Sănătate

6 pacienți (2 din Cluj), salvați în mai puțin de 48 de ore prin transplant! Medicii clujeni au luat parte la cursa contracronometru

Șase pacienți, dintre care doi la Cluj, au primit o nouă șansă la viață datorită transplantului, în decurs de mai puțin de 48 de ore. Medicii clujeni și din alte orașe din România și-au unit puterile și au pornit într-o cursă contracronometru pentru viață.

Medicii clujeni și din alte orașe din România și-au unit puterile și au pornit într-o cursă contracronometru pentru viață. / Foto: Agenția Națională de Transplant Medicii clujeni și din alte orașe din România și-au unit puterile și au pornit într-o cursă contracronometru pentru viață. / Foto: Agenția Națională de Transplant

 

 


Două vieți frânte pentru care medicii nu au mai putut face nimic au adus viață mai multor oameni aflați în suferință. 

 


Două familii îndurerate, din Arad și București, au acceptat donarea de organe și țesuturi și astfel patru români au fost salvați prin transplant hepatic și renal, iar alți doi vor avea o viață mai bună datorită transplanturilor de cornee, în mai puțin de 48 de ore.

„Transmitem sincere condoleanțe și mulțumim cu profund respect și recunoștință acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, oferind altor oameni cel mai prețios dar: VIAȚA!”, declară reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.


Cursă contra cronometru pentru salvarea de vieți

Maratonul pentru viață a început joi, 24 noiembrie, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, acolo unde familia unui pacient aflat în moarte cerebrală a fost de acord cu donarea de organe și țesuturi.

A fost prima intervenție de prelevare organe și țesuturi realizată anul acesta la spitalul din Arad: „Apreciem efortul și dăruirea colectivului ATI și de coordonare transplant a spitalului arădean (Dr. Dana Moț – coorodnator transplant, Dr. Adrian Crișan – kdp), alături de colegii de la Bloc Operator I, Neurologie, Neurochirugie și Chirugie I, care au pornit cursa contracronometru pentru salvarea altor pacienți”, a transmmis Agenția Națională de Transplant.


Pentru intervențiile de prelevare, la Arad s-au deplasat echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni – condusă de Dr. Guenadyi Vatachki pentru ficat, ICUTR Cluj – condusă de Dr. Andrei Tomuța pentru rinichi și Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București – condusă de Dr. Valeria Melinda Oprisor pentru cornee.

Câteva ore mai târziu, la București,  familia îndurerată a unui alt pacient, mort în urma unui AVC la secția ATI Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, găsea puterea de a ajuta alți oameni, de a oferi altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe.


„Ca de fiecare dată, echipa ATI  Sputalului Floreasca, coordonată  de Prof. Dr. Ioana Grințescu, alături de Conf. Dr. Liliana Mirea – KDP și Dr. Rosana Turcu – coordonator transplant, a făcut dovada profesionalismului şi împreună cu echipa chirurgicală de prelevare a Institutului Clinic Fundeni, condusă de Dr. Guenadyi Vatachki, au realizat cu succes primele etape ale activității de transplant.

Efortul lor a fost preluat mai departe de echipele de chirurgi și anesteziști din cadrul centrelor de transplant.  Au fost ore intense pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant de la Institutul Clinic Fundeni (chirurgi, anesteziști, medici de laborator, medici specialiști gastroenterologi), care au făcut într-un timp foarte scurt un adevărat maraton pentru salvarea de vieți. Astfel, în mai puțin de 48 de ore, la Centrul de Transplant Hepatic al IC Fundeni, coordonat de Prof. Dr. Irinel Popescu, doi pacienți  au fost salvați datorită intervențiilor de transplant hepatic realizate cu succes de echipa de chirurgi condusă de Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu, alături de echipa ATI – Dr. Cristina Martac, Dr. Sibel Soarece.

O nouă șansă la viață pentru doi pacienți, la Cluj

În acelaşi timp, la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj - ICUTR, alți doi pacienți, în vârstă de 44 de ani, respectiv, de 48 de ani,  au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant de rinichi, după mai mulți ani de dializă. Intervențiile salvatoare au fost realizate de echipele chirurgicale conduse de Conf. Dr. Florin Elec și Dr. Liviu Constantin.

Intervențiile de transplant cornee se vor realiza în cadrul Spitalul  Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti.

„Activitatea de transplant se bazează întotdeauna pe o echipă multidisciplinară, pe înţelegerea şi colaborarea dintre mai multe specialităţi medicale implicate în diversele etape ale acestei sensibile și nobile activităţi, precum şi pe susţinerea şi implicarea managementului unităţii sanitare. Agenția Națională de Transplant mulțumește tuturor celor care au înțeles că transplantul este o chirurgie de înaltă performanță care salvează vieți. #DA pentru VIAȚĂ”, transmite Agenția Națională de Transplant.

CITEȘTE ȘI:

11 vieți salvate în această săptămână, prin transplant, inclusiv la Cluj

8 vieți salvate prin transplant în doar 5 zile, la Cluj! Altruismul unor familii îndurerate a oferit șanse noi la viață

Ultimele Stiri
abonare newsletter