Actualitate

De Ziua Internațională a Romilor, un consilier local USR din Cluj propune noi inițiative de sprijinire a copiilor defavorizați

Servicii medicale și stomatologice, consiliere psihologică și dispensere pentru produse de igienă menstruală sunt câteva dintre propunerile înaintate astăzi instituțiilor competente de către consilierul USR Cluj Alexandra Oană.

Sprijin pentru copiii romi. Foto: Facebook/ Alexandra Oană. Sprijin pentru copiii romi. Foto: Facebook/ Alexandra Oană.

 

 


„Astăzi, 8 aprilie, Ziua Internațională a Romilor e un prilej să ne arătăm solidaritatea față de minoritatea romă și față de provocările cu care o mare parte dintre ei se confruntă.

 


Dincolo de gândurile bune pe care le transmit concitadinilor de etnie romă, am transmis azi două noi inițiative administrației locale, ce vin să suplimenteze sprijinul acordat copiilor romi”, a scris Alexandra Oană, vineri, pe pagina sa de Facebook.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Astfel, conform consilierului clujean, a fost trimisă Direcției de Asistență Socială și Medicală o propunere privind asigurarea în cadrul Centrului Social Comunitar ce urmează să fie înființat la Pata Rât, a mai multor servicii și facilități printre care: servicii medicale și stomatologice, spălătorie, sală de dușuri, sală de sport, dar și servicii educaționale precum activități de after-school, consiliere psihologică și orientare profesională.

De asemenea, a fost depus un referat pentru un proiect pilot inspirat din bunele practici din Scoția, Noua Zeelandă sau Franța privind instalarea unor dispensere pentru produse de igienă menstruală, în două școli frecventate de elevi vulnerabili - Școala Gimnazială Nicolae Iorga și Școala Gimnazială Traian Dârjan din Cluj-Napoca.


„Nicio elevă nu ar trebui să rateze cursuri școlare pentru că are menstruație și nu își poate asigura produsele igienice”, a precizat Oană.

Sărăcia, una din cauzele majore ale neintegrării romilor

Consilierul local consideră că una dintre problemele cu care minoritatea romă se confruntă e deprivarea materială, iar aceasta afectează viețile romilor de la vârste fragede și le îngreunează integrarea în comunitate și accesul lor la un trai decent: „În Cluj-Napoca există un număr mare de elevi proveniți din această comunitate care se află în situația de abandon școlar, ca urmare a condițiilor socio-economice precare din familiile lor”.


În prezent, în ceea ce privește sprijinul acordat romilor la nivelul Clujului, elevii beneficiari ai burselor de ajutor social primesc sume mai mari de bani, iar elevii Școlii Gimnaziale Traian Dîrjan își pot urma traseul educațional fără grija unei mese calde, aceasta fiindu-le oferită gratuit în zilele cu activități școlare.

CITEȘTE ȘI:

8 aprilie, Ziua Internațională a romilor. În 1971 au fost adoptate simbolurile etniei rome

abonare newsletter