Administrație

Lucrările la malurile Someșului, în avans față de graficul asumat. Un nou pod prinde contur, urmează modernizarea platoului Sălii Sporturilor

Revitalizarea malurilor Someșului continuă în ritm alert. Un nou pod pietonal prinde deja contur, iar în curând vor începe lucrările la platoul Sălii Sporturilor.

Pasarela construită peste râul Someș. FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca; fotograf: Radu Pădurean Pasarela construită peste râul Someș. FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca; fotograf: Radu Pădurean

 

 


Lucrările la primele două tronsoane ale proiectului „Modernizarea Malurilor Someșului”, cu termen de finalizare 2023, sunt în grafic, ba chiar ar înregistra un mic avans, potrivit viceprimarului Clujului, Dan Tarcea. Obiectivul de investiții se întinde pe o suprafață de aproximativ 146.500 mp și cuprinde malurile intravilane ale Someșului. 

 


În prezent, lucrările au loc pe primele două tronsoane. Împreună cu revitalizarea platoului Sălii Sporturilor „Horia Demian” și reabilitarea zonei Parcului Feroviarilor, acest proiect va crea un culoar de mobilitate de-a lungul malurilor Someșului.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

După ce duminică, centrul de vaccinare drive-thru a fost desființat, primarul Emil Boc a anunțat că va semna joi ordinul de începere a lucrărilor la platoul de la Sala Sporturilor.


„Joi voi semna ordinul de începere a lucrărilor la Platoul de la Sala Sporturilor, proiectul tehnic este finalizat și autorizația de construcție este emisă. Prin «Rethinking Someș», râul din inima Clujului se deschide către toate zonele oraşului pe care le traversează, devenind un spaţiu public de cea mai înaltă calitate. Proiectul privind Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului. Modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului – zona I Lunca Someșului Mic este finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020”, a arătat primarul Emil Boc.

FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca; fotograf: Radu Pădurean

Lucrări în avans la malurile Someșului?

Într-o conversație cu reporterii Monitorul de Cluj, viceprimarul municipiului, Dan Tarcea, a arătat că asocierea condusă de ACI Cluj are un avans față de graficul asumat. 


„Discutăm de un proiect mai vechi pe care l-am inițiat în urma unui concurs de soluții, prin care ne propunem să modernizăm malurile Someșului. Discutăm într-o primă etapă de un contract de peste 95 de milioane de lei. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în anul 2021, discutăm de o suprafață de peste 7 hectare și o suprafață studiată de 146 de hectare. Termenul de finalizare total este în anul 2023, la sfârșitul lunii iunie. Până în acest moment, se lucrează destul de intens și nu suntem în întârziere, din contră, lucrările au un mic avans și sunt deja vizibile. 

FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca; fotograf: Radu Pădurean

Au fost lucrări la albia Someșului, după care și la pasarelă, o pasarelă suplimentară, pietonală peste Someș. De asemenea, se lucrează intens pe partea cu Parcul Rozelor. Momentan este blocată circulația în zona respectivă pentru siguranță. Etapele de finalizare pentru aceste lucrări sunt diferite, partea stângă a Someșului sau partea adiacentă Bulevardului 1 Decembrie trebuie să fie gata până la mijlocul acestui an. Lucrările sunt în grafic și se vor finalizala termenele menționate”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, pentru Monitorul de Cluj.

Un nou pod peste Someș, stații de încărcare și rețele Wi-fi

Proiectul de modernizarea a malurilor Someșului cuprinde:

- piste de biciclete independente pe toată întinderea râului;

- nou pod pietonal în zona Parcul Rozelor – Grigorescu;

FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca; fotograf: Radu Pădurean

- zone verzi înierbate de arbori și arbuști;

- trasee de promenadă și zone de agrement pentru pietoni și bicicliști;

- locuri de joacă pentru copii, mobilier urban modern;

- iluminat public inteligent, rețele Wi-Fi;

- stații de încărcare biciclete, trotinete, autovehicule electrice și hibrid.

FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca; fotograf: Radu Pădurean

„Rethinking Someș”, proiectul firmei spaniole Practica, câștigător al unui concurs internațional de soluții, este realizat de Asocierea ACI Cluj (lider) - SOCOT SA - Simacek Facility Services, iar valoarea lucrărilor este de 95.686.035,58 lei (fără TVA). Termenul de finalizare al investiției: 2023.

Platoul Sălii Sporturilor scapă de mașini 

Centrul de vaccinare de pe platoul Sălii Sporturilor a fost închis duminică, urmând ca lucrările de modernizare a zonei să înceapă chiar de săptămâna aceasta. Platoul Sălii Sporturilor are 1,4 hectare și o capacitate de parcare în prezent de 340 de mașini. Zona urmează să se transforme radical, doar 60 de parcări fiind prevăzute pe acest spațiu după reamenajarea și modernizarea pregătită de primărie.

FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca; fotograf: Radu Pădurean

„Principala utilizare actuală a platoului nu mai este justificată, în contextul construirii a două parcaje subterane în imediata vecinătate: Cluj Arena (300 de locuri) și Sala Polivalentă (400 de locuri)”, se arată în caietul de sarcini a lucrării.

Accesul se va face cu stâlpișori retractabili. Platoul actual din fața Sălii Sporturilor va fi ocupat de o piațetă care va putea fi folosită pentru târguri, evenimente sau chiar pentru un patinoar și un Târg de Crăciun. Se vor planta copaci, se vor amenaja trasee velo și un sistem de gradene spre Someș.

De asemenea, vor fi amplasate stații de încărcare pentru mașini electrice, pentru biciclete și trotinete electrice, vor fi montate bănci de granit, coșuri de gunoi noi sau rasteluri pentru biciclete. Valoarea contractului este de 12.998.021 lei și are ca obiectiv „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului zona 3 - Platoul Sălii Sporturilor”.

CITEȘTE ȘI:

Platoul Sălii Sporturilor scapă de mașini pentru a face loc unei piațete moderne

Ultimele Stiri
abonare newsletter