 25 de kilometri. Și nu sunt gata toate bretelele din lotul 1, legătura cu autostrada A1 care are niște bretele extrem de complexe în zona Sebeș, ele nu au fost terminate anul trecut. Vrem să fie întreg lotul finalizat”, a spus ministrul, într-un interviu.


Pe lotul 1, din cauza ploilor din vară și a alunecărilor de teren, o mică parte din construcția autostrăzii a luat-o la vale, la începutul anului. Cei de la Pizzarotti au fost nevoiți să refacă zona respectivă. Cele mai mari probleme sunt la Pârâul Iovului, spre Sântimbru, acolo unde apar frecvent alunecări de teren. Situația este una asemăntătoare și pe lotul 2 construit de Aktor. Grecii au fost mai prevăzători și au pus coloane forate, totuși la kilometrul 19, în zona Oiejdea, pentru a putea ține sub control o potențială alunecare de teren, au pus pământ de umplutură.

În urma infiltrațiilor de apă, în spatele zidului de sprijin, s-a creat un strat saturat de apă, intercalat între două straturi de argilă care a creat o presiune asupra zidului de sprijin și practic îl împingea spre corpul autostrăzii. Pentru limitarea deplasărilor tronsoanelor din zidul de sprijin, Aktor a realizat umpluturi în fața acestora pe calea 2 a autostrăzii A10 (Calea 2, adică sensul Turda – Sebeș).

Pizzaroti toarnă balast la nodul Alba Iulia Nord

Italienii de la Pizzaroti au început să lucreze mai serios la cele două noduri rutiere de la Sebeș și de la Alba Iulia Nord. Sâmbătă, aceștia aștearneau balast stabilizat la nodul rutier Alba Iulia Nord.

La Alba Iulia Nord mai trebuie finalizată autostrada, în dealul de la Pârâul Iovului, breteaua 4 și reconfigurat vechiul sens giratoriu de la intrarea/ieșirea din Alba Iulia.

A10 va face legatura dintre Autostrada A1 și Autostrada A3, pe traseul Sebeș - Turda. În luna iulie 2013 a fost anunațată organizarea unei licitații pentru porțiunea Sebeș-Turda, iar rezultatele acesteia au fost anuntațe în decembrie 2013.

Tronsonul Sebeș-Turda este împărțit în patru loturi:

Lot 1 - 17,00 km de la intrarea pe autostradă în Sebeș până la Pârâul Iovului, constructori: asocierea SC Impresa Pizzarotti & C SpA - SC Pomponio SRL. Cost: 541.739.137 lei fără TVA

Lot 2 - 24,25 km de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud; constructori: asocierea Aktor SA - SC Euroconstruct Trading SRL. Cost: 549.332.494 lei fără TVA.

Lot 3 - 12,45 km de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea, constructori: asocierea Tirrena Scavi SpA, Societa Italiana per Condotte d'Acqua S.p.A. Cost: 420.511.921 lei fără TVA

Lot 4 - 16,30 km de la nodul Decea până în Turda, constructori: asocierea Porr Construct SRL, Porr Bau GmbH. Cost: 470.004.894 lei fără TVA

Loturile 3 și 4 au fost deschise circulației în iulie 2018, 14,8km din lotul 1 au fost deschiși în Decembrie 2020, iar luna iunie 2021 este termenul pentru diferența rămasă pe lotul 1 și pentru lotul 2.

CITEȘTE ȘI

VIDEO. Probleme pe loturile 1 și 2 din A10 Sebeș - Turda. Constructorii au probleme din cauza solului

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter