Externe

Ungaria pierde 7,5 miliarde euro din fondurile europene până în 2027. Decizia aparține Consiliului UE

Comisia Europeană propune tăierea a 7,5 miliarde euro din fondurile europene ale Ungariei până în 2027 din cauza corupției și încălcării statului de drept.

Ungaria pierde 7,5 miliarde euro din fondurile europene până în 2027. FOTO: Facebook/ Viktpr Orban Ungaria pierde 7,5 miliarde euro din fondurile europene până în 2027. FOTO: Facebook/ Viktpr Orban

 

 


Comisia Europeană a propus duminică Consiliului UE (format din reprezentanții statelor membre) tăierea a 65% din fondurile europene ale Ungariei pentru cele mai mari programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, potrivit unui comunicat al executivului European.

 


Comisarul european Johanes Hahn a declarat că e vorba despre tăierea a 7,5 miliarde de euro, potrivit Deutsche Welle, citat de G4Media.

Pe lângă suspendarea fondurilor, Comisia Europeană a propus și interdicția ca vreun ban din bugetul UE să meargă spre fundații de interes public controlate de apropiați ai premierului Viktor Orbán.


Consiliul UE are la dispoziție o lună pentru a accepta sau respinge propunerea Comisiei. O decizie a Consiliului nu necesită unanimitate, ci majoritate calificată. Pentru a bloca decizia finală, Ungaria are nevoie de ceea ce se numește minoritate de blocare. Minoritatea de blocare trebuie să includă cel puțin patru membri ai Consiliului care să reprezinte peste 35% din populația UE.

Or, în acest moment nici un alt stat membru nu s-a poziționat de partea Ungariei. Mai mult: după ce Budapesta s-a poziționat de partea Rusiei în conflictul din Ucraina, guvernul Viktor Orban a fost izolat și de partenerii săi tradiționali din grupul Vișegrad (Polonia, Slovacia, Cehia și Slovenia).


Comisia Europeană a propus blocarea fondurilor cuvenite Ungariei în perioada 2021-2027 în baza legislației care condiționează fondurile UE de respectarea statului de drept, pentru a proteja interesele financiare ale UE.

În această etapă, Comisia propune următoarele măsuri:


  • O suspendare a 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune.
  • O interdicție de a încheia angajamente juridice cu trusturile de interes public pentru programele puse în aplicare în gestiune directă și indirectă

Consiliul are acum la dispoziție o lună pentru a decide dacă adoptă aceste măsuri, cu majoritate calificată. Această perioadă ar putea fi prelungită cu cel mult încă două luni în circumstanțe excepționale.

Între timp, Comisia va monitoriza situația și va informa Consiliul cu privire la orice element relevant care ar putea avea un efect asupra evaluării sale actuale. Ungaria s-a angajat să informeze pe deplin Comisia cu privire la îndeplinirea principalelor etape de punere în aplicare până la 19 noiembrie.

CITEȘTE ȘI:

Viktor Orbán, un nou discurs rasist, anti-UE și pro-Rusia: „Fidesz va guverna până în 2060, se va opune prelungirii sancțiunilor UE împotriva Rusiei”

Ultimele Stiri
abonare newsletter