Monitorul Cartierelor

Podul Răsăritului „prinde contur”! Cum arată noul pod ce se construiește peste Someș? GALERIE FOTO

Un nou pod se conturează în cartierul Iris, menit „să scoată” traficul din zona centrală și semicentrală a Clujului, prin crearea unui culoar direct Gară - Piața IRA.

Lucrări la Podul Răsăritului, 29.03.2022. Sursa foto: Monitorul de Cluj Lucrări la Podul Răsăritului, 29.03.2022. Sursa foto: Monitorul de Cluj

 

 


Lucrările la Podul Răsăritului sunt în toi. Se lucrează în prezent la culeele podului, structura metalică fiind deja realizată în hală și urmând să fie adusă „pe bucăți”, pe măsură ce lucrările de pe teren avansează.

 


Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, lucrările sunt în grafic, utilitățile au fost relocate și nu au fost înregistrate întârzieri la proiect până în acest moment. 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

„Podul Oașului-Răsăritului este deja la stadiul în care se lucrează intens. Podul este gata în hală și când pregătirile vor fi finalizate, va veni demontat parțial și va fi montat la fața locului. Se lucrează în acest moment la culeele podului, se lucrează la zona pe care trebuie să fie sprijinit podul, una dintre ele este gata, iar cealaltă, aproape gata. Lucrările sunt în grafic și nu avem nicio întârziere la acest moment, au fost relocate utilitățile. Discutăm de o investiție mare, care va descongestiona traficul în zona Gării și pe direcția Piața Mărăști – IRA”, a afirmat Dan Tarcea, pentru Monitorul de Cluj, în urmă cu câteva zile. 


Lucrări la Podul Răsăritului, 29.03.2022. Sursa foto: Monitorul de Cluj

Podul, cu o suprastructură metalică, va avea o lungime de 57,90 metri, o lățime de 26 metri, cu două piste de biciclete și două trotuare.

Valoarea totală a contractului este de 32,8 milioane de lei. Din cauza scumpirii materialelor, asocierea care a câștigat licitația a solicitat toamna trecută o actualizare a costurilor. 


Lucrări la Podul Răsăritului, 29.03.2022. Sursa foto: Monitorul de Cluj

Podul este realizat de o asociere de firme a cărei lider este Freyrom SA, o societate care execută lucrări speciale de construcții înființată în 1996. Podul ar urma să fie terminat la finalul anului 2023.

Lucrări la Podul Răsăritului, 29.03.2022. Sursa foto: Monitorul de Cluj

Culoar de mobilitate strada Oașului - IRA

Odată cu realizarea podului, un nou bulevard care traversează orașul pe axa Est-Vest, de la IRA până la Gară, va fi amenajat în proximitatea căii ferate. Culoarul de pe Câmpul Pâinii va avea menirea de a descongestiona traficul din cartierele Mărăști, Iris și Bulgaria.

Lucrări la Podul Răsăritului, 29.03.2022. Sursa foto: Monitorul de Cluj

Firma NV Construct a câștigat licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal, realizarea documentației pentru autorizarea lucrărilor de construcții și proiect tehnic, detalii de execuție și asistență tehnică pentru obiectul de investiții „Culoar de mobilitate Nord: Pod Oașului - Răsăritului - străzile Răsăritului - Câmpul Pâinii - Pod Ira”. NV Construct SRL îi are subcontractanți pe Onistua Com SRL, Energobit Control Systems, Id Project Engineering, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Danavi, Expertus, DTG Alfa SRL, Construcții Feroviare Mureș SA și Mossfern.

Ce lucrări se vor realiza?

Din punct de vedere tehnic, proiectul presupune:

- modernizarea intersecțiilor, amenajarea străzilor Răsăritului și Câmpul Pâinii la un profil de culoar cale ferată (16/21 ml) cu benzi de circulație, piste de biciclete, aliniamente de arbori și mobilier urban;

- modernizarea rețelei de iluminat public stradal și a sistemului de semaforizare;

- instalarea unui sistem de management al traficului;

- se vor amenaja suprafețe în vederea delimitării locurilor de parcare.

Valoarea totală a contractului este de 3.052.250,00 lei fără TVA de la bugetul local. Durata de realizare a investiției este de 12 luni.

