Sănătate

Primăria Cluj plăteşte datoriile Institutului de Urologie şi Transplant Renal, aflat în colaps financiar. "Bătaie" pe cele 1,1 mil. euro puse la dispoziția spitalelor. TOPUL alocărilor

După biserici, a venit rândul spitalelor să primească bani de la bugetul local. Iar suma nu este deloc de neglijat: 1,1 milioane euro. Dacă marea majoritate a spitalelor au cerut bani pentru modernizare și achiziționare de aparatură medicală, există și instituții medicale care primesc bani ca să nu se închidă.

Primăria Cluj-Napoca va aloca în ședința de Consiliu Local de săptămâna viitoare 5 milioane de lei de la bugetul local pentru cele mai importante spitale din oraș. Nu mai puțin de 12 solicitări au fost înregistrate la primărie din partea managerilor acestor spitale, sprijinul financiar solicitat fiind în valoare totală de 16,8 milioane de lei.

Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca este singurul spital care a cerut bani pentru cheltuieli cu administrarea și funcționarea: 1.000.000 de lei (222.000 de euro). Dar, comisia din cadrul Primăriei care s-a ocupat de repartizarea sumelor a decis alocarea sumei de 450.000 de lei (100.000 de euro). În fiecare an, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal a primit bani de la Primărie pentru a putea funcționa. Detalii aici.


La începutul acestui an, deputatul USR Emanuel Ungureanu îi solicita ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să trimită Corpul de Control al ministerului la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, despre care spune că ar avea datorii de câteva sute de mii de euro.

"Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) se află în colaps financiar cu sentinţe judecătoreşti de executare silită din cauza faptului că a acumulat datorii în ultimii 4 ani de aproape o jumătate de milion de euro. Fosta echipă managerială, din care a făcut parte şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie şi de membru în Consiliul de Administraţie, sunt direct responsabili de această situaţie. (...) Vă rog, domnule ministru, să trimiteţi Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii pentru a verifica relaţiile contractuale dintre ICUTR şi Clinica Lukmed (n. red. - clinică privată construită de medicul Mihai Lucan) cu scopul de a vedea dacă unitatea medicală de stat nu a fost 'căpuşată' de clinica privată administrată de fiul profesorului Lucan, care este şi angajat al ICUTR Cluj-Napoca", spunea Ungureanu. Detalii aici și aici.


De departe, cea mai mare sumă solicitată de la bugetul local vine din partea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, condus de economistul Petru Șușca: 1,7 milioane lei pentru modernizarea unu bloc operator, lucrări de renovare, montarea unor lifturi, reamenajarea unor saloane sau pentru asigurarea benzinei, pieselor auto și reparații la autospecialele SMURD.

TOPUL ALOCĂRILOR


1.700.000 lei – Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj

539.000 lei  - Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj (achiziționare aparatură medicală sistem chirurgie laparoscopică pediatrică)


450.000 lei  - Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca

400.000 lei – Institutul de Gastroenterologie Octavian Fodor Cluj-Napoca (lucrări de montare și achiziții ascensor persoane imobil chirurgie III)


400.000 lei – Institutul Oncologic Dr. I. Chiricuță Cluj-Napoca (continuare lucrări de reabilitare, modernizare și extindere corp farmacie)

340.000 lei – Spitalul Militar de Urgență Constantin Papilian Cluj-Napoca (bloc operator secția ortopedie dotare cu aparatură medicală)

300.000 lei – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca (achiziționare aparat medical generator de câmp electromagnetic cu pulsații de înaltă frecvență)

260.000 lei – Institutul Inimii (reparație capitală la două lifturi)

150.000 lei – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (modernizare cabinete bază de tratament din cadrul ambulatoriului integrat al spitalului)

Ultimele Stiri
abonare newsletter