Externe

SUA vor majora livrările de gaze și vor ajuta Europa să treacă iarna cu bine: „Următoarele luni vor fi mai dificile”

Statele Unite vor majora cantităţile de gaze lichefiate trimise către Uniunea Europeană, pentru a ajuta statele europene să înlocuiască gazele ruseşti şi să treacă această iarnă cu bine.

SUA vor majora livrările de gaze și vor ajuta Europa să treacă iarna cu bine / Foto: depositphotos.com SUA vor majora livrările de gaze și vor ajuta Europa să treacă iarna cu bine / Foto: depositphotos.com

 

 


De asemenea, Statele Unite caută, împreună cu partenerii săi din întreaga lume, resurse alternative la gazele ruseşti, a afirmat Don Graves, secretar adjunct al Departamentului Comerţului al Statelor Unite ale Americii, într-un interviu acordat agerpres.ro.

 


Don Graves, fost consilier al preşedintelui Joe Biden, a venit la Bucureşti împreună cu o delegaţie de peste 100 de oficiali şi reprezentanţi ai mediului de afaceri american pentru a participa la conferinţa Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (ITU), pentru a discuta cu oficialii români despre întărirea relaţiilor bilaterale, precum şi pentru a căuta posibilităţi de colaborare cu firme româneşti.

România are un potenţial deosebit, resurse autohtone şi oameni bine pregătiţi pentru a atrage cât mai multe investiţii americane şi pentru a fi o poartă de intrare în regiune, spune oficialul de la Washington.


El mai a arătat, în interviu, de ce Statele Unite au ales România pentru amplasamentul primului reactor nuclear modular NuScale.

Graves: „Vrem să demonstrăm cât de puternic credem în relaţia bilaterală dintre SUA şi România”

Despre scopul vizitei în România, Graves a spus:


„În primul rând, vreau să spun că sunt încântat să fiu aici pentru a întări relaţiile noastre solide. Aş vrea de asemenea să le spun oamenilor din România că le mulţumesc pentru prietenia lor, mulţumesc pentru parteneriatul vostru, mulţumesc pentru angajamentul vostru de extindere a relaţiilor noastre, vă mulţumesc pentru sprijinul umanitar pe care l-aţi acordat milioanelor de refugiaţi din Ucraina care trec graniţele voastre. Este o dovadă clară a amabilităţii şi caracterului extraordinar al oamenilor acestei ţări şi este ceva ce noi, în SUA, cu siguranţă preţuim: prietenia şi relaţia noastră strânsă.

Sunt aici din două motive: primul este să iau parte la Conferinţa Plenipotenţiarilor (PP-22) a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU), care cred că este o recunoaştere a poziţiei de lider a României în tehnologia informaţiilor şi telecomunicaţiilor, dar şi pentru că vrem să demonstrăm cât de puternic credem în relaţia bilaterală dintre SUA şi România. Este cea de a 25-a aniversare a parteneriatului strategic dintre SUA şi România. Acesta s-a concentrat în principal pe securitatea naţională şi apărare, dar, aşa cum am văzut în ultimii ani, am extins relaţia comercială. Speranţa mea este că putem găsi modalităţi pentru a extinde, în mod semnificativ, această relaţie, dincolo de situaţia în care suntem în prezent.”


Cum pot ajuta SUA Uniunea Europeană?

Don Graves a fost întrebat și cum pot ajuta Statele Unite al Americii Uniunea Europeană în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie şi gaze, dacă Rusia opreşte livrările

„Aşa cum am spus, noi, în Statele Unite, vom face tot ce putem pentru a ne asigura că protejăm securitatea economică şi energia pentru Europa, inclusiv pentru această partea a Europei, sudul şi estul Europei. Este foarte important să stăm împreună, ca parteneri. De aceea Statele Unite s-au alăturat Consiliului UE-USA pentru Energie, pentru a găsi metode specifice de a trece cu bine această criză creată de Rusia şi nu de altcineva.

Este important să facem două lucruri. Primul: să facem tranziţia cât de repede putem către regenerabile, ştim că este ceva ce UE şi ţările membre ale UE fac deja singure şi cu ajutorul nostru, dar şi să găsim soluţii să trecem peste următoarele luni, care ar putea fi mai dificile, din cauza preţurilor mari şi din cauza deficitului de aprovizionare. Statele Unite fac tot ce pot pentru a identifica surse adiţionale de energie, inclusiv petrol şi gaze, dar, de asemenea, trebuie să avansăm cât mai repede spre noile tehnologii, precum aceste mici reactoare modulare, despre care noi credem să sunt soluţia optimă atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung pentru ţări ca România şi pentru alte ţări europene”, a spus secretarul adjunct al Departamentului Comerţului al Statelor Unite ale Americii.

Citește mai multe pe agerpres.ro.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Românii sunt speriați de această iarnă? 8 din 10 persoane au început să pună bani deoparte pentru „zile negre”

Se închid sau nu școlile pe perioada iernii din cauza facturilor ridicate la energie? Anunțul ministrului Educației

Strategia Clujului pentru a fi un „oraș al viitorului”. Boc: „Criza energetică cu care se confruntă Europa ne obligă să accelerăm măsurile de economisire a energiei ”

abonare newsletter