Sănătate

Care sunt spitalele sau secțiile tăiate din PNRR?

Șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale pierd finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza „riscului ridicat” de nerealizare, potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o vineri la Bruxelles.

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia rămâne fără finanțare din PNRR. Foto: Facebook Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia rămâne fără finanțare din PNRR. Foto: Facebook Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia

 

 


Dezvoltarea infrastructurii publice spitalicești s-a diminuat cu suma de 677 milioane euro, de la 1.724.050.00 euro (alocarea inițială) la 1.047.050.000 euro. Pentru a diminua fondurile, Ministerul Sănătății a propus eliminarea de la finanțarea prin PNRR a șase proiecte, identificate cu „un risc ridicat” în implementare.

CITEȘTE ȘI: Guvernul nu are nevoie de spitale noi din PNRR. A tăiat o finanțare de 740 mil. € pentru sistemul sanitar

 


Cele șase proiecte sunt, potrivit documentului obținut de G4Media, următoarele:

  • Construire, dotare și amenajarea Spitalului de Obstetrică Ginecologie Buftea și desființare construcții existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen și relocarea gospodăriei apei (96 milioane euro)
  • Construire Corp nou Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța (142 milioane euro)
  • Construcția de secții de obstretică și ginecologie, neonatologie, chirurgie, pediatrică și pediatrie Arad – unități noi (95 milioane euro)
  • Construcția Spitalului de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota într-o nouă locație (202 milioane euro)
  • Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov (96 milioane euro)
  • Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – Relocarea și modernizarea activității secției de oncologie și înființare compartiment cardiologie intervențională (46 milioane euro)

Aceste proiecte ar urma să fie finanțate ori prin împrumuturi BEI, ori prin transferul către Programele din politica de coeziune, se arată în document.


Reducerea fondurilor din PNRR pentru sănătate nu va afecta investițiile în noi secții ATI pentru nou-născuți și nici proiectele pentru reducerea riscului de infecții în spitale.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Școlile și grădinițele din Huedin, dotate cu echipamente digitale și mobilier modern. Proiect de 4,6 milioane de lei, prin PNRR

Servicii mai bune pentru nou-născuți la ATI, SCJU Cluj, cu bani din PNRR. Aici sunt tratați anual 2400 de bebeluși

Efectul azilelor groazei? Centre sociale din Cluj, aflate în stare avansată de deteriorare, modernizate din fonduri PNRR

Ultimele Stiri
abonare newsletter