Social

Efectul azilelor groazei? Centre sociale din Cluj, aflate în stare avansată de deteriorare, modernizate din fonduri PNRR

Patru centre de servicii sociale din Cluj, dedicate vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități, ar urma să fie modernizate cu fonduri europene. Unele adăposturi nu au mai beneficiat de investiții mai bine de zece ani.

Câteva din centrele sociale din județul Cluj vor fi modernizate cu fonduri nerambursabile/Foto: Consiliul Județean Cluj Câteva din centrele sociale din județul Cluj vor fi modernizate cu fonduri nerambursabile/Foto: Consiliul Județean Cluj

 

 


Premierul Marcel Ciolacu a solicitat controale în toate centrele sociale și reanalizarea autorizărilor acestora, după ce zeci de bătrâni au fost găsiţi în condiţii inumane în câteva azile din localitatea Voluntari.

 


Luni, Consiliul Județean Cluj a aprobat câteva proiecte de hotărâre ce vizează modernizarea centrelor de servicii sociale din județ.

Centrul de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoane cu dizabilități Turda


Consiliul Județean Cluj a aprobat în cadrul ședinței extraordinare de luni, 10 iulie, proiectul de hotărâre privind „Dotarea Centrului de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoane cu dizabilități Turda”, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj (DGASPC Cluj), instituție aflată în subordinea administrației județene. 

Proiectul, ce urmează a fi depus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, are o valoare totală propusă de 336.925,51 lei fără TVA (circa 70.000 de euro) și va fi finanțat în totalitate prin PNRR. Acesta va trebui implementat până la sfârșitul anului 2024.


Proiectul urmărește dotarea cu aparatură de înaltă generație care să permită oferirea pentru persoanele adulte cu dizabilități a unei game cât mai diversificate de servicii de recuperare neuromotorie, în regim ambulatoriu. Totodată, va fi achiziționată aparatură mobilă ce va permite efectuarea de intervenții de recuperare neuromotorie la domiciliul persoanei cu dizabilități, în acest fel extinzându-se și gama de servicii de recuperare neuromotorie.

„La Cluj continuă investițiile ce vizează modernizarea sistemului de asistență socială, cu ajutorul fondurilor europene. Beneficiarii serviciilor DGASPC trebuie să aibă condiții optime, care să răspundă nevoilor și abilităților persoanelor adulte cu dizabilități. Acestea vor  permite inclusiv deplasarea la domiciliul beneficiarilor, în cazul persoanelor aflate în imposibilitatea de a se deplasa la un centru specializat”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. 


Casa de Tip Familial „Perlino” Cluj-Napoca 

În urma implementării proiectului locația unde funcționează în prezent Dotarea și modernizarea Casei de Tip Familial „Perlino” Cluj Napoca, clădire situată în municipiul Cluj Napoca, va fi dotată cu aparatură de înaltă generație pentru dotarea bucătăriei, spălătoriei, dormitoarelor, spațiilor comune, care va permite oferirea unei game cât mai diversificate de servicii de recuperare/reabilitare, cazare, alimentație, sănătate care vor răspunde nevoilor copiilor victime ale abuzului, contribuind la respectarea dreptului la o viată demnă și  independentă, creșterea calității vieții și a gradului de satisfacție, potrivit documentației analizate de Consiliul Județean Cluj.

Prin proiectul de hotărâre se propune depunerea unui proiect de dotări cu echipamente specifice, pentru cofinanțare.

Valoarea proiectului este de 65.406 lei cu TVA și va fi finanțată 90%, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și 10%, reprezentând 6 540,60 lei cofinanțare din bugetul Consiliului Județean Cluj.

„Serviciul social a fost dotat cu cele necesare în anul 2003 și, de atunci, doar anumite obiecte au fost schimbate astfel că mobilierul se află într-o stare avansată de deteriorare”, se arată în motivarea adoptării proiectului de hotărăre. 

Serviciul social a fost înființat în anul 2003 în cadrul Proiectului PHARE Ro, inițial, sub denumirea de Adăpost „Perlino” fiind componentă a Centrului Județean de Intervenție pentru Copilul Abuzat Cluj. De-a lungul timpului serviciul a oferit găzduire temporară și sprijin copiilor, victime ale abuzului. În prezent, Casa de Tip Familial „Perlino” găzduiește 12 copii, din care 5 fete și 7 băieți.

Căminul pentru persoane vârstnice Recea Cristur

În urma implementării proiectului locația unde funcționează în prezent Căminul pentru persoane vârstnice Recea Cristur va fi dotată cu aparatură de înaltă generație pentru dotarea bucătăriei, spălătoriei, dormitoarelor, spațiilor comune, cabinetului medical care va permite oferirea unei game cât mai diversificate de servicii de recuperare/reabilitare, cazare, alimentație, sănătate care vor răspunde nevoilor și abilităților persoanelor vârstnice contribuind la respectarea dreptului la o  viată demnă și  independentă, creșterea calității vieții și a gradului de satisfacție.

„De la înființare din anul 2006 centrul nu a mai fost dotat cu aparatură și mobilier specific pentru păstrarea, prepararea și servirea meselor obiectele existente având durata de viață normală depășită”, se arată în documentația analizată de Consiliul Județean Cluj. 

Valoarea proiectului este de 245723 lei cu TVA și va fi finanțată 90%, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și 10%, 24573,30 cofinanțare din bugetul Consiliului Județean Cluj.

Complexul de Servicii Sociale Câmpia Turzii

În urma implementării proiectului, locația unde funcționează în prezent Complexul de servicii Câmpia Turzii compusă din 3 servicii sociale, clădire situată în municipiul Câmpia Turzii, str. Gheorghe Bariţiu, nr. 57 A,  va fi dotată cu aparatură de înaltă generație pentru dotarea bucătăriei, spălătoriei, dormitoarelor, spațiilor comune, care va permite oferirea unei game cât mai diversificate de servicii de recuperare/reabilitare, cazare, alimentație, sănătate care vor răspunde nevoilor și abilităților persoanelor vârstnice, persoanelor dependente şi cuplurilor mamă-copil victime ale violenței domestice, contribuind la respectarea dreptului la o  viată demnă și  independentă, creșterea calității vieții și a gradului de satisfacție.

Valoarea proiectului este de 445 000 lei cu TVA și va fi finanțată 90%, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și 10%, reprezentând 44.500 lei  cofinanțare din bugetul Consiliului Județean Cluj.

Centrul rezidențial de îngrijire și asistență persoane dependente și centrul de primire în regim de urgență a victimelor violenței în familie și Căminul pentru persoane vârstnice Câmpia Turzii au fost înfiinţate în anul 2006.

„De la înființare, centrul nu a mai fost dotat cu aparatură pentru păstrarea igienei personale şi îngrijire a beneficiarilor”, se arată în documentația analizată de Consiliul Județean Cluj. 

În instituţie există un număr total de 20 locuri destinate persoanelor aflate în dificultate și 21 de vârstnici ( etaj 1), iar în acest sens se impune achizionarea unei mașini de spălat de rufe profesionale, care să asigure nevoile beneficiarilor. De asemenea, sunt prevăzute lucrări pentru înlocuirea centralei și instalațiilor termice, precum și a dotării corespunzătoare a spațiilor destinate servirii meselor. 

În valoare totală cumulată de 830 742 lei, cele trei proiecte - dotarea Căminului pentru persoane vârstnice Recea Cristur, a Casei de Tip Familial „Perlino” Cluj-Napoca, respectiv de dotare și modernizare a Complexului de Servicii Sociale Câmpia Turzii - vor fi finanțate în proporție de 90% din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cofinanțarea de 10% urmând a fi asigurată de Consiliul Județean Cluj.  

Recent, deputatul USR Emanuel Ungureanu a avertizat asupra riscurilor inerente trecerii „azilelor groazei” sub coordonarea secțiilor de boli psihice. Potrivit acestuia, măsura ar reprezenta o catastrofă ce ar transforma aceste spații în „lagăre”. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Peste 100 de bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, exploatate, bătute şi înfometate în azile. 56 de persoane au ajuns la spital

Azilele groazei. Ungureanu: Trecerea azilelor în subordinea secţiilor de boli psihice este „absolut absurdă și ilegală”

Ultimele Stiri
abonare newsletter