Educație

Proiectele legilor educației au fost adoptate de Guvern. Dezbaterea din Parlament, în procedură de urgență

Proiectele de legi ale Educaţiei au fost aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri şi vor fi transmise pentru dezbatere şi adoptare în Parlament, în procedură de urgenţă, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Așa-numita consultare publică pe marginea proiectului educațional a stârnit dezbateri prin care noile prevederi au fost contestate de experți.

Legile Educației au fost adoptate de Guvern. Dezbaterea din Parlament se va realiza în regim de urgență/Foto: Ministerul Educației - România Facebook.com Legile Educației au fost adoptate de Guvern. Dezbaterea din Parlament se va realiza în regim de urgență/Foto: Ministerul Educației - România Facebook.com

 

 


„Am primit toate avizele, am integrat punctele de vedere venite de la experţii tuturor ministerelor care un cuvânt de spus în ceea ce înseamnă procesul educaţional, au fost prezentate în şedinţa de Guvern de astăzi şi suntem în momentul în care forma lor agreată în Guvern merge pentru dezbatere parlamentară. 

 


A fost aprobată o procedură de urgenţă, în aşa fel încât în Parlament să putem purta discuţia cu Comisiile reunite de educaţie. Intrăm astfel într-o nouă dinamică şi mă bucur că putem intra într-o dezbatere cu membrii Parlamentului, în aşa fel încât, în cel mai scurt timp posibil, să putem începe, să putem demara reformele atât de necesare pentru sistemul de educaţie", a precizat Ligia Deca, într-un briefing de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Executivului.

Deca a susținut că pachetul de legi se bazează pe viziunea generată de proiectul „România Educată”.


CITEȘTE ȘI:

Mircea Miclea, despre legile educației: „Sunt construite într-o cheie politicianistă, în așa fel încât să satisfacă interesele actorilor relevanți”

„Proiectul a reunit dezideratele şi viziunea în ansamblu a societăţii în ceea ce priveşte educaţia la orizontul anului 2030, iar legile educaţiei vin alături de reformele deja incluse în PNRR să ne conducă către acele obiective pe care ni le-am propus. Şi, aici, foarte pe scurt, mă pot referi la centrarea sistemului educaţional pe elev, stimularea potenţialului pe care fiecare copil îl are şi acompanierea potenţialului de la educaţie timpurie până la maturitate, până la învăţarea adulţilor. Ne referim şi la deziderate care ţin de creşterea calităţii şi creşterea nivelului de alfabetizare funcţională. Ne referim, sigur că da, şi la creşterea echităţii, reducerea abandonului şcolar, tot ceea ce ţine de desegregare şi de includerea copiilor diferiţi, cu particularităţi diferite, în şcoli, în aşa fel încât să putem beneficia de acest potenţial minunat pe care copiii români îl au”, a punctat Ligia Deca.

Proiectele de legi ale educaţiei reprezintă un jalon în PNRR.


Potrivit premierului Nicolae Ciucă, implementarea acestui proiect va permite României să beneficieze de 3,6 miliarde de euro. 

„Sunt convins că, după ce vor fi aprobate astăzi în Guvern şi vor intra în dezbatere şi aprobare în Parlamentul României, vom avea, aşa cum spuneam, în final, un pachet de legi care să fie pentru educaţie şi pentru viitorul României", a declarat Ciucă în deschiderea ședinței de Guvern de miercuri. 


Modul în care s-a desfășurat procesul de consultare publică pe marginea legilor educației a provocat multiple luări de poziție din partea experților și profesorilor români, care au contestat diversele prevederi incluse în proiect. 

De asemenea, în februarie 2023, Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu denunța „secretomania” legată de legile educației și susținea că ar putea cere demisia ministrului Educației, Ligia Deca. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Mircea Miclea, despre legile educației: „Sunt construite într-o cheie politicianistă, în așa fel încât să satisfacă interesele actorilor relevanți”

PSD ar putea cere demisia ministrului Deca de la Educație. Vasile Dâncu: „Nu pot înțelege secretomania legată de legile educației”

abonare newsletter