Educație

Primăria a aprobat sprijinul financiar pentru realizarea a două grădinițe tip-container la Pata Rât. Boc: „Obiectivul este să înlăturăm din calea copiilor obstacolele de a-și împlini potențialul educațional”

Consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre prin care la Pata Rât va fi amenajat un spațiu de tip grădiniță, pentru un număr de aproximativ 50 de copii. Valoarea investiției este de 2,3 milioane de lei, cu finanțare din PNRR.

Proiect pentru amenajarea a două grădinițe tip container în Pata Rât/Foto: Radio Pata Facebook.com Proiect pentru amenajarea a două grădinițe tip container în Pata Rât/Foto: Radio Pata Facebook.com

 

 


Consilierii locali au fost convocați la o ședință de îndată de Consiliu Local, pentru a aproba un proiect de hotărâre prin care să ofere sprijin financiar, educațional și de infrastructură pentru comunitățile dezvantajate din municipiul Cluj-Napoca.

 


„Pentru Cluj-Napoca, educația reprezintă o dimensiune strategică, o prioritate majoră, aspect ce se confirmă atât în investițiile pe care le facem în educație, cât și în rezultatele pe care Clujul le are în acest domeniu. 

Absolut la toate capitolele, Clujul este pe primul loc în materie de educație.


Rolul nostru este să asigurăm infrastructura, să conferim viziune și să punem în practică această strategie prin pași concreți”, a declarat edilul Emil Boc în deschiderea ședinței de Consiliu local. 

Accesul la educație pentru comunitățile defavorizate

Pentru comunitățile defavorizate, Primăria derulează o serie de proiecte menite să sprijine accesul copiilor la educație. Dintre aceste măsuri pot fi amintite: 


  • Autobuze școlare și transport gratuit,
  • Programul „O masă caldă”
  • Programul „Școală după școală”
  • Programul „Rechizite școlare”
  • Asistență medicală gratuită

Acum, Primăria Cluj-Napoca și-a propus să atragă fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru amenajarea unui spațiu de tip grădiniță în miniatură pentru un număr de 50 de copii de la Pata Rât.

Proiect pentru amenajarea a două „mini” grădinițe tip-container la Pata Rât/captură foto primariaclujnapoca.ro

Proiectul „Împreună pentru viitor – servicii complementare de educație timpurile în comunități vulnerabile din Cluj-Napoca” va fi depus pentru a beneficia de fonduri europene.


CITEȘTE ȘI: 

O șansă la educație pentru copiii de la Pata Rât. „Mini” grădiniță construită în două containere

„Având în vedere situația copiilor din sistemul educațional preșcolar din Pata Rât și nevoie stringentă de a asigura un proces educațional calitativ și potrivit nevoilor copiilor proveniți din comunitățile marginalizare, vâzând oportunitățile oferite de PNRR, trebuie realizat un parteneriat între municipiul Cluj-Napoca și actori cointeresați pentru implementarea proiectului. Proiectul propune dezvoltarea de servicii destinat copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani proveniți din comunitățile vulnerabile”, se arată în nota de fundamentare a proiectuui de hotărâre. 

Proiectul aprobat de Consiliul local este finanțat prin PNRR, iar contribuția municipiului Cluj-Napoca este de circa 50% din valoarea totală. 

Valoarea proiectului este de 2.381.392 lei inclusiv TVA, din care 1.237.321 reprezintă cheltuieli eligibile asigurate prin PNRR, la care se adaugă TVA în valoare de 191.797, cheltuială asigurată din bugetul de stat. Valoarea neeligibilă a proiectului, în cuantum de 952.273 lei, revine Primăriei Cluj-Napoca.

„Avem toate ingredientele pentru ca fiecare să-și poată atinge potențialul educațional pe care îl are. 

Obiectivul nostru este să înlăturăm acele obstacole care stau în calea copiilor din familii defavorizate sau din comunități dezavantajate, de a-și împlini potențialul educațional. 

Rămân la convingerea că singura cale de ieșire din sărăcie este și rămâne educația”, a explicat Emil Boc. 

Edilul a amintit de propunerea pe care a făcut-o în spațiul public privind condiționarea sprijinului financiar, prin intermediul programelor sociale, de urmarea cursurilor de către copii.

„Știți de propunerea pe care am făcut-o, pentru modificarea legislației astfel încât ajutorul social acordat familiilor să fie condiționat de trimiterea copilului la școală, de includerea și menținerea lui în sistemul educațional, ca o soluție pentru întreaga familie de a ieși dintr- astfel de situație”, a explicat primarul Emil Boc. 

Proiectul a trecut cu unanimitate de  (22) voturi „pentru” exprimate.

În Pata Rât trăiesc aproximativ 1.500 de romi, iar prin implementarea acestui proiect în viitorul apropiat în zonă ar putea fi amenajată o „mini” grădiniță, un loc unde copiii născuți aici ar putea avea o șansă la educație.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O șansă la educație pentru copiii de la Pata Rât. „Mini” grădiniță construită în două containere

Hală dedicată activităților cultural-educative și sportive pentru Pata Rât. Proiectele sociale ale Clujului în 2023

abonare newsletter