România a importat, în primele patru luni din 2023, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 436.500 tone echivalent petrol (tep), cu 45,6% (365.200 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut.
Trei angajați unei companii de distribuție de energie electrică și gaze au racordat ilegal la sistemul de gaze mai multe locuințe din Cluj și Sibiu, ca locatarii să beneficieze de facturi mai mici.
Rata anuală a inflaţiei a înregistrat o ușoară scădere pe finalul anului trecut, ajungând la 16,4% în decembrie 2022, de la 16,8% în noiembrie. Totuși, față de decembrie 2021, prețurile alimentelor a continuat să crească, fiind cu până la 50% mai mare pentru o serie de produse.
Noile prețuri pentru energie și gaze care vor fi aplicate de la începutul anului viitor. Klaus Iohannis a promulgat legea prețurilor plafonate, iar de la 1 ianuarie 2023, românii vor plăti noi tarife pentru consum.
Economia românească prezintă semnale clare de încetinire, astfel încât în primele trei trimestre din acest an ritmul de creștere a PIB-ului este unul redus. Totuși există semne de redresare, comparativ cu perioada pre-pandemie.
Criza energetică pare să reprezinte o problemă exagerată la nivel european, în condițiile în care autostrăzile din Vest sunt bine iluminate, consideră europarlamentarul clujean Daniel Buda.
Europa riscă să se confrunte cu o criză a gazelor naturale în iarna 2023-2024. Țara noastră și-a asigurat rezerve de gaze doar pentru acest sezon, dar românii nu știu care este procedura prin care vor fi protejați de stat ca să-și poată achita facturile la energie și gaze.