Social

„Unde au dispărut copiii de pe canapea?” Despre evacuarea forțată a 350 de persoane de pe strada Coastei din Cluj-Napoca

O expoziție intitulată „Unde au dispărut copiii de pe canapea?”, care documentează evacuarea a 350 de persoane de pe strada Coastei din 2010, este deschisă până la finalul acestei luni în holul Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj.

 

 


În decembrie 2010, 350 de persoane de etnie romă care locuiau pe strada Coastei au fost evacuate forțat. Cele 76 de familii au fost mutate în zona Pata Rât, la inițiativa primarului de atunci, Sorin Apostu.

 


Planșele componente ale expoziției sunt împărțite în 3 secțiuni, ele aratând: Locuirea pe str. Coastei, evacuarea și mutarea forțată în Pata Rât; Practicile autorităților publice locale și suferințele pe care le-au provocat, dar și acțiunile activiste derulate în deceniul trecut; Procesul de creație a lucrării, transformarea locului din zona străzii Coastei, și monumentul propus pentru amplasarea pe acest spațiu.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

 


„Am reconstituit prin amintirile oamenilor cum a fost viața înainte în zona respectivă, avem o planșă care prezintă momentul evacuării și apoi mutarea forțată în Pata Rât în casele modulare pe care Primăria le-a construit pentru ei lângă rampa de gunoi. Avem planșe care pun în contrast ce fac instituțiile și ce se întâmplă cu oamenii care sunt victimele unor decizii politice nefaste, de aceea prezentăm procedurile începute încă din martie 2010 care au continuat până în decembrie 2010  și au culminat cu evacuarea”, a declarat Enikő Vincze, Prof. Univ și activistă Căși Sociale ACUM.

De unde a venit numele expoziției?

Când locuiau pe strada Coastei, oamenii, cu mic, cu mare, se odihneau vara pe o canapea scoasă afară din curte. În  2009, canapeaua pe care au stat mai mulți copii a fost așezată în locul unde activiștii propun amplasarea Monumentului Evacuării de pe strada Coastei. Canapeaua a dispărut în decembrie 2010. La fel și copiii care stăteau pe ea. Au ajuns la Pata Rât.


„Titlul expoziției este unul poetic, dar tragic. Se referă la faptul că acum 11 ani o comunitate de romi de peste 300 de persoane au fost evacuate forțat de pe strada Coastei”, a adăugat Enikő Vincze, Prof. Univ și activistă Căși Sociale ACUM.

Artiștii Ciprian Mureșan, Răzvan Botiș și arhitectul Silviu Medeșan, împreună cu membrii ai comunității rome, au creat o machetă a zonei care în 2010 a fost demolată. Totodată, această expoziție propune și susține amplasarea Monumentului Evacuării de pe str. Coastei, actuala str. Episcop Nicolae Ivan, iar în expoziție sunt prezentate imagini și desene ale acestui monument cu fiecare detaliu explicat.

„Ideea monumentului vine dinspre dorința oamenilor de a li se marca suferința, de a expune o amintire, chiar dacă este un foarte tristă, de pe fosta strada Coastei. De ce? Să nu se mai întâmple astfel de evenimente. Monumentul și macheta monumentului au fost realízate de artiștii Ciprian Mureșan și Răzvan Botiș împreună cu arhitectul Silviu Medeșan, ei au colaborat cu comunitatea când au conceput”, a declarat Enikő Vincze.

Comunitatea de etnie romă care a colaborat cu artiștii le-au explicat fiecare detaliu din modul în care arătau vechile case de pe strada Coastei.

 

 

 

 

Enikő Vincze a declarat pentru monitorulcj.ro că pentru amplasarea Monumentului Evacuării a fost depusă cererea pentru certificatul de urbanism.

„Trebuie urmați niște pași. Am depus cererea pentru certificate de urbanism, am discutat cu comisia de patrimoniu. La o primă încercare răspunsul lor a fost că au ceva planuri cu terenul respectiv, au făcut grădinița, Campusul Teologic Ortodox încă din 2011 și parcul. Însă tot mai este spațiu, nici ei un au zis ce planuri au. Chiar în spațiul ales nu este ceva enorm sau care să deranjeze, e ceva frumos. Expoziția este și în susținerea amplasării monumentului, poate Primăria nu va putea să refuze atât de ușor, miza este să recunoască public prin asta că ține de memoria orașului, de memoria oamenilor și acea memorie trebuie spusă”, a declarat Enikő Vincze pentru monitorulcj.ro.

Ce s-a întâmplat în 17 decembrie 2010?

În urmă cu 11 ani, polițiștii comunitari, sprijiniți de echipaje ale Jandarmeriei, au ajuns pe strada Coastei înainte de ora 7 dimineața pentru a evacua romii ce locuiau acolo, în ciuda protestelor și a refuzului manifestat de aceștia.

Romii l-au chemat în ajutorul lor pe președintele Agenției Naționale pentru Romi la acea vreme, care a încercat să-i convingă pe reprezentanții autorităților locale că săvârșeau un abuz prin mutarea persoanelor la Pata Rât.

La început, romii s-au arătat hotărâți să nu renunțe la casele lor, construite ilegal pe strada Coastei în spatele Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, printre principalele lor argumente fiind faptul că nu au fost înștiințați din timp despre evacuare și că, odată mutați la marginea orașului, copiii lor nu vor mai putea să frecventeze școala.

„Mutarea la Pata Rât nu poate fi integrare în societate a romilor. 70% dintre copiii noștri frecventează școala. Sunt aici pensionari, oameni bolnavi. Nu ne putem îngrămădi toți într-o cameră mică”, a argumentat atunci un reprezentant al persoanelor evacuate.

„Pe strada Coastei locuiesc 76 de familii, dintre care 18 locuiesc în patru imobile care aparțin Primăriei și care până în anul 2009 au avut contract de închiriere. Din anul 2009 nu s-au mai prelungit contractele, întrucât terenul urmează să aibă altă destinație, iar imobilele vor fi demolate. Majoritatea familiilor care locuiesc pe strada Coastei ocupă abuziv domeniul public cu imobile ilegale și neautorizate. Noi i-am lăsat însă în continuare să locuiască aici pentru că nu erau gata locuințele modulare de la Pata Rât și nu aveam ce să le oferim în schimb”, a explicat în 2010 purtătoarea de cuvânt a primăriei, Oana Buzatu.

CITEȘTE ȘI:

11 ani de la evacuarea romilor de pe strada Coastei. Manifestațiile se mută anul acesta în online

Manifestație în fața Primăriei pentru cei 350 de romi evacuați de pe Coastei: „Un deceniu de luptă”. VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter