Externe
Comisia Europeană ar putea sancționa Ungaria în cazul adoptării unei legi ce vizează ONG-urile și media independente: „Nu vom ezita să luăm măsuri”
Comisia Europeană a cerut Ungariei să retragă un proiect de lege despre care spune că reprezintă o amenințare la adresa organizațiilor neguvernamentale și a media independente.

Comisia Europeană (CE) apreciază că adoptarea proiectului de lege ar constitui o „încălcare gravă” a principiilor Uniunii Europene dacă va fi adoptat, relatează sâmbătă France Presse, citată de Agerpres.ro
Lege controversată, criticată de UE: „Nu vom ezita să luăm măsuri”
Partidul premierului naționalist Viktor Orban a depus săptămâna trecută în parlamentul ungar un text cu privire la „transparența vieții publice”, denunțat de numeroase organizații neguvernamentale ca fiind o manevră pentru a reduce la tăcere orice voce critică în țară.
CITEȘTE ȘI:
Parlamentul Ungariei a aprobat ieşirea ţării din Curtea Penală Internaţională
„Nu vom ezita să luăm măsurile necesare dacă acest proiect va fi adoptat”, a afirmat un purtător de cuvânt al executivului european într-un comunicat publicat vineri seara.
„Comisia are îngrijorări serioase cu privire la acest proiect”, a explicat el. „Dacă va fi adoptat în forma sa actuală, ar constitui o încălcare gravă a principiilor și a legislației Uniunii Europene. În consecință, cerem retragerea acestui proiect din procesul legislativ”, a declarat purtătorul de cuvânt citat.
Deputații europeni cer înghețarea fondurilor destinate Ungariei
Circa 20 de deputați europeni au cerut Comisiei să înghețe toate fondurile destinate Ungariei, acuzând guvernul lui Viktor Orban - într-o scrisoare făcută publică miercuri - de „încălcări” repetate ale legilor europene.
UE a înghețat deja 18 miliarde de euro din fondurile destinate Ungariei în cadrul diferitelor proceduri legate de îngrijorări privind drepturile persoanelor LGBT+, solicitanților de azil, precum și condițiile de atribuire a contractelor de achiziții publice și conflictele de interese.
CITEȘTE ȘI:
Budapesta poate rămâne fără drept de vot în UE. Ministrul estonian de externe: Ungaria este „în echipa lui Putin”.
Zeci de mii de persoane manifestaseră duminica trecută în Ungaria împotriva proiectului de lege referitor la „transparența vieții publice” care vizează - potrivit guvernului - să destructureze „rețele de propagandă” finanțate din fonduri externe.
„Listă neagră” pentru criticii lui Orban
În virtutea proiectului de lege, organizațiile care „încalcă sau critică” valorile înscrise în Constituție, în special „primatul căsătoriei, familiei și sexelor biologice”, vor putea fi plasate pe o listă neagră.
CITEȘTE ȘI:
Ungaria, trimisă în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru nerespectarea obligațiilor privind combaterea intrării ilegale a migranţilor
În acest caz, ele vor trebui să ceară o autorizație pentru a primi fonduri din străinătate. Conturile lor bancare vor fi plasate sub supraveghere și transferurile donatorilor blocate dacă se dovedește că scopul acestor bani este „de a influența viața publică”.
În caz de încălcare a dispozițiilor legii, amenzile vor putea atinge de 25 de ori suma ajutorului primit, cu amenințarea interzicerii activității în caz de recidivă.
Opoziția denunță o „putinizare” a Ungariei
Peste 300 de organizații neguvernamentale și media, printre care Amnesty și Transparency International, au semnat o scrisoare comună, denunțând o manevră „autoritară pentru a rămâne la putere”, cu un an înainte de alegerile legislative în care rezultatele se anunță strânse.
Intenția este de a „face să tacă toate vocile critice și de a elimina ceea ce a mai rămas din democrația ungară”, după modelul a ceea ce întâmplă „în Rusia”, au apreciat semnatarii scrisorii.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: