Politică

Nebunie la alegerile din 2024. Votăm primarii, președinții de consilii județene, deputații și senatorii în aceeași zi?

Anul 2024 ar putea veni cu alegeri comasate: locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale. USR apreciază ideea alegerilor organizate „la pachet” drept o măsură imorală. PSD susține că nu a luat o decizie încă, în timp ce PNL-iștii sunt singurii care susțin ideea.

Comasarea alegerilor locale și parlamentare în 2024/Sursă foto Facebook Guvernul României Comasarea alegerilor locale și parlamentare în 2024/Sursă foto Facebook Guvernul României

 

 


2024 – un an electoral cu mize mari

Anul 2024 este unul dificil pentru partidele politice din România, dar și pentru alegători, fiind deosebit de important din punct de vedere electoral. 

Astfel, alegătorii români vor trebui să participe în patru tipuri de alegeri la care să-și aleagă, prin vot, primarii și reprezentanții de consilii județene, deputații care le vor reprezenta interesele în Parlamentul României, dar și pe cei care vor accede în Parlamentul European și, la fel de important, românii vor alege viitorul președinte al țării. 


2024

Alegeri locale


Alegeri parlamentare

Alegeri europarlamentare


Alegeri prezidențiale

Comasarea alegerilor – o măsură „imorală”?

Varianta comasării alegerilor în 2024 ar fi una ”imorală”, a declarat marţi preşedintele USR, Cătălin Drulă, care a menţionat însă că partidul pe care îl conduce este pregătit „pentru orice scenariu”, potrivit agerpres.ro


„Nu, pentru că este o variantă imorală. Ea este făcută pur şi simplu dintr-un calcul politic, care şi acela se va dovedi greşit. Noi suntem pregătiţi pentru 2024, în oricare variantă. Pot să încerce să le comaseze, să le pună în cap, să dea buletinele în ordine greşită, orice. (...). E normal ca un ciclu electoral să fie dedicat unui tip de alegeri. Nu putem să vorbim în acelaşi timp despre stradă, apă, canal şi despre problemele care ţin de preşedintele României sau de Guvern”, a spus el, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul USR.

Cătălin Drulă a menţionat că la alegerile locale există patru buletine de vot, iar o suplimentare a acestora ar reprezenta o tentativă de a-i „ameţi” pe oameni.

„Deja sunt patru buletine de vot în alegerile locale – pentru preşedinte de consiliu judeţean, primar şi cele două consilii, local şi judeţean. Să mai suplimentezi cu încă nişte buletine de vot, încercând să ameţeşti oamenii, cumva… e o jignire. Ca multe lucruri pe care le face această guvernare, cred că o să îi ameţească pe oameni, dându-le şase buletine. (…) E în sine un act de laşitate şi ticăloşie politică, pentru că, dacă ai asumarea acţiunii tale politice, te prezinţi corect în faţa oamenilor”, a explicat Cătălin Drulă.

Liberalii susțin ideea comasării alegerilor

Ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale în 2024 este promovată de liberali, însă PSD este rezervat față de această propunere, informa recent g4media.ro

Liberalii susțin că patru șiruri de alegeri în 2024 (europarlamentare, locale, generale și prezidențiale) implică mari cheltuieli de la buget. 

„Este cam greu, dacă nu le comasăm, ținând cont că alegerile pentru locale, parlamentare și prezidențiale trebuie să aibă loc începând chipurile din 28 septembrie, deci octombrie, noiembrie, decembrie, 3 rânduri de alegeri, iar la prezidențiale să fie și două tururi. Argumentul este clar că ar fi în primul rând de dată și de a putea să organizăm aceste alegeri în 3 luni. Există într-o oarecare măsură și în coaliție această discuție, dar este adevărat că nu s-a ajuns la o concluzie comună”, a declarat recent vicepreședintele PNL Virgil Guran, citat de digi24.ro
 

De altfel,  miza din spatele unei asemenea decizii a liberalilor este majoră. Mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie în decembrie 2024, astfel încât dacă alegerile generale ar fi mutate în septembrie, actualul șef al statului ar fi cel care ar nominaliza viitorul premier.

În același timp, prin comasarea alegerilor, alegătorii riscă să se încurce în numărul mare de buletine de vot.

PSD „nu se opune”

Social democrații susțin că nu au luat încă o decizie pe tema comasării alegerilor și se arată deschiși pentru discuții în coaliție. 

„Va trebui să stăm să vedem ce permite Constituţia. Nu putem să ne permitem o coaliţie atât de mare să mergem pe şmecherii. Nu am discutat în PSD, nu ne opunem de principiu, dar nici nu vom fi de acord cu încălcarea Constituţiei doar pentru un avantaj electoral pentru cineva, asta vă spun din start”, a declarat, marți, deputatul PSD, Gabriel Zetea, la Prima News TV, citat de g4media.ro 

El a afimat că liberalii sunt cei care insistă pe acest subiect.

„PSD nu insistă pe acest subiect, nici nu am discutat, ne concentrăm mult mai mult pe buget şi pe menţinerea acestei coaliţii. (...).Avem timp anul viitor să discutăm despre legile de organizare şi a alegerilor locale şi parlamentare”, a declarat deputatul PSD. 

În urmă cu zece ani, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că organizarea alegerilor locale în aceeași perioadă cu cele parlamentare este neconstituțională. În calitate de premier, Emil Boc și-a asumat atunci răspunderea pe un proiect de lege care prevedea organizarea alegerilor locale și parlamentare la aceeași dată.

CITEȘTE ȘI:

PSD dă vina pe PNL pentru ordonanța care impune „taxa pe soare”. USR spune că aceasta a fost emisă „noaptea, ca hoții”, chiar înaintea mini-vacanței de 1 Decembrie

Mijloc de mandat în Consiliul Județean. Tișe cere întâlniri cu partidele politice. „În principal PSD”

Emil Boc: „Când am venit în Primărie, Clujul era evitat de toată lumea. Cine a făcut din Cluj un pol IT al Europei?”

Ultimele Stiri
abonare newsletter