Politică

Guvernul nu are nevoie de spitale noi din PNRR. A tăiat o finanțare de 740 mil. € pentru sistemul sanitar

Guvernul taie granturi de 740 milioane de euro pentru sistemul sanitar, dar vor fi instalate panouri fotovoltaice pentru 34.000 de gospodării, cu buget de 534 milioane de euro.

Aparatură medicală. Foto: Facebook Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca Aparatură medicală. Foto: Facebook Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

 

 


Guvernul a trimis, vineri, la Bruxelles, o cerere de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la care a adăugat și un nou capitol pentru energie, RePowerEU. 

 


Cele mai importante modificări: Executivul taie granturi totale de 740 de milioane de euro pentru spitale existente și noi, infrastructură prespitalicească, dotări pentru ATI nou-născuți și altele; se taie cu 270 milioane de euro finanțarea pentru împădurire, se taie finanțări de 95 milioane de euro de la punctele de încărcare de vehicule electrice și 180 de milioane de euro de la pistele pentru biciclete.

În schimb, unul dintre cele mai importante proiecte adăugate este „Casa pentru eficiența energetică”, prin care Guvernul vrea să finanțeze cu 534 milioane de euro instalarea de panouri fotovoltaice pentru 34.000 de gospodării.


Modificări vizând proiectele finanțate din granturi, din cauza reducerii de buget de 2,1 miliarde euro

Deoarece în anul 2021 România a realizat o creștere economică peste așteptări, Comisia a ajustat ajutorul financiar acordat prin PNRR. Pentru România, actualizarea contribuției financiare maxime reprezintă o revizuire negativă a contribuției financiare în valoare de 2.110.858.750 euro.

În cazul C10. – Fondul Local, au fost eliminate doua investiții I1.3 Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – puncte de reîncărcare vehicule electrice (165 mil euro) respectiv I1.4 Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – piste pentru biciclete la nivel local/metropolitan (180 mil. Euro). În cazul I1.3 Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – puncte de reîncărcare vehicule electrice din totalul de 165 mil euro se va diminua suma de 95 mil. euro. Astfel, ținta de 30.000 puncte de reîncărcare vehicule electrice asumată la nivelul PNRR va fi diminuată la 22.600, urmând a fi modificate în consecință jaloanele și țintele care includ puncte de reîncărcare din cadrul C4 –Transport durabil si C10 – Fondul Local. Ambele investițiie liminate din C10-PNRR vor fi realizate la nivel național prin transferarea către programul național„Anghel Saligny’’.


Având în vedere dificultățile întâmpinate pe parcursul implementării alocarea aferentă I1 Dezvoltarea infrastructurii prespitalicești (314,87 mil. euro) s-a diminuat cu suma de 63,20 milioane euro și alocarea aferenta I2. Dezvoltarea infrastructurii publice spitalicești –I2.1 și I2.2  (1.724.050.000 euro) s-a diminuat cu suma de 677 milioane euro, cu diminuarea proporțională a țintelor. Alocarea specifică destinată investițiilor pentru ATI nou-născuți și reducerea riscului de infecții spitalicești (I2.3 și I2.4) (230.575.000 euro) s-a păstrat in totalitate. Reducerea alocării aferente investițiilor destinate infrastructurii spitalicești ține cont de analiza proiectelor cu risc ridicat de nerealizare.Totodată, în cazul Investiției 2 pentru proiectele care vor intra în alocarea de 677 milioane euro eliminată din PNRR, implementarea va continua fie prin finanțarea proiectelor privind infrastructura spitalicească prin împrumuturi BEI, fie prin transferul acestor proiecte către Programele din politica de coeziune.

Citește continuarea aici.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Școlile și grădinițele din Huedin, dotate cu echipamente digitale și mobilier modern. Proiect de 4,6 milioane de lei, prin PNRR

Pacienții Clujana vor beneficia de consultații la distanță și software de monitorizare. Investiție de peste un milion de euro din PNRR

64 de școli din Cluj-Napoca, modernizate cu fonduri din PNRR

abonare newsletter