Educație

Negocieri pentru criza din Educație. „Greva de mâine va avea loc. Nu putem lua o decizie azi”

Au început negocierile între Guvern și sindicatele din educație pentru rezolvarea crizei din învățământ. Sindicaliștii au declarat înaintea ședinței cu premierul Nicolae Ciucă că greva anunțată pentru luni se va ține indiferent de rezultatele negocierilor.

sursă foto Facebook FSLI România sursă foto Facebook FSLI România

 

Liderii celor două mari federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu si Marius Nistor, susţin că guvernanţii sunt responsabili pentru situaţia în care se află sistemul de educaţie. „Oferta va ajunge la oameni. Oamenii sunt cei care decid. Nu putem lua o decizie astăzi” a declarat Simion Hăncescu.


Liderii sindicatelor din învățământ au ajuns duminică, la ora 14.00, la sediul Guvernului. Ei vor discuta cu premierul, cu mai mulți miniștri și cu liderii coaliției de guvernare. 

La finalul întâlnirii, sindicaliștii vor anunța ce se va întâmpla cu greva generală. Hăncescu a precizat că nimeni nu va accepta ca Guvernul să aprobe doar o majorarea a salariilor profesorilor debutanţi, iar veniturile celorlalte cadre didactice să stagneze. Sindicatele susţin ideea ca Guvernul să ia în calcul şi majorarea salariilor celor cu vechime în sistem. 


„Nu acceptă nimeni să dea la debutant această mărire şi să dea trei lei la cei care au vechime mare. Nu intrăm acum în procente, aşteptăm să vedem cu ce vine guvernul, s-ar putea să avem surpriza să ne spună că nu se poate. Greva de mâine va avea loc. Greva nu este a noastră, este a oamenilor, ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu greva mai departe”, a declarat liderul FSLI.

La rândul său, preşedintele Federaţiei din educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, care participă şi el, duminică, la discuţiile cu Guvernul, afirmă că greva nu este „pe persoană fizică”, a liderilor de sindicat. 


El este sceptic că o decizie de renunţare la grevă poate fi luată până luni. 

„Este aceeaşi procedură: nu este o grevă pe persoană fizică, nu este o grevă pe care au declanşat-o liderii de sindicat, este o grevă declanşată pe baza unui referendum la care au participat salariaţii din învăţământ, nu numai membrii de sindicat. Pe baza ofertei care va veni din partea Guvernului, dacă ei o vor considera credibilă, prin semnătură, vor lua hotărârea dacă renunţă la această formă de protest sau dacă o vor continua”, a afirmat Marius Nistor. 


Acesta spune că nu este vorba despre şantaj din partea profesorilor, ci „şantajul este din partea guvernanţilor” cărora li s-a comunicat încă din luna decembrie că urmează o acţiune de protest în învăţământ. 

„Acum au tupeul să arunce în spinarea salariaţilor din învăţământ faptul că se va declanşa această grevă? Nu! Responsabilitatea le revine în totalitate. Pe de altă parte, politica aceasta de a dezbina, de a ridica părinţii şi elevii împotriva cadrelor didactice, este o politică care nu poate fi acceptată sub nicio formă. Prin genul acesta de practici de fapt au adus învăţământul în situaţia în care se află în momentul de faţă”, mai spune Nistor.


Întrebați când ar putea fi luată o decizie privind încetarea grevei, Marian Nistor a răspuns: „Cu mult mai repede decât s-au hotărât ei să rezolve problema pensiilor speciale”. 

Ședința de la Guvern a fost convocată de prim-ministrul Nicolae Ciucă. Pe lângă reprezentanții guvernului, la întâlnire participă și viitorul premier, Marcel Ciolacu. 

Greva generală ar trebui să înceapă luni, la ora 8 în întreaga țară.

CITEȘTE ȘI:

Profesorii nu renunță la grevă, în ciuda întâlnirii de duminică la Guvern. Sindicalist: „Nu se deschid școlile luni. Nu batem palma pe vorbe”

Întâlnire decisivă între profesori şi Guvern, duminică. Intră sau nu profesorii în grevă de luni?

70% din profesorii clujeni participă la greva generală! ISJ Cluj: Părinții să fie în „permanentă legătură” cu dirigintele pentru a fi informați

abonare newsletter