Monitorul Cartierelor

Cum va fi transformat Parcul Primăverii din Cluj-Napoca? Dispare benzinăria și va fi amplasată o machetă 3D

Reamenajarea Parcului Primăverii din cartierul clujean Mănăștur a fost pusă în dezbatere publică, în cadrul CIIC. Printre schimbările majore care doresc să fie implementate se numără eliminarea benzinăriei și extinderea spațiului verde, dar și modernizarea străzilor Ion Meșter și Emil Cioran. Va fi amenajată inclusiv o zonă umedă în parc.

 

 


A avut loc dezbaterea publică din cadrul seriei organizate de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), cu tema „Reamenajarea Parcului Primăverii”. Astfel, marți, 6 aprilie, au fost discutate conceptele de reamenajare a Parcului Primăverii, acesta fiind considerat unul dintre cele mai ofertante spații publice situate în cartierul clujean Mănăștur.

 


Conform discuțiilor din cadrul dezbaterii publice, în planul de reamenajare a Parcului Primăverii este inclusă reorganizarea străzilor Ion Meșter și Emil Cioran, urmând să aibă loc etapa studiului de fezabilitate și ulterior licitația pentru proiectare și execuție.

Mănăștur, primul cartier cu machetă 3D

Una dintre schimbările majore prevăzute o reprezintă renunțarea la benzinăria de pe strada Almasului, în locul căreia, va fi extinsă zona parcului, pe care va fi realizată o zonă umedă, aceasta urmând să devină principalul element natural al parcului.


„O noutate propusă în cadrul conceptului de amenajare este regândirea funcțiunilor care sunt depășite în acest moment, raportat la nevoile și standardele de calitate a vieții locuitorilor din Mănăștur. Este cazul benzinăriei de pe strada Almasului, care va fi înlocuită, parcul fiind extins pe suprafața acesteia. O altă propunere importantă este realizarea unei zone umede, amenajată cu vegetație naturală specifică. Această fâșie umedă va fi principalul element natural și acvatic al spațiului verde nou amenajat. Străzile Ion Meșter și Emil Cioran vor fi reamenajate conform conceptului Oraș pentru pietoni, testat cu succes în alte locuri din oraș. Cartierul Mănăștur va fi și primul care va avea propria machetă 3D care va fi amplasată în incinta parcului. Proiectul face parte din Programul de investiții Clujul Verde și va fi finanțat din fonduri europene”, a explicat în cadrul dezbaterii, coordonatorul CIIC și directorul de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean.

Astfel, soluția de amenajare propusă va presupune integrarea zonei Parcului Primăverii într-un sistem verde, care va lega zona Pădurii Făget de Parcul Iuliu Hațieganu și malul râului Someșul Mic.


Vor fi plantați noi arbori

În ceea ce privește deci, zona Parcului Primăverii avută în vedere, municipalitatea dorește să asigure o reorganizare a aleilor și a accesului în parc, pentru a facilita astfel accesibilitatea locuitorilor, dar și amenajarea de locuri de joacă ori a celor pentru practicarea exercițiilor fizice.

Totodată, se plănuiește implementarea unui amfiteatru în aer liber, a unei grădini pluviale, precum și a două pajiști urbane pentru recreere. Vor fi plantați noi arbori și va fi amplasat mobilier urban modern în parc, fiind prevăzută totodată și dotarea cu iluminat public LED și a stațiilor de încărcare pentru mașini, biciclete ori trotinete electrice. Nu vor lipsi nici sistemele de colectare a deșeurilor, dorindu-se amplasarea unui sistem ecologic integrat cu rigole naturale, după cum s-a transmis în cadrul dezbaterii.


Două străzi vor fi modernizate

Și străzile Ion Meșter și Emil Cioran vor fi supuse modificărilor, acestea urmând să fie transformate în suprafețe de tip shared space, după cum au transmis arhitecții. Locurile de parcare de pe cele două străzi vor fi reorganizate, iar unele dintre ele vor fi dotate cu stații de încărcare pentru vehicule electrice. Totodată, în aceeași zonă vizată, vor fi plantate aliniamente de arbori, cu includerea arborilor existenți, fiind refăcut iluminatul stradal și arhitectural. Nu va lipsi de pe cele două străzi nici amplasarea de mobilier urban modern.

Modernizarea Parcului Primăverii se află pe „lista” proiectelor Primăriei Cluj-Napoca încă de anul trecut, atunci, primarul Emil Boc anunțând că a fost alocată o sumă de bani, în cadrul rectificării bugetare, pentru modernizarea zonei, care, conform edilului, este „la nivelul anului 2000”.

„Avem un proiect nou, de regândire și modernizare a Parcului Primăverii. Dorim să facem acolo un parc modern, cu toate faciltățile. Mănăștur este un cartier mare, este nevoie de un loc de agrement atractiv, cu dotări ultramoderne. Acum, dotările sunt minime acolo, la nivelul anului 2000. Este un parc care trebuie să fie modernizat. Face parte din proiectul Primăriei de a realiza peste 100 de hectare de parcuri noi sau reamenajate, avem o investiție de aproape 100 de milioane de euro în acest sens. (...) Parcul Primăverii va fi modernizat complet, pentru a oferi tuturor cetățenilor din Mănăștur condiții decente, așa cum am realizat parcul nou, de ultimă generație în cartierul Între Lacuri”, declara Boc în 2020.

„Prin conceptul de reamenajare a Parcului Primăverii se urmărește revitalizarea spațiului public pe baza celor trei componente fundamentale pentru o dezvoltare sustenabilă, și anume: componenta ecologică, cea socială și cea economică”, transmit reprezentanții CIIC.

Conceptul de reamenajare a Parcului Primăverii a fost realizat de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu, precum și de Studio 82. Dezbaterea face parte din proiectul „Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC”, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

CITEȘTE ȘI

„Undă verde” din Consiliul Local pentru modernizare și parking în Piața Cipariu

Ultimele Stiri
abonare newsletter