Externe
Ungaria, trimisă în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru nerespectarea obligațiilor privind combaterea intrării ilegale a migranţilor
Comisia Europeană a decis miercuri să trimită Ungaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute de legislația europeană privind combaterea intrării ilegale a migranților.
Potrivit executivului comunitar, Ungaria nu a respectat directiva 90/2002 privind impunerea de sancțiuni eficiente, proporționate și disuasive pentru infracțiunea de facilitare a intrării, a tranzitului și a șederii neautorizate în UE, adică în privința introducerii ilegale de migranți, informează Agerpres.ro
CITEȘTE ȘI:
Varșovia anunță noi măsuri pentru a opri migrația dinspre Belarus. Donald Tusk: „Nu veți mai cere azil aici”.
De asemenea, Budapesta a încălcat și decizia-cadru 946/2002 a Consiliului UE, care stabilește norme referitoare la sancțiunile penale pentru aceste infracțiuni.
În aprilie 2023, Ungaria a adoptat un decret guvernamental care prevede conversia generală a pedepselor privative de libertate legate de infracțiunile de introducere ilegală de migranți într-o „detenție în scopul reintegrării”.
Ungaria subminează obiectivul european de combatere a traficului de migranți
Drept rezultat, persoanele condamnate pentru infracțiuni de introducere ilegală de migranți sunt eliberate din închisoare chiar dacă au executat doar o perioadă mică a pedepsei și sunt obligate să părăsească teritoriul Ungariei în termen de 72 de ore pentru ca „detenția în scopul reintegrării” să fie executată în țara în care își aveau reședința obișnuită sau în țara ai căror cetățeni sunt.
CITEȘTE ȘI:
Politica anti-migrație costă scump Ungaria
Acest decret guvernamental subminează obiectivul de a combate în mod eficace introducerea ilegală de migranți, factorul disuasiv al legislației UE privind facilitarea intrării, tranzitului și șederii neautorizate în UE și eforturile comune ale UE de combatere a introducerii ilegale de migranți.
În acest dosar, Comisia Europeană i-a trimis Ungariei în 14 iulie 2023 o scrisoare de notificare oficială (prima etapă a procedurii de infringement), executivul UE considerând că decretul guvernamental 148/2023, adoptat de Budapesta, încalcă obligațiile din cadrul legislației UE privind facilitarea intrării, tranzitului și șederii neautorizate în UE.
Autoritățile ungare au răspuns în 14 septembrie 2023. Totuși, Comisia Europeană a considerat că răspunsul nu a adus argumente valabile noi și astfel nu soluționează în mod satisfăcător problemele ridicate. În 3 octombrie 2024, executivul UE a decis să trimită Ungariei o opinie motivată (a doua etapă a procedurii de infringement), considerând că Ungaria încalcă în continuare articolele 1 și 3 ale directivei 90/2002 și articolul 1 al deciziei-cadru 946/2002 a Consiliului UE.
Budapesta a răspuns la opinia motivată în 11 decembrie 2024. Potrivit Comisiei Europene, acest răspuns nu a soluționat în mod satisfăcător îngrijorările incluse în scrisoarea de notificare oficială și în avizul motivat.
De aceea, Comisia Europeană a considerat că eforturile depuse de autoritățile ungare au fost insuficiente și, în consecință, a decis să se adreseze Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: