Social

Ziua Internațională a Romilor, marcată la Cluj printr-o expoziție inedită: „Ne-am luptat să ne dobândim tradițiile înapoi”. FOTO

Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită la nivel mondial în data de 8 aprilie, a fost marcată la Cluj cu o expoziție prin care activiștii de la Căși sociale ACUM! își exprimă solidaritatea antirasistă cu lupta tuturor persoanelor de etnie romă pentru recunoaștere culturală, dreptate socială, capacitare economică și participare politică.

Ziua Internațională a Romilor, marcată la Cluj printr-o expoziție inedită: „Ne-am luptat să ne dobândim tradițiile înapoi”/ Sursă foto: monitorulcj.ro Ziua Internațională a Romilor, marcată la Cluj printr-o expoziție inedită: „Ne-am luptat să ne dobândim tradițiile înapoi”/ Sursă foto: monitorulcj.ro

 

Ziua Internațională a Romilor (8 aprilie) este ziua în care se conştientizează cultura romani, dar și unele probleme cu care se confruntă romii. Ziua a fost declarată oficial în 1990, în Serock, Polonia, la cel de-al patrulea Congres Mondial al Uniunii Internaționale a Romilor, în onoarea primei mari întâlniri internaționale a reprezentanților romilor din 7-12 aprilie 1971 în apropiere de Londra.


 

Activiștii de la Căși sociale ACUM! alături de Asociația Comunitară a Romilor de pe Coastei (prin proiectul „Încălcarea dreptului de a locui într-un mediu sănătos și lupta romilor din Pata Rât pentru dreptate locativă”), Fundația Desire, au organizat o expoziție cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor la Casa Tranzit care se va încheia luni, 11 aprilie, cu o proiecție de film.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


 

„Prin această expoziție ne exprimăm solidaritatea antirasistă cu lupta tuturor romilor pentru recunoaștere culturală, dreptate socială, capacitare economică și participare politică. Internaționalismul mișcării romilor continuă să ne inspire. Rasismul împotriva romilor continuă să ne revolte. Nedreptatea și inumanitatea sistemului care forțează oamenii să locuiască în nesiguranță și condiții inadecvate ce pun în pericol demnitatea și viața lor, ne face să vrem să participăm în continuare la lupta globală pentru justiție socială”, au transmis activiștii de la Căși sociale ACUM!


Expoziția îmbină elementele unor expoziții anterioare realizate de activiștii de la Căși sociale ACUM!, precum:

Expoziția arhivă online „10 ani – lupta continuă”/ „Jurnal Pata Rât”, realizată în decembrie 2020 cu ocazia împlinirii a 10 ani de la evacuarea de pe strada Coastei. Aceasta expune relația dintre acțiunile din 2010 ale Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, constituirea zonei rezidențiale case modulare în Pata Rât, evacuarea de pe strada Coastei, prelungirea traiului precar pe strada Cantonului, precum și perpetuarea rampelor de deșeuri toxice în Pata Rât și locuirea în colonia Dallas. 


Totodată, expoziția-arhivă relevă cum au generat aceste interacțiuni mișcarea pentru dreptate locativă din orașul Cluj-Napoca și cum a evoluat aceasta de-a lungul a 10 ani pe baza unei colaborări consistente cu oamenii din Pata Rât, precum și prin acțiuni contestatare la adresa primăriei cu privire la adâncirea și perpetuarea crizei umanitare, de mediu și locative din zonă.

Planșă care explică activismul pentru dreptatea locativă și protestele care au avut loc în ultimii 10 ani/ Sursă foto: Monitorul de Cluj

 

Toxicitatea aerului din zona Pata Rât și efectele asupra sănătății/ Sursă foto: Monitorul de Cluj

Tot în cadrul acestei expoziții se poate viziona expoziția mobilă „Unde au dispărut copiii de pe canapea?”, realizată în 2021 și care a fost expusă în februarie 2022 la Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga din Cluj-Napoca, iar în martie 2022 la casele modulare din zona Pata Rât. Această expoziție a creat un cadru și pentru a marca simbolic locul de unde a fost evacuată comunitatea romă printr-un Monument al Evacuării pe care activiștii doresc să o amplaseze pe fosta strada Coastei.

La vernisajul expoziției care a avut loc vineri, 8 aprilie, au participat foarte multe persoane, atât de etnie romă cât și neromi. Organizatorii evenimentului au fost plăcut surprinși de dorința clujenilor de a afla mai multe detalii despre evenimentele care s-au petrecut în ultimii ani în orașul de pe Someș.

Linda Greta Zsiga, activistă pentru integrarea romilor în societate a declarat pentru Monitorul de Cluj că ziua de 8 aprilie este o zi specială pentru cei de etnie romă, iar răspunsul celor care au venit în prima zi de expoziție au surprins-o plăcut.

„Ziua de 8 aprilie este o zi foarte importantă pentru noi, este Ziua Internațională a noastră, a Romilor. Am fost sclavi pe o perioadă de 500 de ani în care familiile noastre, strămoșii noștri au trecut prin niște atrocități de neimaginat, după aceea tot cursul acesta de-a lungul anilor ne-am luptat să ne dobândim tradițiile înapoi, limba, să avem un steag al nostru și într-un final să avem o zi a noastră. Sunt foarte fericită că de câțiva ani încoace o sărbătorim în fiecare an și mă bucur că astăzi (vineri, 8 aprilie- n.red.) la expoziție au venit foarte mulți oameni (…) Oricum lucrurile s-au mai îmbunătățit cu mult, suntem liberi și nu mai suntem sclavii nimănui, suntem oameni independenți, avem copii la licee și facultăți bune, acestea sunt câteva lucruri bune care s-au întâmplat și cred că cu pași mici vom reuși să combatem și discriminarea și rasismul care din păcate încă ne înconjoară. Avem copii la școli în ultima bancă, încă se uită lumea pe stradă urât la noi, încă este povestea cu «Te ia țiganul și te bagă în sac», deci mai avem puțin de lucru dar eu zic că îndreptăm spre bine”, a declarat pentru monitorulcj.ro Linda Greta Zsiga, activista pentru integrarea romilor în societate.

Linda Greta Zsiga/ Sursă foto: Monitorul de Cluj

„Suntem aici împreună romi și neromi, iar în ultimii 11 ani am învățat împreună ce înseamnă în orașul Cluj să lupți împotriva rasismului, suntem mulți dintre romi și neromi din sală parte din mișcarea Căși sociale ACUM! care e o mișcare pentru dreptate locativă și definim această mișcare și ca una anti-rasistă, revendicările noastre sunt pentru un Cluj care să cunoască o dezvoltare urbană care să asigure spațiu adecvat tuturor oamenilor care sunt și lucrează în Cluj, indiferent de etnie și de statutul lor social. 

Trebuie să conștientizăm că problema locativă este una mult mai generală în Cluj, prețurile mari pe piața imobiliară, probleme mari și la utilități, tot mai mulți o să conștientizăm că aceste probleme de locuire sunt de un interes major pentru noi toți și uite că în acest oraș care este un oraș magnet a creat o zonă segregată de locuire în proximitatea rampelor de deșeuri. În Pata Rât avem de aface cu locuirea în mediu toxic care dincolo de discuția despre discriminare, de drepturile omului, afectează viața oamenilor, este o chestiune de viață și de moarte să fi expus la toxicitatea aerului”, a declarat Enikő Vincze, activistă Căși sociale ACUM!

De la stânga la dreapta, Alex Fechete, Stoica Maria, Linda Greta Zsiga și  Enikő Vincze/ Sursă foto: Monitorul de Cluj

Proiecție de film documentar despre justiția mediului

Expoziția va putea fi vizitată și luni, 11 aprilie, până la ora 18:00 când va avea loc proiecția filmului Never surrender, un film documentar despre justiția mediului.

Filmul povestește lupta comunității pentru dreptatea mediului în cartierul Bayvview-Hunters Point, San Francisco. Este de mare interes pentru academicieni și activiști, la intersecția problemelor de mediu și locuințe.

Filmul documentează conflictul dintre oameni și guvern cu privire la siguranța șantierului naval Hunters Point, o fostă bază militară contaminată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și nu numai, acum în curs de reamenajare. Ea celebrează puterea luptei oamenilor.

Reza Shirazi, regizorul filmului va fi prezent la proiecție, unde va răspunde tuturor întrebărilor.

Reza este urbanist, cercetător și cititor în Dezvoltare Urbană Durabilă la Școala de Mediu Construit, Universitatea Oxford Brookes. 

 

CITEȘTE ȘI:

8 aprilie, Ziua Internațională a romilor. În 1971 au fost adoptate simbolurile etniei rome

De Ziua Internațională a Romilor, un consilier local USR din Cluj propune noi inițiative de sprijinire a copiilor defavorizați

abonare newsletter