Actualitate

Managerul Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Silviu Moga, A ANULAT SUBIT o conferinţă de presă în care promitea să facă mai multe DEZVĂLUIRI. DE CE?

Managerul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, Silviu Moga, a anulat o conferinţă de presă care ar fi trebuit să aibă loc marţi la prânz. După ce a anunţat presa că va vorbi despre starea dezastruoasă în care se află instituţia medicală şi cum s-a ajuns aici, Moga a anulat conferinţa fără explicaţii.

Conferinţa a fost anunţată cu surle şi trâmbiţe, nu mai puţin de şase e-mailuri au fost trimise fiecărui jurnalist în parte, atât de pe adresa Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, cât şi de pe adresa proprie de e-mail a managerului. Silviu Moga nu s-a prezentat la întâlnirea cu presa. Nici măcar nu s-a sinchisit să-şi motiveze absenţa.

“Conducerea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca vă invită marţi, 14 martie 2017, începând cu ora 14.30, în Sala Multimedia a Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj din strada Victor Babeş nr. 8 la o conferinţă de presă susţinută de managerul Institutului, Silviu Moga, alături de alţi medici ai acestei instituţii medicale. Subiectul principal al conferinţei este starea dezastruoasă în care se află această unitate medicală şi motivele care au condus la această situaţie extrem de gravă”. Aşa suna invitaţia pe care marea majoritate a presei clujene a primit-o luni seara pe e-mail.


Fără a oferi explicaţii, conferinţa a fost anulată de însuşi Silviu Moga care ar fi trimis un sms unei părţi a presei cum că această conferinţă se va reprograma la o dată ulterioară, fără alte explicaţii sau fără a avansa o dată concretă.

Nu ştim pe cine ar fi deranjat dezvăluirile pe care Moga ar fi urmat să le facă sau la ce presiuni a fost supus să anuleze conferinţa, cert este că reporterul Monitorul de Cluj s-a deplasat la sediul unităţii medicale pentru a sta de vorbă cu Silviu Moga. Surpriză: Moga nu se afla la locul de muncă, iar angajaţii Institutului ştiau că şeful lor este la o întâlnire cu presa. Mai mult, Moga nu a putut fi contactat nici telefonic.


La începutul lunii martie, deputatul USR Emanuel Ungureanu îi solicita ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să trimită Corpul de Control al ministerului la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, despre care spune că ar avea datorii de câteva sute de mii de euro.

"Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) se află în colaps financiar cu sentinţe judecătoreşti de executare silită din cauza faptului că a acumulat datorii în ultimii 4 ani de aproape o jumătate de milion de euro. Fosta echipă managerială, din care a făcut parte şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie şi de membru în Consiliul de Administraţie, sunt direct responsabili de această situaţie.(...) Vă rog domnule ministru să trimiteţi Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii pentru a verifica relaţiile contractuale dintre ICUTR şi Clinica Lukmed (n. red. - clinică privată construită de medicul Mihai Lucan) cu scopul de a vedea dacă unitatea medicală de stat nu a fost 'căpuşată' de clinica privată administrată de fiul profesorului Lucan, care este şi angajat al ICUTR Cluj-Napoca", spunea Ungureanu.


Emanuel Ungureanu mai reclama faptul că ar fi existat o practică, pe care a aflat-o din plângerile pacienţilor şi care ar fi funcţionat ani de zile, prin care mulţi bolnavi veniţi cu bilet de trimitere la Institut erau direcţionaţi către Clinica Lukmed.

La acea dată, actualul manager interimar al ICUTR Cluj-Napoca, Silviu Moga, declara că situaţia este într-adevăr gravă, institutul acumulând în câţiva ani datorii reprezentând aproape o jumătate de milion de euro.


"Eu sunt manager interimar din ianuarie anul acesta. La preluarea mandatului, am găsit institutul într-o situaţie aşa cum a fost descrisă, poate fi caracterizată ca şi colaps. În momentul în care ai datorii care se apropie de 2 milioane de lei, cu acţionare în instanţă de executare silită, putem defini asta ca şi colaps. Acum, vinovaţii nu-i identific eu, sunt alte organe ale statului care pot să tranşeze asta. Noi, în momentul de faţă, trebuie să ne redresăm şi nu putem închide un spital care are totuşi o reputaţie, nu ne putem permite să facem asta nici faţă de angajaţii noştri, nici faţă de pacienţii noştri. Trebuie să mergem mai departe şi cerem sprijinul autorităţilor să ne ajute să trecem peste perioada aceasta dificilă", a spus atunci Silviu Moga.

CITEŞTE ŞI


Emanuel Ungureanu cere ministrului Sănătăţii verificări la Institutul de Urologie şi Transplant din Cluj: Este în colaps

abonare newsletter