Politică

Sondaj. PSD și PNL, pe primele locuri în intenția de vot pentru alegerile locale. Cum ar vota românii în funcție de candidatul la primărie preferat.

PNL înregistrează o ușoară creștere, iar PSD se află într-o scădere de două puncte procentuale în privința intenției de vot la alegerile pentru consiliile locale, însă partidele Coaliției de guvernare se află pe primele locuri în preferințele alegătorilor.

PSD și PNL, în topul intenției de vor pentru alegerile locale/Foto: Depositphotos.com PSD și PNL, în topul intenției de vor pentru alegerile locale/Foto: Depositphotos.com

 

PSD și PNL, în topul intenției de vor pentru alegerile locale

PSD are 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL - 26,7%, iar AUR - 14,4%, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.


Datele indică o creştere de peste 1% pentru PNL și o scădere de peste 2% pentru PSD, iar AUR scade cu 3% în intențiile de vot, comparativ cu sondajul din luna martie. 

Mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi spun că vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul din care face parte candidatul preferat pentru primărie, cei mai numeroşi din această categorie fiind votanţii PSD-PNL. De asemenea, o treime dintre alegători declară însă că vor avea opţiuni politice diferite la europarlamentare şi la primărie. 


CITEȘTE ȘI: 
Sondaj. Ce vor alegătorii de la primar? Aproape un sfert dintre români nu știu ce face un primar!

Clasamentul în privința intenției de vot pentru consiliile locale continuă cu următoarele partide:
*Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - 10.8%, față de 9.8% în martie, 
*SOS Romania cu 3.7%, față de 4.3% în martie, 
*UDMR cu 5.3%, față de 4% în martie, 
*Alianța AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român) - 3.3%, față de 3.1% în martie, 
*Partidul Pro România  - 1.9%, față de 2.4% în martie,  
*REPER - 1.9%  
*PUSL - 1.6%. 
1.9% - indică alt partid, față de 2.7% în martie.

Intenţia de vot pentru alegerile locale

Intenţia de vot pentru partide politice la alegerile locale (pentru Consiliul Local al oraşului/comunei) raportată la respondenţi care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă - 80.6% din total eşantion


Raportat la cei care au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (80.6% din total eşantion), 28.4% dintre alegători indică PSD (faţă de 30.6% în martie), 26.7% PNL (faţă de 25.6% în martie), 14.4% AUR (faţă de 17.4% în martie), 10.8% Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forţa Dreptei) (faţă de 9.8% în martie), 3.7% SOS Romania (faţă de 4.3% în martie), 5.3% UDMR (faţă de 4% în martie), 3.3% Alianţa AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român) (faţă de 3.1% în martie), 1.9% Partidul Pro România (faţă de 2.4% în martie), 1.9% REPER, 1.6% PUSL. 1.9% indică alt partid (faţă de 2.7% în martie).

Sursa: INSCOP

Comportamentul de vot în funcţie de candidatul la primărie preferat

56.9% dintre cei intervievaţi spun că vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie (faţă de 58.1% în martie). 


CITEȘTE ȘI: 
Cine ar ieși primar în Florești, dacă duminică ar fi alegeri locale? Bogdan Pivariu învinge detașat.

32.3% spun că vor avea o altă opţiune la alegerile europarlamentare decât partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie (34.9% în martie). 4.7% spun că nu s-au hotărât (2.9% în martie), 3.8% că nu merg la vot (3.3% în martie), iar 2.4% nu răspund (0.7% în martie).

Sursa: INSCOP

Declară că vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie în special: votanţii PSD-PNL, persoanele peste 60 de ani, cei cu un nivel de educaţie mai redus, persoanele inactive, cei cu un venit redus şi locuitorii din rural. Spun că vor avea o altă opţiune la alegerile europarlamentare decât partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie mai ales: votanţii ADU, persoanele cu un nivel de educaţie mai ridicat, gulerele gri sau albe, locuitorii din urban, angajaţii la privat.


„PSD și PNL au un raport mult mai echilibrat la intenția de vot pentru alegerile locale, reflectând cel mai probabil structurile de primari ale celor două partide. Intenția de vot pentru PSD scade puțin, în timp ce pentru PNL crește foarte puțin comparativ cu măsurătoarea de luna trecută. 
Scorul cumulat al PSD și PNL la alegerile locale este de 55%, cu aproximativ 9 procente mai mare decât scorul pentru Alianța PSD-PNL măsurat la algerile europarlamentare. Scade semnificativ și intenția de vot pentru AUR la alegerile locale, ceea ce confirmă tendința acestui partid înregistrată în ceea ce privește votul la alegerile europarlamentare.

Datele din aprilie confirmă faptul că aproximativ o treime dintre alegători vor avea o altă opțiune de vot la alegerile europarlamentare decât partidul din care face parte primarul preferat, ceea ce infirmă parțial teza privind transferul de voturi dinspre primari înspre partide. Bazinul de alegători PSD-PNL rămâne însă cel mai disciplinat”, potrivit lui Remus Ștefureac, director INSCOP

Datele sondajului de opinie realizat de INSCOP Research au fost culese în perioada 12-20 aprilie 2024, prin metoda CATI sau prin intermediul chestionarului, iar volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1.100 de persoane, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc, în topul încrederii publicului. 1 din 3 români spune că are multă sau foarte multă încredere în primarul Clujului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter