Politică

Emil Boc, în topul încrederii publicului. 1 din 3 români spune că are multă sau foarte multă încredere în primarul Clujului.

Primarul Emil Boc se numără printre politicienii cu cel mai ridicat nivel de încredere din România.

Emil Boc, în topul încrederii publicului. 1 din 3 români spun că au multă sau foarte multă încredere în primarul Clujului. FOTO: Facebook/ Emil Boc Emil Boc, în topul încrederii publicului. 1 din 3 români spun că au multă sau foarte multă încredere în primarul Clujului. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Primarul Emil Boc se află, din nou, în topul încrederii românilor, potrivit unui sondaj. Peste 30% dintre respondenți spun că au multă sau foarte multă încredere în edilul clujean. Singurul politician cu un nivel de încredere peste al primarului Clujului este Mircea Geoană.

 


Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în ianuarie 2024, doar doi lideri politici dintre numele testate, respectiv scretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană şi primarul Clujului Emil Boc, trec pragul de 30% încredere foarte multă şi destul de multă.

Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii cu 34% încredere multă și foarte multă. Secretarul General Adjunct al NATO este urmat Emil Boc cu 32.4% încredere multă și foarte multă, respectiv Victor Ponta cu 24,1%. Clasamentul este continuat de Marcel Ciolacu cu un capital de încredere de 20,5%, Gabriela Firea cu 19,5%, Cristian Diaconescu cu 19,1%, Diana Șoșoacă cu 18,6% și George Simion cu 15,4%.  În Nicolae Ciucă au încredere multă și foarte multă 12% dintre cei intervievați, iar în Cătălin Drulă 5,8%.


Sursa: INSCOP Research

Față de un sondaj realizat în luna noiembrie, primarul Emil Boc și-a menținut nivelul de încredere la 32,4%.

„Încrederea în personalități publice este una dintre formele cele mai riguroase de evaluare a credibilității. În acest clasament, observăm că doar doi lideri politici trec pragul de 30% încredere foarte multă și destul de multă. Atât Mircea Geoană, cât și Emil Boc revin după perioade grele de prăbușire politică, ambii trecând prin procese consistente de reinventare, departe de scena politică națională, unul performând pe scena internațională, iar celălalt în administrația locală. Acest lucru confirmă faptul că majoritatea românilor sunt foarte exigenți față de actualii lideri de partide politice, aflați în prim-planul dezbaterii publice, preferând în schimb personalități mai puțin active în politica națională, dar cu rezultate în domeniile lor de activitate”, a explicat Remus Ștefureac, director INSCOP Research.


Politicienii cu cea mai mare notorietate

Klaus Iohannis este personalitatea cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 98,9% dintre respondenți declarând că au auzit de el.  Șeful statului este urmat de: Diana Șoșoacă cu o notorietate de 96,7%, Victor Ponta cu 95,7%, Marcel Ciolacu cu 93,9%, Gabriela Firea cu 91,7% și Emil Boc cu 90,7%. 89,6% dintre cei intervievați spun că au auzit de Mircea Geoană, 84,4% că au auzit de liderul liberal Nicolae Ciucă și 82,3% de liderul AUR George Simion. Cristian Diaconescu beneficiază de o notorietate de 68,2%, liderul USR Cătălin Drulă de 43,6%, iar Remus Pricopie 23,5%.

Sursa: INSCOP Research

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de știri News.ro. Datele au fost culese în perioada 16 – 24 ianuarie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Fără bariere constituționale pentru comasarea alegerilor. Boc: „Este posibil. Singura problemă este oportunitatea”.

abonare newsletter