Sănătate

11 vieți salvate în această săptămână, prin transplant, inclusiv la Cluj

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a anunțat că 11 persoane care se aflau pe liste de aşteptare pentru transplant au primit o nouă şansă în această săptămână, în urma operaţiilor efectuate.

11 vieți salvate în această săptămână, prin transplant, inclusiv la Cluj. FOTO: Facebook/ANT 11 vieți salvate în această săptămână, prin transplant, inclusiv la Cluj. FOTO: Facebook/ANT

 

 


Două familii au fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi, deşi au pierdut pe cineva drag, oferind o nouă șansă la viață altor 11 pacienți. Prelevările au fost făcute la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara. Ecipe medicale din Cluj și București au relizat ulterior transplanurile. 


Pe lângă cei 11 pacienţi, şi alţii vor avea o soartă mai bună datorită transplantului de ţesuturi osteotendinoase.


„11 pacienţi aflaţi în suferinţă pe listele de aşteptare pentru un transplant de cord, ficat, rinichi sau cornee au primit o nouăşansă în această săptămână. Iar și mai mulţi pacienţi vor avea o soartă mai bună datorită transplantului de ţesuturi osteotendinoase. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără gestul altruist făcut de două familii care, deşi au pierdut pe cineva foarte drag, au fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi şi nici fără efortul deosebit al echipelor medicale implicate în activitatea de transplant, de la donare la transplant. 

La Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti  şi Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara echipele ATI şi de coordonare transplant au făcut dovada profesionalismului şi, alături de echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni, Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca, Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, Băncii de Ţesut a Spitalului Clinic Colentina şi Eurotransplant au transmis mai departe flacăra speranţei.


Astfel, 2 pacienţi au primit viaţă prin transplanturile de ficat realizate la Institutul Clinic Fundeni , 4 români au primit şansa la o viaţă mai bună datorită transplanturilor renale realizate la IC Fundeni şi ICUTR Cluj, alţi 4 se vor bucura de vedere prin transplant de cornee iar şi mai mulţi pacienţi vor avea o viaţă mult mai bună în urma transplanturilor de ţesuturi osteoligamentare”, se arată într=o postra pe Facebook a Agenției Naționale de Transplant. 

Deoarece pe teritoriul naţional nu a existat un receptor compatibil, cordul a fost prelevat de echipa Eurotransplant şi a salvat viaţa unui pacient în cadrul University Heart Center Freiburg.

CITEȘTE ȘI:

Cine a amenajat ilegal un pod pe post de spital? Concluziile Corpului de Control al Ministerului Sănătății la Institutul de Transplant Renal Cluj

abonare newsletter