Politică

Deputatul clujean Csoma Botond cere explicații de la SRI după acuzațiile lui Iohannis privind „cedarea Ardealului”. De ce insistă UDMR cu proiectul pentru autonomia Ținutului Secuiesc?

Deputatul UDMR de Cluj Csoma Botond a venit cu o replică după scandalul-monstru iscat în jurul proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.

Deputatul clujean Csoma Botond cere explicații de la SRI după acuzațiile lui Iohannis privind „cedarea Ardealului”. De ce insistă UDMR cu proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc?, sursă foto: Facebook Csoma Botond Deputatul clujean Csoma Botond cere explicații de la SRI după acuzațiile lui Iohannis privind „cedarea Ardealului”. De ce insistă UDMR cu proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc?, sursă foto: Facebook Csoma Botond

Parlamentarul clujean afirmă că, prin declarațiile președintelui Klaus Iohannis, care acuza PSD de un troc politic cu premierul Ungariei, Orbán Viktor, pentru „cedarea Ardealului”, PNL și șeful statului au încercat să pluseze la capitalul electoral.

Candidat la Primăria municipiului Cluj-Napoca din partea UDMR la alegerile locale din acest an, Csoma spune că reacția lui Iohannis a fost „abominabilă”, că „nu există nicio cerere” privind „vânzarea Ardealului”, dar și că președintele „a vorbit ca la ușa cortului” și „și-a bătut joc de limba maghiară”.


Deputatul UDMR Csoma Botond va cere explicații de la SRI

„În calitate de membru al Comisiei SRI, sunt secretarul Comisiei, mă voi adresa Serviciului Român de Informații să întreb dacă SRI l-a informat pe domnul președinte în legătură cu existența unui risc de securitate în privința Ardealului. Președintele României este cel mai informat om din țară”, a declarat Csoma Botond, membru în Comisia parlamentară de control asupra activității SRI, într-o intervenție telefonică la Realitatea Live.

Proiectul autonomiei Ținutului Secuiesc, un blat politic între UDMR și PSD?

Întrebat dacă Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a bătut palma cu Partidul Social Democrat, astfel încât PSD să asigure voturile UDMR pentru a trece mai departe o lege care dă undă verde aleșilor locali cercetați de Agenția Națională de Integritate (ANI) să continue la alegeri, Csoma Botond a negat vehement.


„Nu a fost niciun blat, nu susținem acea lege, am și votat în plenul Parlamentului când s-a pus problema retrimiterii la comisii, nu suntem de acord. USR a vrut această chestie, ca proiectul legislativ să fie retrimis la Comisie. Noi am votat această retrimitere, nu există niciun blat cu PSD sau altcineva pe marginea acestui subiect”, a punctat deputatul clujean.

De ce insistă UDMR cu proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc?

„Venim ciclic cu acest proiect de lege pentru că este un deziderat legitim al comunității maghiare. Există modele europene în acest sens, de aceea venim ciclic, să venim cu o dezbatere și să convingem majoritatea românească că proiectul nu reprezintă conspirații împotriva României, ci este o lege pe care comunitatea maghiară din România o gândește ca o lege importantă pentru prezervarea identității naționale pe termen lung”, a explicat Csoma Botond, declarând că UDMR „nu a dorit adoptarea tacită” a proiectului de lege, ci „o dezbatere deschisă”.


CITEȘTE ȘI:

Emil Boc, cu Constituția în mână: „Autonomia Ținutului Secuiesc, un atac la statul unitar!”

 

abonare newsletter