Educație

70% din profesorii clujeni participă la greva generală! ISJ Cluj: Părinții să fie în „permanentă legătură” cu dirigintele pentru a fi informați

Părinții sunt îndemnați de Inspectoratul Școlar Județean Cluj să mențină legătura cu dirigintele de clasă și profesori, în condițiile în care 70% dintre cadrele didactice din județ participă la greva generală din învățământ.

Părinții, îndemnați să păstreze în permanență legătura cu cadrele didactice în condițiile declanșării grevei generale din învățământ/Foto: Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean Facebook.com Părinții, îndemnați să păstreze în permanență legătura cu cadrele didactice în condițiile declanșării grevei generale din învățământ/Foto: Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean Facebook.com

 

 


Sindicatele din Educaţie vor declanşa luni, 22 mai, greva generală.

 


Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj arată că circa 68% dintre profesorii clujeni participă la conflictul de muncă ce urmează să fie declanșat luni. 

În acest context, părinții sunt îndemnați să fie în contact permanent cu cadrele didactice:


„În condițiile în care numărul participanților la grevă este diferit la nivelul fiecărei unități de învățământ, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj a recomandat directorilor unităților de învățământ preuniversitar să efectueze o analiză atentă a situației fiecărei grupe/clase și să transmită informări părinților referitoare la posibilitatea asigurării supravegherii copiilor/elevilor, în funcție de datele specifice.

Recomandăm părinților să fie în permanentă legătură cu educatorii/ învățătorii/diriginții, pentru a fi informați cu privire la evoluția conflictului de muncă declanșat”, informează, vineri, IȘJ Cluj. 


CITEȘTE ȘI: 

Greva profesorilor, tranșată pe final de săptămână. Ciolacu: „Sunt dispus să discut în orice moment cu liderii de sindicat. Această grevă produce haos”

Începând cu data de 22 mai 2023, rata de participare la grevă, în județul Cluj, este de 68%.       

Potrivit legii dialogului social, nimeni nu poate fi constrâns să participe la grevă, chiar dacă participanții se vor afla în incinta unităților de învățământ, mai arată documentul citat. 


 „Precizăm că, potrivit Legii nr.367/2022, privind dialogul social „ greva se desfășoară cu prezența greviștilor în incinta unității (...), participarea la grevă este liberă. Nimeni nu poate fi constrâns să participe sau să nu participe la grevă (...). Angajații/ lucrătorii care nu participă la grevă își vor continua activitatea”, adaugă IȘJ Cluj. 

 „Copiii să rămână acasă pe timpul grevei”

„E voința oamenilor de a intra în grevă”, au anunțat, marți, sindicatele.

Potrivit reprezentanților sindicatelor din învățământ, greva generală reprezintă ultima soluție la care angajații din educație au fost nevoiți să apeleze. 

Negocierile purtate cu premierul Nicolae Ciucă și reprezentanții ministerului Educației au eșuat. 

În acest context, părinții au fost îndemnați să-i țină pe copii acasă

Mai mult, după cum arată sindicaliștii, tăcerea profesorilor care nu participă la protest este în favoarea guvernanților, mai puțin a educației. 

„Vom face tot ce ține de noi ca să-i facem să înțeleagă că așa nu se mai poate. Mesaj pentru colegii care nu participă la protest: tăcerea nu lucrează în favoarea lor, ci a guvernanților. (…).

Dragi părinți, vă cerem să ne înțelegeți că am apelat la această formă extremă de protest ca ultimă soluție pentru ai determina pe acești guvernanți să nu ne mai ignore, să nu mai fie indiferenți și să nu mai amâne luarea unor decizii vitale nu doar pentru noi și pentru sistemul de învățământ și pentru viitorul copiilor dumneavoastră. Dragi elevi, să nu vă speriați de declanșarea acestei forme de protest este o acțiune îndreptățită a noastră o acțiune de protest care vizează până la urmă o finanțare corespunzătoare sistemul educațional și asigurarea unui viitor pentru voi aici în țară. Mesajul nostru se îndreaptă către patronate, societatea civilă, către ONG-uri, către multinaționale, știm cu toții că aveți nevoie de o resursă umană calificată și atunci trebuie să înțelegeți că acest lucru se poate obține doar în condițiile în care învățământul este finanțat corespunzător doar în condițiile în care personalul care lucrează în învățământ are un statut social corespunzător. Avem nevoie de sprijinul și ajutorul dumneavoastră. Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari și este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei. Acolo unde sunt colegi care au spus «nu», nu au decât să se ocupe de ei, dar grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. De aceea, trebuie să fie părinții alături de noi, să înțeleagă că, dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate, nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți, nu se poate ca în anul 2023 un profesor debutant să câștige 2.500 de lei. Se vorbește despre înghețarea anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se ajunge acolo, guvernanții vor plăti”, a declarat, marți, Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor din Învățământ. 

Ultima grevă generală în învățământ a avut loc acum 18 ani. Profesori din toată țară n-au intrat la ore timp de trei săptămâni.

Greva generală declanșată pe final de an școlar ar putea decala atât examenele din cadrul Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a, cât și Bacalaureatul. De altfel, examenele de admitere organizate de universități ar putea suferi modificări. 

Principalele revendicări ale angajaților din învățământ vizează aspecte precum majorarea salariilor personalului din învățământ, indexarea anuală a salariilor cu rata inflației, plata orelor suplimentare, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă și creșterea anuală a investiției în învățământ și infrastructura școlară.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News               

CITEȘTE ȘI:

Greva profesorilor, tranșată pe final de săptămână. Ciolacu: „Sunt dispus să discut în orice moment cu liderii de sindicat. Această grevă produce haos”

Grevă generală în învățământ. Mircea MICLEA: „Susțin clar mărirea substanțială a salariilor profesorilor, dar salarizarea să fie diferențiată în funcție de prestația didactică”

Apel pentru părinți. „Copiii să rămână acasă pe timpul grevei”. Examenele naționale ar putea fi bulversate. Și universitățile intră în grevă!

Ultimele Stiri
abonare newsletter