Noua „bijuterie” a orașului ar urma să aibă 21 de metri lățime, 4 benzi, dar și piste pentru bicicliști. Primul pas pentru acest proiect este edificarea podului Răsăritului.

Lucrări la Parcul Armătura și Parcul Feroviarilor

Alte două șantiere importante sunt în lucru în zonă: Parcul Feroviarilor și Parcul Armătura.

„Se lucrează la Parcul Feroviarilor, unde a fost dat ordinul de începere a lucrărilor și acestea sunt vizibile deja. De asemenea, se lucrează în Parcul Armătura, în fiecare dintre acestea fiind prevăzută și amenajarea malurilor Someșului, pe lângă amenajarea componentei de parc. În final, ne dorim să putem merge de la Gilău până la Apahida și mai departe pe un culoar velo și pietonal. Am demarat deja și componenta acestui proiect cu primăriile din Gilău, Florești și Apahida”, a mai arătat viceprimarul Dan Tarcea.

La Parcul Feroviarilor, lucrările au început la jumătatea lunii ianuarie a acestui an și durează 20 de luni. Pentru această investiție au fost prevăzute patru obiective:

1. Parcul Feroviarilor (53.457 mp) presupune lucrări de reamenajare integrală a suprafeței parcului, sistem de irigații, sistem modern de iluminat public, amplasarea de mobilier urban, reconfigurarea aleilor, suplimentarea vegetației,  dotări de agrement, recreere și montarea unor podețe pietonale.

2. Amenajare Strada Parcul Feroviarilor (8.496 mp) presupune lucrări de înlocuire integrală a pavajului, amplasarea unor elemente de mobilier urban, modernizarea sistemului de iluminat, semaforizare și direcționare către obiectivele turistice și de interes local, amenajarea benzilor de biciclete, amenajarea standurilor pentru biciclete, amenajarea stațiilor de alimentare pentru biciclete și trotinete electrice.

3. Amenajarea malurilor râului Someș presupune amenajări peisagere, crearea de noi alei pietonale, dotarea cu mobilier urban nou, sistem de iluminat general și arhitectural cu sistem LED și amenajarea unui pavilion deschis, a două platforme odihnă și a două amfiteatre.

4. Realizare pasarele pietonale peste râul Someș presupune amenajarea a două pasarele pietonale. Pasarelele vor asigura traficul pietonal și velo peste Râul Someșul Mic.

Valoarea proiectului este 36.974.045,91 lei fără TVA, iar executantul este asocierea Nord Conforest (Leader), Eco Garden Construct SRL.

La Parcul Armătura continuă lucrările de sistematizare terenului și au început evacuările de pământ de pe anumite porțiuni. Se află în plin prices montajul unei tubulaturi din beton prefabricat. Anterior, au fost finalizate lucrările de demolare a fostului teren existent în cadrul Parcului Armătura. Lucrările de construcție au demarat în octombrie 2021.

Investițiile care vizează modernizarea și extinderea infrastructurii destinate modurilor de transport nemotorizat sunt:

- realizarea unui traseu pietonal și ciclistic nou în lungul malului;
- modernizarea și reorganizarea aleilor pietonale existente;
- realizarea unui podeț pietonal și velo peste pârâul Nadăș;
- amplasarea unor rasteluri pentru parcarea bicicletelor și a unei stații de încărcare pentru bicicletele și trotinetele electrice.

În ceea ce privește investițiile care vizează creșterea atractivității traseelor pietonale și cicliste propuse, acestea sunt:

- plantarea de aliniamente de arbori și arbuști;
- introducerea unui sistem de iluminat public modern și amplasarea unui sistem de camere video performante;
- reabilitarea bazei sportive, prin îndepărtarea construcțiilor degradate și prin înnoirea terenului de sport propriu-zis;
- resistematizarea verticală a malului, în vederea facilitării accesului pietonal spre apă și a îmbunătățirii relației dintre Parcul Armătura și Someș;
- pregătirea amplasamentului pentru un pavilion/ chioșc multifuncțional/ de alimentație publică.

Proiectul face parte din planul Primăriei municipiului Cluj-Napoca de reamenajare a malurilor Someșului Mic, proiect realizat pe fonduri europene.

CITEȘTE ȘI:

Lucrările la malurile Someșului, în avans față de graficul asumat. Un nou pod prinde contur, urmează modernizarea platoului Sălii Sporturilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter