Politică

PSD dă vina pe PNL pentru ordonanța care impune „taxa pe soare”. USR spune că aceasta a fost emisă „noaptea, ca hoții”, chiar înaintea mini-vacanței de 1 Decembrie

PSD l-a acuzat duminică pe ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, de taxarea, prin ordonanță de urgență, impusă cetățenilor și firmelor care au investit în panouri fotovoltaice.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Sursă foto Facebook Guvernul României Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Sursă foto Facebook Guvernul României

 

Acuzația vine la puțin timp după ce USR a criticat guvernul PSD-PNL pentru emiterea acestei ordonanțe care introduce, practic, „taxa pe soare”. 


Surse guvernamentale susțin că OUG a avut avizele de la ministerele și instituțiile conduse de PSD: SGG, ANRE, Ministerul Finanțelor, iar miniștrii PSD nu au ridicat nicio obiecție în ședința de guvern în care a fost adoptată ordonanța.

„Popescule, ești dator cu multe răspunsuri, dar pe acesta trebuie să-l dai foarte repede pentru că în 2027 se inchide reactorul 1 de la Cernavodă și nu ai ce să pui în locul celor 700 MW. Energiile regenerabile sunt soluția dacă le încurajezi să se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea, într-o postare publicată pe Facebook.


USR a acuzat guvernul Ciucă de emiterea unei ordonanțe de urgență „care inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare”, care îi vizează pe cei care au investit în panouri fotovoltaice. 

Reprezentanții USR semnalează că Guvernul PSD-PNL a introdus o nouă taxă prin OUG, în plină criză energetică,„taxa pe soare”. Ordonanța a fost emisă chiar înaintea vacanței de Ziua Națională, „noaptea ca hoții”, transmite USR.


Taxa pe soare vizează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă., potrivit USR. Conform noii Ordonanțe, Cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.

USR a cerut stoparea publicării în Monitorul Oficial a ordonanței pe motiv că actul normativ pune în pericol toate țintele de investiții în energie regenerabilă. 


„România este un stat european care doreşte să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim şi o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD şi PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul şi piaţa captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu preţul sacrificării producţiei de energie în plină criză energetică. Guvernul de securişti socialişti atinge noi culmi ale proastei guvernări", a spus Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

CITEȘTE ȘI:

Panouri fotovoltaice, montate pe mai multe clădiri care aparțin Primăriei. Investiția este de aproape 1.800.000 de lei. FOTO

Clujul începe tranziția spre energie verde. Panouri fotovoltaice, la mai multe școli și clădiri publice

Sala Polivalentă va avea faţadă translucidă, videobox şi panouri fotovoltaice

Ultimele Stiri
abonare newsletter