Sănătate
Rectorul UMF Cluj, Anca Buzoianu: „Diplomele și specializările comune la nivel european trebuie să fie parte din viziunea strategică a Alianțelor universitare”
Mesaj ferm de la Paris, transmis de rectorul UMF Cluj „Iuliu Hațieganu”, Anca Buzoianu, care semnalează importanța alianțelor universitare în dezvoltarea competențelor tinerilor și necesitatea unor pași concreți pentru implementarea diplomelor și specializărilor comune la nivel european.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” face parte din Alianța NeurotechEU, alături de alte șapte universități de prestigiu, una dintre cele mai specializate alianțe în neuroștiințe și neuro tehnologie.
Anca Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a reprezentat consorțiul NeurotechEU la Paris, alături de rectorii universităților membre ale Alianțelor Universitare Europene, la o întâlnire de nivel înalt cu ministrul educației din Franța și reprezentanții Comisiei Europene.
Principalele aspecte vizate în cadrul dezbaterilor organizate de Ministerul Educației din Franța au avut în vedere modul în care viziunea strategică pe termen lung poate fi echilibrată cu obiectivele pe termen scurt ale alianțelor, care pare să fie cea mai importantă dintre provocările acestor proiecte ale Comisiei Europene.
Creșterea atractivității învățământului superior pentru tinerii europeni
O altă temă abordată a vizat strategia prin care poate fi crescută atractivitatea învățământului superior pentru tinerii europeni și felul în care aceștia trebuie echipați cu abilități și competențe care să crească competitivitatea Europei global.
CITEȘTE ȘI:
UMF Cluj dă startul admiterii pentru studenții internaționali. Câte locuri sunt scoase la concurs?
„Mi s-a părut un subiect deosebit de interesant, având în vedere că în țara noastră media tinerilor cu studii superioare este la jumătate față de cea europeană, în același timp existând un nivel extrem de crescut de analfabetism funcțional în rândul lor.
Definirea competențelor necesare viitorului are o importanță strategică deosebită, iar aportul Alianțelor Universitare poate fi esențial. Participarea universităților românești în cadrul Alianțelor europene este o oportunitate excelentă pentru educația din țara noastră, aducând pe lângă schimburile de studenți și profesori, accesul la bune practici și resurse educaționale ale celor mai competitive dintre universitățile din Europa”, a explicat rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj, profesorul Anca Buzoianu.
Rectorul Anca Buzoianu: Diplomele și specializările comune la nivel european, o preocupare concretă
„Una dintre cele mai importante teme de discuție a fost, în final, definirea viziunii strategice a investițiilor structurale pentru ca Alianțele universitare să treacă dincolo de faza de proiect în cea concretă cu diplome și specializări comune la nivel european, formând tineri nu numai foarte competitivi profesional, dar și buni cetățeni ai Europei”, a adăugat rectorul Anca Buzoianu.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” face parte din Alianța NeurotechEU, o alianță formată din opt universități de prestigiu din Europa, care colaborează pentru a construi o rețea trans-europeană de excelență în neuroștiințe și neurotehnologie:
*Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca (România)
*Universitatea Radboud (Țările de Jos)
*Universitatea Miguel Hernández din Elche (Spania)
*Institutul Karolinska (Suedia)
*Universitatea din Bonn (Germania)
*Universitatea Boğaziçi (Turcia)
*Universitatea din Lille (Franța)
*Universitatea din Reykjavík (Islanda)
500 de milioane de euro pentru cercetare
De altfel, la începutul acestei săptămâni, la invitația președintelui Macron, rectorul Anca Buzoianu a participat la lansarea inițiativei „Choose Europe for Science” de la Paris, desfășurată în prezența președintei Comisiei Europene Ursula von der Lyen, precum și a numeroși lideri europeni din cercetare și educație.
CITEȘTE ȘI:
UMF Cluj impresionează: 56,8 milioane euro în proiecte de cercetare medicală
În cadrul proiectului a fost anunțată intenția ca țările din UE să aloce 3% din PIB pentru cercetarea științifică.
„Comisia Europeana își propune ca Europa să devină lider în tehnologii prioritare, inclusiv în cercetarea medicală, genomică și biotehnologie. Se propune un nou pachet de 500 milioane de euro pentru următorii doi ani, cu scopul de a atrage cercetători din întreaga lume. Să sperăm că și cercetatorii români vor reuși să atragă o parte semnificativă din aceste fonduri, pentru viitorul cercetării din țara noastră”, a notat rectorul UMF Cluj, Anca Buzoianu într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: